HRÜ’de İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı düzenlendi
İstiklal Marşı’nın Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmesinin 97. yıldönümü münasebetiyle Harran Üniversitesi Eğitim ve İlahiyat fakültelerinin hazırladıkları programda, şiir, dia gösterisi, drama, konferans ve kitap tanıtımı yapıldı
Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa; Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Rektör Yardımcıları, Üniversite Genel Sekreteri, Dekanlar, STK Temsilcileri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programına katılan protokol ilk olarak, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Öztürk’ün hazırladığı İstiklal Marşı’nın mısraları aynı konudaki ayet ve resimlerle bir arada tablo haline getirilen sergiyi gezdiler.
Tüm şehitlerimize saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılışında konuşan Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol gençliğe vurgu yaparak şöyle dedi :” Bizim umudumuz, milletimizin geleceği gençlerdir. Mehmet Akif’in değerlerine sahip çıkarak yaşayacak olan Asım’ın Nesli’ne sahip çıkmak, onların yolunu açmak temel vazifemiz olmalıdır” dedi.
Daha sonra söz alan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın konuşmasında; “Milletimiz zaferlerini teknik üstünlükle değil, inanç üstünlüğü ile kazanmıştır. Dün olduğu gibi bugün de, Çanakkale de olduğu gibi 15 Temmuzda da bizi zafere götüren iman olmuştur. Allah Mümine cesaret, düşmanlara da korku verince zafer müminlerin olmaktadır” Diyerek vatan sevgisinin mesleğe bakmadığını vatan aşkının herkesin sevdası olması gerektiğini, Akif’in ise sadece tek yönlü bir şahsiyet olmadığını, onu farklı yönleriyle de tanımak gerektiğini belirtti.
Programa katılan Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ise İstiklal Marşının yazıldığı günlerle günümüzde yaşanan olayları karşılaştırarak şöyle dedi: “İstiklal Marşı’nı yazdıran şartlar bu topraklarda hiç eksilmedi. İstiklal Marşı ruhunu ayakta tutan tek coğrafya yine Anadolu coğrafyasıdır. Afrin’de savaşan askerle, Çanakkale’ de şehit olan askerlerimiz aynı ruhu yaşamaktadır” diye konuştu.
Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yılmaz verdiği konferansta değerler eğitimi açısından Mehmet Akif’in şiirlerini inceledi. Konuşmasında Akif’in çok yönlü bir şahsiyet olduğunu, değerleri hayatında yaşayarak sergilediğini, sağlam bir karaktere ve sarsılmaz bir iradeye sahip olduğunu belirterek Ahlaki değerlerde Mehmet Akif’in Hz. Peygamberi rol model olarak aldığını vurguladı. Ayrıca Mehmet Akif’in Safahat dışında çok geniş bir külliyata imza attığını belirten Yılmaz, gençlere mutlaka Akif’in şiir külliyatı olan Safahat’ı okumalarını tavsiye etti.
Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinden bir seçkiye yer verilen program drama ile devam etti. Doç. Dr. Mahmut Öztürk’ün kaleme aldığı İstiklal Marşını Yazdıran Ruh adlı drama, Araştırma görevlisi Mesut Yıldırım tarafından yönetildi. Eğitim Fakültesi öğrencileri tarafından sahnelenen oyun, seyircilerden büyük beğeni aldı.
Basımını ve dağıtımını Haliliye Belediyesinin üstlendiği Anadolu’ya Vurulan Mühür İstiklal Marşı adlı kitabın tanıtımı ve dağıtımı ile program sona erdi.