II. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi Harran Üniversitesinde başladı

Harran Üniversitesi bu yıl ikincisi yapılan “II. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi” ne ev sahipliği yaptı.

II. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi Harran Üniversitesinde başladı


24. Dönem Şanlıurfa Milletvekili Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun Başkanlığında, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Dr. Zekeriya Bingöl’ün koordinasyonunda 07-11 Kasım tarihlerinde Şanlıurfa’da yapılacak olan II. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi açılış programı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy’un katılımıyla Osmanbey Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda başladı.
“TURİZMLE ÇOK BÜYÜK BİR REFAH ÜRETEBİLİRİZ”

Türkiye, Azerbaycan, Nahcivan, Kazakistan, İran, Arnavutluk, Moğolistan gibi ülkelerden katılımlarla gerçekleşen II. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresinin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy, “Turizm, bir tek Turizm Bakanlığının meselesi değildir. Birçok Bakanlığın el birliği ile hareket etmesi gereken bir meseledir. Bakanlıklar ve her ilin valisi ile koordineli çalışarak Türkiye'yi bir turizm ülkesi yapabiliriz. Var olan bütün Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan bu topraklar, dünyanın en büyük turizm ülkesi olmayı hak ediyor. Çok kısa bir sürede turizm konusunda Türkiye dünyanın ilk 3’ü içerisine girecektir. Turizm bir endüstridir ve orada çok büyük bir refah üretebiliriz” dedi.
“ŞANLIURFA SEVGİYLE, AŞKLA VE KÜLTÜR ANILSIN”

Kongrenin açılışında söz alan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Çiğdem, Şanlıurfa’ya ve Üniversitemize hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında, Şanlıurfa’nın özellikle medyada şiddetle anıldığına dikkat çekti, bunun önlemesinin gerekliliğini vurguladı. Şanlıurfa’nın sevgiyle, aşkla ve kültürle anılması gerektiğini belirterek, Urfa’nın bir çekim merkezi olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Çiğdem, “Balıklı Göl’ü, Hazreti Eyüp Makamı, Şuayip Şehri ve Eyüpnebi… Bunlar bu şehrin manevi dinamikleridir. Örneğin, moraliniz bozulduğunda Balıklıgöl’e gidip Hazreti İbrahim'in makamında moral bulabilirsiniz. İç huzurun azami noktasına ulaşmak istiyorsanız, Hazreti Eyüp Sabır Makamını deneyebilirsiniz. Hayati Harraniyi gezebilir, Eyüp Nebi köyüne uğrayabilirsiniz. Zaman zaman farklı üniversitelerden teklif almama rağmen Urfa’nın çekim merkezinden bir türlü uzaklaşamadım ve uzaklaşmayı da düşünmüyorum. Umarım bu çalışmamızda Şanlıurfa’mız için azami katkı sunulabilir” şeklinde konuştu.

Kongrenin açılışında ayrıca, Öğretim Üyesi Dr. Zekeriya Bingöl, Moğolistan Khovda Üniversitesinden Prof. Dr. Khinalhan Jylkhyaidar, Azerbaycan Milli Elmler Akademiyası Başkanı Prof. Dr. İsmail Haciyev, Bandırma Onyedi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Kongre Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, Büyükşehir Belediye Başkan vekili Nihat Kılıç, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de birer konuşma yaptılar.
Açılış konuşmalarının ardından kongreye katkı sunan kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine plaketleri takdim edildi. 
Dört gün sürecek olan kongrenin açılış programı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.