İkametgahı değişip bildirmeyene para cezası var

İkametgahı değişip bildirmeyene para cezası var

beyanda bulunanlar hakkında idari para cezası kesiliyor.Cezalar 329 ve 660 TL olarak uygulanıyor.Peki vatandaş ne yapmalı

Haber7

Hakan GÖKSEL'in haberi

Yeni ikameti bildimeyene 329 TL yanlışa 660 TL ceza

Adres değişikliği yapıp 20 gün içerisinde Nüfus Müdürlüklerine bildirmeyen ya da yanlış beyanda bulunan kişiler hakkında idari para cezası uygulanıyor. Uygulanan para cezaları, adres bildirimi yasal süresi içerisinde gerçekleştirilmez ise 329 TL, yanlış ve yalan beyanda bulunanlar için 660 TL olarak uygulanıyor. Peki vatandaş bu durumla karşı karşıya kalmamak için ne yapmalı…

İKAMET TAŞIMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Devlet memurlarının tayini, okulların açılma ve kapanma dönemlerinde,  taşınma yoğunlaşırken, vatandaşlar adres bildirmemeleri nedeniyle idari para cezaları ile karşılaşabiliyor. Bu yüzden vatandaşların yasal sürede ikametgâhlarını taşımaları gerekiyor.

Bir şehirden farklı bir şehre ikametini taşıyacak vatandaş öncelikle kayıtlı bulunduğu muhtarlıktan nakil belgesini almak zorunda! İkinci şart da beyan edilen adresin ulusal adres veri tabanında yer alması gerekiyor.

Taşınacağı şehirdeki ikamet adresini belirlendikten sonra vatandaş yeni ikametinde adına kaydettirdiği su, elektrik, telefon veya doğal gaz faturasından bir tanesini alarak; Nüfus Müdürlüklerine, kimliği ile birlikte 20 gün içerisinde başvurduğu takdirde yeni ikametgah işlemi gerçekleştiriliyor.

Eğer vatandaşın taşınacağı yerde herhangi bir ikamet kaydı gözükmüyorsa bu durumda faturaya da gerek duyulmuyor.

Yeni taşınılacak ikamette başka bir kayıt mevcutsa ve vatandaşın üzerine aldığı herhangi bir  fatura da henüz beyan edilmemişse Nüfus Müdürlüğü ilgili kaydı geçici olarak ‘Adresi Gerçekleştirilemeyen' bölümüne kaydediyor fakat tescil işlemini gerçekleştirilmiyor. İnceleme dosyasına konulan bu bilgiler Emniyet Müdürlüğü'ne bildiriliyor.

Emniyet gerekli tahkikatı yaptıktan sonra nüfus Müdürlüğüne ilgili şahıs ya da şahısların orada oturduğunu bildirirse Nüfus'ta kayıt işlemi  gerçekleştiriliyor ve o adreste bulunan eski isimler ‘İkinci Eski' konumuna getiriliyor. Nüfus Müdürlüğü'nün inceleme işlemini Emniyete bildirimden itibaren işlemin süresi yaklaşık bir ayda gerçekleşiyor.

Emniyet tahkikatında ilgili şahısın evde bulunmaması durumunda, o çevrede oturanlardan ya da komşulardan bilgileri teyit edebiliyor.       

Yeni ikamet adresine kayıt sırasında henüz vatandaşın üzerine aldığı herhangi bir resmi kurum faturası yoksa kira kontratı da noter tasdikli olmak şartıyla kabul ediliyor.

Bu işlem cep telefonu faturaları gibi özel kurum faturalarıyla gerçekleştirilemiyor. Bunların dışında şahsın ilgili muhtarlıktan aldığı belge ya da site sakini olarak site yönetiminden alacağı belge kabul ediliyor.

Birlikte oturma gerekçesi ile herhangi bir adrese ikinci bir kayıt olması durumunda söz konusu adreste oturan şahıs ile yeni gelecek şahsın birlikte Nüfus Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Söz konusu başvuru yine Emniyet tahkikatı sonucunda tescil ediliyor. Polis tarafından tespit edilemeyen adrese ilişkin başvurular Nüfus Müdürlüklerince siliniyor. 

Tahkikat neticesinde kişilerden istenen belgelerin ibraz edilememesi kısa süre içerisinde birden fazla adreste bulunulması ve verilen bilgilerde çelişkili bilgiler mevcut ise para cezası uygulanıyor.

Nufüs Müdürlüğüne yapılan yazılı ve sözlü ihbarda bulunulması usulsüzlük olarak değerlendiriliyor ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereği işlem yapılıyor.

2007 yılında çıkarılan Adrese Kayıt Sistemi genelgesi ile söz konusu adresler tüm resmi kurumlarca kullanılabiliyor.

PARA CEZASI MİKTARLARI

İkametgâh değişikliği gerçekleştirdiği halde değişikliğin gerçekleştirildiği tarihten itibaren bilgi ve belge beyanında bulunmadığının tespiti halinde bilgi ve belgelerle savunması talep ediliyor. 

 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 60. maddesi ile Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nin 29'uncu maddesi gereğince mülki idari amirlerinin emri ile kolluk kuvvetlerince yapılan tahkikat neticesinde beyan ettikleri adreste bulunmayan kişilerin adresleri arşivlenmek üzere kapatılıp ve ilgili kanunun 68/c maddesi gereğince idari yaptırım kararı uygulanıyor.

Tebligat kanunları doğrultusunda söz konusu idari yaptırım kararına itiraz süresi 7 günle sınırlı! Tebligatını bildirmeyip ceza ile karşı karşıya kalan vatandaştan savunması talep edilip dosyasına konuyor. İdari yaptırım cezası kesilen vatandaşa ilişkin 3 adet belge düzenleniyor. Biri nüfus müdürlüğünde ilgili şahsın dosyasında yer alırken biri şahsın kendisine veriliyor ve üçüncü nüsha da Mal Müdürlüklerine gönderiliyor.

İkametgahını değiştirip 20 gün içerisinde bildirmeyenler için 5490 sayılı kanunun ilgili maddesi gereğince 322 milyon para cezası yüzde 2,2 artışla birlikte 329 TL olarak uygulanıyor. Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlar için 646 TL olan ceza yüzde 2,2 artışla 660 TL olarka tebliğ ediliyor.

Trafik cezalarında olduğu gibi, vatandaşlar bu ceza için mahkemelere itirazda bulunabiliyor.Adreslere tebliğ edilen bu ceza, 15 gün içinde ödenirse yüzde 25 indirim yapılıyor. Daha geç ödenmesi halinde ise 4 taksit uygulanıyor.

Nüfus Müdürlükleri, ilgili şahsın yeni ikametgâhına taşınmasının üzerinden 20 iş günü geçmişse de vatandaşın mağdur olmaması için yardımcı oluyor.

Nüfus Müdürlükleri şahsın adına kayıtlı resmi ve güncel bir kurum faturasının beyan edilmesi halinde, para cezası uygulamaksızın  gerçekleştiriyor.Kısacası vatandaş gecikse de güncel bir faturayla başvurusu ile mağduriyeti gideriliyor.