Hollandalı, İngiliz ve İsviçrelilerin Urfa ilgisi

Hollandalı, İngiliz ve İsviçrelilerin Şanlıurfa'ya olan ilgileri dikkat çekiyor

Hollandalı, İngiliz ve İsviçrelilerin Urfa ilgisi

Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle gerçekleştirilen kültürel etkinlikler kapsamında, Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlıkları ve Hollanda Tasarım Kurumu DDFA desteği ile Kültürlerarası İletişim Disiplinler arası Sanat Derneği’nin düzenlediği “Yaratıcılık Köprüleri: Geleneksel Sanatlardan Yaratıcı Endüstrilere” adlı proje, ülkemizin geleneksel sanat ve zanaatlarını Hollanda tasarımı ile buluşturuyor.

Şanlıurfa, Eskişehir, İznik ve Kütahya’daki tasarım atölyelerine Hollandalı tasarımcılar, tasarım okulları öğretim üyeleri ve öğrenciler katılıyor. Hollandalı ünlü tasarımcı Kiki Van Eijk’ın İznik Vakfı’nda gerçekleştirdiği çini atölyesi ile başlayan etkinlikler, Şanlıurfa’da keçe ve kuzu derisinden giysi tasarımı atölyeleri ile devam ediyor.

05 Eylül’de ŞURKAV’a bağlı Şanlıurfa Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Geliştirme Eğitim Merkezi’nde başlayan atölye çalışmasını Hollandalı ünlü moda tasarımcısı Mark van Vorstenbos yönetiyor. Çalışmaya Hollanda’nın moda tasarımı alanındaki en önemli üniversitesi Artez’in Moda Tasarımı yüksek bölümünden altı öğrenci katılıyor.  Harran Üniversitesi’nden Sabri Kürkçüoğlu, ŞURKAV Genel Sekreteri Şükrü Üzümcü ve GESEM Müdürü Selçuk Ağanoğlu’nun koordine ettiği atölye çalışmaları Pazar akşamına kadar sürecek. Atölye çalışmalarından fırsat buldukları aralarda Şanlıurfa’nın tarihi ve turistik bölgelerini gezen Hollandalı, İngiliz ve İsviçreli Üniversite öğrencileri Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç makamında kabul etti.

Vali Celalettin Güvenç ile bir süre görüşen heyet, Şanlıurfa ve diğer illerde aldıkları el sanatları hakkında bilgi aldı.

Projenin gelecek haftaki çalışmaları Eskişehir ve Kütahya’da gerçekleşecek. Şanlıurfa Valiliği, Odunpazarı Belediyesi ve Kütahya Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen atölyelere, Hollandalı tasarım öğrencileri ile atölyelerin düzenlendiği kentlerdeki Üniversitelerimizin Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri öğrencileri katılacak.

Dernek başkanı Vecdi Sayar, projenin son etabının, 16 Ekim’de İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği ile düzenlenecek “Geleneksel Sanatlardan Yaratıcı Endüstrilere” başlıklı uluslararası konferans ve atölyelerde gerçekleştirilen ürünleri içeren bir sergi olacağını belirtiyor.