İşçi CİMER'e Yüzdelik Farkları Sordu! CİMER'in Cevabı Bakın Ne Oldu
Bilindiği gibi taşeronda çalışan işçilerin 4 D kadrosuna alınmasından sonra asgari ücret artı maaş alanların maaşlarındaki yüzdelik farklar kesilmişti. konu ile ilgili mahkemelerde kazanılan davalar olduğunu belirten bir işçinin CİMER'e yazdığı yazıya bakın CİMER ne Cevap Verdi.
Tüm işçilerin dör gözle beklediği yüzdelik farklarla ilgili belirsizlik devam ederken, iki kişinin kazandığı davaları örnek gösteren bir işçi Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) bu mahkemeler ışığında bu işçiler bu maaş farklarını alacak mı? alacaksa ne zaman alacak diye sordu. İşçiye cevap veren CİMER, ise işyerinin bulunduğu ildeki adliye arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen sulh hukuk mahkemesine başvurulmasını istedi.
İŞTE İŞÇİNİN SORUSU VE CİMER'İN VERDİĞİ CEVAP:
Sosyal medyada çıkan " TAŞERONDAN KADROYA GEÇENLERİN MAAŞLARINA ZAM,-. YÜZDELİK FARKLAR İÇİN AÇILAN AÇILAN DAVA İŞÇİ LEHİNE SONUÇLANDI- EMSAL KARAR TEŞKİL EDİYOR
TAŞERONDAN KADROYA GEÇEN PERSONEL YÜZDELİK FARKLARINA 1 OCAK 2019 DAN İTİBAREN GERİYE DÖNÜK ALACAK" tarzı çıkan haberler doğru mudur. İnternet ortamında biraz gezindikten sonra iki tane taşeron işçi lehine mahkeme kararı buldum yanlış hatırlamıyorsam 12 eylül tarihli.Peki merak ettiğim soru şu , TAŞERON ŞİRKETTEN KADROYA GEÇEN PERSONEL YÜZDELİK FARKLARI GERÇEKTEN ALACAKMI,ALACAKSA NE ZAMAN ALACAK. İyi çalışmalar.
Cevap: Bilindiği üzere, alt işveren işçilerinin kamuda istihdamına ilişkin çalışmalar tamamlanmış olup, 24/12/2017 tarihli ve 30280 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 127. maddesiyle, 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 ve geçici 24 üncü maddelerinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarında 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılanların sürekli işçi kadrolarına veya mahalli idare şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin hususlar düzenlenmiştir.
Anılan Kanun Hükmünde Kararname'nin 127. maddesiyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen geçici 25.maddesinde de, "Geçici 23 üncü ve geçici 24 üncü maddeler kapsamına giren hususlara ilişkin usul ve esaslar ile bu maddelerin uygulanmasında ortaya çıkacak tereddütleri giderecek idareler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca müştereken belirlenir."hükmü öngörülmüştür. Bu hükme dayanılarak hazırlanan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Sözleşmeleri kapsamında Çalıştırılmakta olan işçilerin Sürekli İşçi Kadrolarına veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23 ve Geçici 24 üncü Maddelerinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar", 01.01.2018 tarihli ve 30288 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Anılan Tebliğde, kurumlar ve hizmet alımı sözleşmesi itibarıyla, hak sahipliği açısından kapsam, sürekli işçi kadrosuna geçirilme süreci, tespit komisyonu, inceleme kriterleri, ilan, tespit komisyonu kararına itiraz ve süresi, sınava girmeye hak kazananların belirlenmesi, sınavlara ilişkin hususlar, işçi kadrosuna geçirilme, ücret ve sosyal hakların belirlenmesi ile benzeri hususlar düzenlenmiştir.
Bu çerçevede, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca işlemler yürütülmektedir. Dolayısıyla, taleplerinizle ilgili olarak öncelikle çalıştığınız kuruma başvurulmalıdır. İş akdinizin devam etmesi kaydıyla, iş mevzuatının uygulaması ile ilgili somut şikayetlerinizin bulunması ve bunların idari yönden incelenmesini istemeniz halinde ise, şikayete konu işyerinin unvan ve adresini belirtmek suretiyle işyerinin bulunduğu ildeki Çalışma ve İş Kurumu il Müdürlüğü'ne veya Bakanlığımıza dilekçe ile başvurabilirsiniz.
Ayrıca, ALO 170 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim çalıştığınız kuruma başvurulmalıdır. iş akdinizin devam etmesi kaydıyla, iş mevzuatının uygulaması ile ilgili somut şikayetlerinizin bulunması ve bunların idari yönden incelenmesini istemeniz halinde ise, şikayete konu işyerinin unvan ve adresini belirtmek suretiyle işyerinin bulunduğu ildeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne veya Bakanlığımıza dilekçe ile başvurabilirsiniz.
Ayrıca, ALO 170 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi'ni arayabilirsiniz. Ancak, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununa göre, işçilerle işverenler arasında hizmet akdinden, toplu iş sözleşmesinden veya iş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının kesin olarak çözüme bağlanması görev ve yetkisi iş mahkemelerine ait bulunmaktadır.
Diğer taraftan, dava şartı olarak arabuluculuk sistemine 1.1.2018 tarihinde başlanmıştır. Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.
Dolayısıyla, belirtilen konularda işyerinin bulunduğu ildeki adliye arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen sulh hukuk mahkemesine başvurulabilmektedir. Bilgilerinize sunulur.