İş Var! Çalışan Aranıyor!

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İşkur Kayıtlarına Göre Açık İş Sayısının 100 Bine Yaklaştığını Söyledi.

İş Var! Çalışan Aranıyor!


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’in konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyledir:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İŞKUR kayıtlarına göre açık  iş sayısının  100  bine  yaklaştığını  söyledi.

Geçen yılın aynı döneminde 52 bin olan açık iş sayısının bu yıl 100 bine çıkmasında iş ve meslek danışmanlarının göreve başlamasının etkisi olduğunu ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, iş ve meslek danışmanlarının göreve başlamasıyla işsizlikle mücadelede önemli bir mesafenin daha kat edildiğini bildirdi.

Dünyada ve özellikle Avrupa’da yaşanan ekonomik krizlerin de etkisiyle işsizlik rakamlarının üst seviyelere geldiğini belirten Bakan Çelik, istikrarlı ekonomi ile birlikte işsizlikle mücadelede alınan bütüncül tedbirlerle Türkiye’nin işsizlik sorununun giderek azaldığını belirtti. Özellikle genç işsizlik sorunun önemine değinen Bakan Çelik, İspanya, Yunanistangibi bazı Avrupa ülkelerinde genç işsizlik oranın yüzde 50’lerin üzerinde olduğunu hatırlatarak, dünyanın birçok ülkesinde bu konuda kırmızı alarm verildiğini söyledi.

Son işsizlik verilerine göre Mayıs döneminde Avrupa Birliği (27) genelinde yüzde 10,4 olan işsizlik oranı ülkemizde yüzde8,2’ye indiğinin üzerini çizen Bakan Çelik; ’Bu 2002 yılından bu yana yakalanan en düşük işsizlik seviyesi hedefimiz işsizliği daha da alt seviyelere getirmektir.’ Dedi

Bunda en önemli etkenlerin, Toplum Yararına Çalışma Projeleri, İşbaşı Eğitim Programları ile İş ve Meslek Danışmanlarının göreve başlaması olduğunu vurguladı.

-     İş var çalışan aranıyor…
İşveren ve iş arayanlar arasında köprü vazifesi üstlenen iş ve meslek danışmanlarının göreve başlamasıyla işsizlik sorununun çözümünde analize dayalı bir sistem getirildiğini bildiren Bakan Çelik, İŞKUR’a kayıtlı açık işlerde her geçen gün artış yaşandığını söyledi.

Bakan Çelik konuyla ilgili şunları söyledi;

Türkiye’de bir açıdan işsizlik rakamları açıklandığı kadar değil. Yaptığımız araştırmalar göstermektedir ki; işsizler kendilerine uygun iş bulmakta,  işverenler ise kendilerine uygun eleman bulmakta zorluklar çekmektedir. Bir taraftan işverenlerimiz eleman ararken, vatandaşlarımız da kendilerine uygun iş aramaktadır. İşte iş ve meslek danışmanlarımız tam da bu noktada devreye giriyorlar. Un, yağ ve şekeri birleştirip adeta helva yapıyorlar. Kim, nerede, nasıl bir iş arıyor ve kim, nerede, nasıl bir çalışan arıyor sürekli olarak analiz ederek bu soruna çözüm üretiyorlar. İşverenlerimizle iş arayanlarımız arasında adeta bir köprü vazifesi görüyorlar ve bir bilgi mekiği dokuyorlar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bütün illerimizde her danışmanımıza işsizlerimizi ve işverenlerimizi adeta zimmetledik. Sürekli olarak nerede açık iş var, kim nasıl eleman arıyor, kimin ne becerisi var, bunu analiz ediyorlar. Öte yandan hangi işveren nasıl bir eleman arıyor, işverenin aradığı şartlar ne bunu araştırıyorlar. Daha sonra bire bir iletişime geçerek işverenlerimizle iş arayan vatandaşlarımızı buluşturuyorlar.

Bu çerçevede 2800 iş ve meslek danışmanımızın göreve başlamasıyla her geçen gün açık iş sayısı ve işe yerleştirdiğimiz kişi sayısı artıyor. Geçen yıl Temmuz ayında 52 bin açık iş kaydımız varken bu yıl bu rakam Temmuz ayı itibariyle yaklaşık 100 bine çıktı. Bu sayı daha da artacaktır. Hedefimiz var olan işin içindeki işsizliği eritmektir. Artık hiçbir işveren işçi bulamıyorum dememeli ya da mevcut iş varken hiçbir iş arayan iş bulamıyorum dememelidir. Kim nerede, ne şekilde iş veya çalışan arıyorsa hemen kendine uygun işi ve çalışan adayını bulabilmelidir.

Ülkemizde işsiz sayısının artmasının başka bir nedeni de iş arayanların kendilerine sunulan fırsat ve imkanları yeterince iyi değerlendirememesidir. Rahat, çok emek gerektirmeyen, tabiri caizse masa başı işler arayıp, bu türde olmayan işleri reddeden işsizlerin bu davranışları, ya da bilimsel adıyla iradi işsizlik olgusu, ülkemizdeki işsizliğin hala daha yüksek oranlarda seyretmesinin en önemli nedenleri arasındadır.

Ülkemizdeki işsizlik oranı analiz edilirken göz önünde bulundurulması gereken bir husus da iş arayanların, kendilerine sunulan imkanları ve fırsatları yeterince iyi değerlendirmemesi, başka bir deyişle, iş beğenmemeleridir. Ne iş olsa yaparım anlayışı ne kadar yanlışsa, ne iş olsa yapmam yaklaşımı da o derece yanlıştır. Rahat, çok emek gerektirmeyen, tabiri caizse masa başı işler arayıp, bu türde olmayan işleri reddeden işsizlerin bu davranışlarının, ya da bilimsel adıyla iradi işsizlik olgusunun, ülkemizde işsizliğin hala daha yüksek oranlarda seyretmesinin nedenleri incelenirken dikkate alınması gerekmektedir.

www.balikligol.com