Hür adam izlenmeli
Hür adam filmiyle gündeme gelen Üstad Bediüzzaman hazretleri yaşayışı ve mesajları tartışılmaya başlandı.
Arkadaşlarla “Hür Adamı” izledik.
Üstad’ın yaşamından kesitlerin sunulduğu film biraz “belgesel” türüne kaçmış gibi göründü. Filmde kronoloji yapılmadan çevrilmesine rağmen film ara bağlantıları iyi yapılmış.
Üstadın hayatının tamamı sunulmamış. Filmde verdiği mesajlar çok önemli. Ancak birkaç noktayı anlatmadan geçemeyeceğim.
Filmin başrolünü oynayan Mürşit Ağa Bağ başarıyla oynadığını hissettim. Üstad konuşmalarında ilk başta Kürtçe konuşurken daha sonra Türkçe konuşmaya başladı. Kendisiyle Kürtçe konuşan ailesi ve akrabalarına Türkçe cevap vermesi dikkat çekti.
Bir ara İslam’a dinine karşı yapılan baskılar ve Müslümanların çok zor şartlar altında yaşam sürmelerinin gösterildiği bir bölümde Üstad Bediüzzaman “Ehli Kitap olan Yahudiler, Hıristiyanlar birleşerek Müslümanlara yardım edecekler” mealinde sözler sarf etti. Ehli kitap kavramı içinde “Yahudileri” anması yine dikkat çeken bir ifadeydi.
Bir bölümde Şehy Said-i Kürdinin akrabaları Cumhuriyete isyan için kendilerinden yardım talebinde bulunmasına karşın “İslama bin yıl hizmet eden bu millete kılıç çekmeyin. Türkler bizi yönetmeye devam edecek” mealinde sözler söyledi.
Filmin sonlarına doğru başka bir sahnede Üstad; “Bana zulm edenlere baktım. İçinde Türkler yoktu. Türkler arasına sızmış zındıka komitesiydi” anlamında ifadeler yine çarpıcıydı.
Atatürk eksenli tartışmalar yapılarak film kamuoyunda tartışıldı. Oysa Atatürk sahnesi çok normal bir görüntüydü. Aksine Atatürk’ü öven bir mesajla film bitti.
Burada Yeşilçam için güzel bir eser ortaya çıkmış diyebilirim.
Fakat Bediüzzaman’ı beyaz perdeye aktarmak için hem yıl olarak erkendi, hemde filmin çekilmesi süresi çok kısaydı.
Bediüzzaman’ı tam anlamıyla bir “çağrı” filmi gibi aktarabilmek için birkaç yıl daha beklenmeliydi.
Vel hasıl “Hür adam” ismiyle filmin yayınlanması ve içerikte verdiği mesajlar dikkatle takip edilmeli ve bununla yetinmemeli. Verilen mesajların tam anlamıyla ne demek istediğini Risal-i Nur okuyarak anlamalıyız.
İLGİLİSİNE
Ekmeksiz yaşarım Hürriyetsiz yaşayamam (Bediüzzaman Said Nursi)