II. Aroid Çalıştayı 27-29 Eylül 2018 de Harran Üniversitesi’nde yapılacak…
Araceae (Yılanyastığıgiller) familyasındaki bitkiler genellikle ‘Aroidler’ olarak adlandırılır. Bugünkü bilgilerimize göre 114 cins altında toplanan 3300 den fazla yabani türü bulunur.
Ülkemizde antik dönemden günümüze tedavi alanında kullanılan aroidlere ait kayıtlar vardır. Ancak halk arasında çok çeşitli adlarla bilinen ve bir taraftan zehirli olduğu bilinen bu bitkiler adına yemek festivalleri düzenlenir. Son yıllarda özellikle Ortadoğu ülkelerinde aroidlerin çeşitli hastalıklarda etkin olabilecek maddeler içerdikleri, önemli aktivite gösterdikleri saptanması bu bitkilerin ilginç özellikler taşıdıklarının ve araştırılmalarının ne kadar önemli olduklarının göstergesidir. Ancak ülkemizdeki aroidleri biyosistematik, kimyasal içerik ve biyolojik aktivite yönünden ele alan çalışmaların sayısı ne yazık ki istenilen düzeyde değildir.
Bu nedenle Türkiye’deki aroidleri söz konusu açılardan ele alacak bir araştırma grubu [www.aroidarastirmagrubu.com] oluşturulmuş ve konuyla bağlantılı olarak 20-21 Temmuz 2017 tarihinde Biruni Üniversitesi’nde ‘1. Aroid Çalıştayı’ düzenlenmiştir. Çalıştay’da aroidlerin sistematik sorunları, kimyasal içerikleri, toksikolojileri, biyolojik aktiviteleri, ekolojileri v.s. ülkemizin konularla ilgili araştırmacıları tarafından değerlendirilmiş ve geleceğe yönelik yapılacaklar belirlenmiştir.
Bu çalıştayda Aroid’ler her yönüyle ele alınacak ve çalıştayda farklı oturumlar gerçekleştirilecektir. Çalıştay Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ev sahipliğinde Aroid Araştırma Grubu ile ortak olarak yapılacaktır.
Yurt içi onlarca bilim insanı davet edilmiş ve konunun uzmanları bir araya gelecektir.
Türkiye’de bir bitki grubuyla çalışan ilk araştırma grubu olan ‘aroider’ler, bu yıl Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nin ev sahipliğinde 27-29 Eylül’de, 2.si yapılacak Aroid Çalıştayı’nda Şanlıurfa’da bir araya gelecek ve 3 gün boyunca bu ilginç bitki grubuyla ilgili bilimsel tartışmalar gerçekleştirecekler.
Konu ile ilgili bilgi veren Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr. Hasan AKAN, “ülkemiz bir bitki cennetidir, genetik kaynaklar ve biyolojik zenginlikler ülkesidir”. Ev sahipliği yapmaktan son derece mutluyuz. Çalıştayımıza maddi olarak destek veren Harran Üniversitesi Rektörlüğü BAP Birimi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Karaköprü Belediye Başkanlığı ve 27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanlığına Teşekkür ederiz” dedi.