Çiftçi pamuk yetiştirciliği konusunda eğitildi

Pamuk hasadında, makineli hasat için pamuğa atılan yaprak döktürücü ilaçlarla ilgili olarak çiftçiler eğitildi.

Çiftçi pamuk yetiştirciliği konusunda eğitildi

GAP bölgesinin sulu tarıma geçen alanlarında yetiştirilmeye başlanan endüstri bitkisi pamuğun ekiliş alanları son 5 yılda yüzde 15’ten yüzde 80’e çıktı. Pamuk alanlarının artmasıyla bölgede makineli hasada geçen çiftçilerin sayısı artmaya başladı. Pamuk hasadında, makineli hasat için pamuğa atılan yaprak döktürücü ilaçlarla ilgili olarak GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) tarafından GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (GAP TEYAP) kapsamında çiftçilere eğitim verildi.


Pamuk tarımında ‘Yaprak döktürücü ve koza açtırıcı’ kimyasalların kullanımı ve doğru uygulamaları konusunda düzenlenen eğitim toplantısına Şanlıurfa, Harran, Akçakale, Hilvan Ziraat Odaları Başkanları dahil olmak üzere Batman, Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa’dan 100’ün üzerinde ziraat mühendisi ve pamuk üreticisi katıldı.

Yaygınlaşan pamuk tarımıyla beraber bölgede makineli hasadın yaygınlaştığını söyleyen Sütçü İmam Üniversitesinden emekli olan özel bir firmanın danışmanlığını yapan Prof. Dr. Cafer Mart, ”Pamukta verim ve kaliteyi arttırmanın, üretim maliyetini düşürmenin önemli aşamalarından birisi hasat sürecidir. Bugünlerde pamuk ekiliş alanlarında hasat hazırlıkları başlamaktadır. Pamukta makineli hasat yapılacak alanlarda kullanılması gereken yaprak döktürücü ve koza açtırıcı kimyasalların kullanımı önem taşımaktadır. Bu konuda yapılması gereken; uygun bir kimyasal seçimi yapılmalı ve doğru zamanda kullanılmasıdır. Yaprak döktürücü veya koza açtırıcı kimyasalların herhangi bir şekilde verim ve kalite kaybına yol açmaması için uygulama zamanının doğru belirlenmesi son derece önemlidir. Yaprak döktürücü materyallerin gereğinden erken kullanımının kütlü verimini ve lif kalitesini olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır, diyen Mart, hava koşullarına bağlı olarak yaprak döktürücü ve koza açtırıcı kimyasalların uygulanmasından 10-15 gün sonra hasat dönemi başlamaktadır. Pamuk üreticilerinin bu konuda daha geniş bilgi için Tarım Teşkilatına başvurmasında yarar vardır.” dedi.

GAP TEYAP kapsamında organize edilen toplantı soru - cevap şeklinde sonlanırken, verilen eğitimden çiftçiler memnun kaldı.