Çiftçiler sulama birliklerine isyan ettiler

Sulama Birliklerinin DEDAŞ'a ödeme yapmamasından dolayı mağdur olduklarını savunan çiftçiler, Sulama Birliklerinin kaldırılmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Çiftçiler sulama birliklerine isyan ettiler

 Akçakaleli çiftçiler, Sulama Birliğine ödedikleri elektrik faturalarının DEDAŞ’a ödenmemesi sonucunda elektrikleri kesildiğini söyledi. Tarladaki ürünlerini sulayamayan çiftçiler elektriklerini özel olan başka bir hata bağlayınca hattı kullanan diğer çiftçilerin de mağdur olmasına neden oldu. 

Mağduriyetin giderilmesi için DEDAŞ’ı arayan çiftçiler, herhangi bir çözüme ulaşamayınca başka köyden kendi hatlarına bağlanan elektrik tellerini kendi imkanlarıyla kesmeye çalıştı.

 Sulama Birliğinin kendilerini mağdur ettiğini ifade eden çiftçi Mehmet Dervişoğlu, "Elektriği kesilen Sulama Birliğine bağlı çiftçiler, hatlarını bizim hattımıza bağladı. Bunlar bizim hattımıza bağlayınca elektrik zayıf olduğundan bizim de elektriğimiz kesiliyor. Biz Yediyol, Mil, Yusufbey ve Şehit Nusret Bey köyleri ile Dalca mezrası olarak arkadaşlarımızla akrabalarımızla geldik elektriği kendi imkanlarımızla kestik. DEDAŞ'ı arıyoruz ‘Bizim can güvenliğimiz yok ‘diye gelmiyorlar. Mağduriyetimizin giderilmesi için hiçbir şey yapılmıyor.” dedi. 

Düzenli olarak kendilerinin Sulama Birliğine elektrik ödemelerini yaptıklarını ama Birliğin DEDAŞ’a ödeme yapmadığını ileri süren Dervişoğlu, “DEDAŞ'a ödeme yapmayan Birlik, üstelik gelip bizim elektriğimizi çalıyor bizi mağdur ediyor. DEDAŞ buna karşı çıkmıyor buradaki insanların hepsinin parası peşin verilmiş. Çiftçiler dönümü 90 TL'den para vermiş, sulama yapılmadığından şuanda pamuğu kurumuş. Pamuk kurumuş, mısır yok bu adam nasıl geçinecek, ailesini nasıl geçindirecek.” ifadelerinde bulundu. 

Sulama Birliklerinin kaldırılmasını isteyen Dervişoğlu, kendilerinin DEDAŞ’la muhatap olmak istediklerini ifade etti. 

Elektriklerin ürünlerin sulama zamanında kesilmesi nedeniyle mağdur duruma düştüklerini dile getiren Abdulkadir Yaman da, “Şuanda mahsul tam yetişmiş durumda. Ürünün sulanması gerekiyor. Ama elektrik olmadığından sulama yapamıyoruz. Pamuğun sulaması yapılmadığından dolayı zamanından erken pamuklar açılmış. Açılan bu pamuk telef olacak. Oysaki sulama yapılsaydı pamuk zamanında açılacaktı biz de mağdur olmayacaktık.” şeklinde konuştu. 

Bazı çiftçilerin tarladaki ürünü sürdüğünü belirten Yaman, “Bir ay daha su verilse mahsul kendini belki kurtaracak. Ama şimdi çoğu vatandaş mahsulünü sürmüş durumda. Devletin bu soruna bir çözüm bulmasını istiyoruz." dedi. (Sedat Kuşulay/Abdulhekim Bulut - İLKHA)