Hilvan'da bulunan tek kadın doğum doktoru merkeze çekildi iddiası

Sağlık alanında doktor eksikliği ile sık sık gündeme gelen Şanlıurfa'da şimdide Hilvan'da bulunan tek kadın doğum doktoru merkeze çekildiği iddia edildi. Konuyu bir soru önergesi ile TBMM'ye taşıyan HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, ayrıca doktorlara uygulanan mobing yüzünde bu yıl içerisinde 265 doktorun Şanlıurfa’dan ayrıldığı iddia etti.

Hilvan'da bulunan tek kadın doğum doktoru merkeze çekildi iddiası

Sağlık alanında doktor eksikliği ile sık sık gündeme gelen Şanlıurfa'da şimdide Hilvan'da bulunan tek kadın doğum doktoru merkeze çekildiği iddia edildi. Konuyu bir soru önergesi ile TBMM'ye taşıyan HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, ayrıca doktorlara uygulanan mobing yüzünde bu yıl içerisinde 265 doktorun Şanlıurfa’dan ayrıldığı iddia etti.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Sağlık Bakanlığının yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde şu iddiaları gündeme getirdi:

Son günlerde Şanlıurfa’daki sağlık alanında kamuoyuna çok ciddi sorunlar yansımaktadır.  Sağlık çalışanlarına uygulanan mobbing’den dolayı 130 uzman, 89 pratisyen, 45 diş tabibi, 1 uzman diş tabibi olmak üzere toplamda sadece 265 doktor 2019 yılında Şanlıurfa’dan ayrılmıştır. Hastanelerdeki döner sermaye sisteminde ciddi aksaklıklar yaşanmakta olup aynı kategoride ve performans şartlarında olan çalışanlara kişisel ilişkilerden kaynaklı olarak farklı puan karşılığı ile farklı ücret verilmektedir.

Özellikle Şanlıurfa gibi doğum oranının yüksek olduğu bir ilde Kadın Doğum Ünitelerinin yetersiz olması ile birlikte Hilvan’daki tek kadın doğum doktorunun da merkeze alınması ile Hilvan’daki hastalar diğer ilçelere veya merkeze gitmek zorunda kalmaktadır.  Bu anlamda, Hilvan Devlet Hastanesinde çalışan tek kadın doğum doktoru merkeze çekilmiş, Ceylanpınar Devlet Hastanesine atanan nöroloji ve cildiye uzmanlarının Ceylanpınar'a göreve başlamadan merkezde görevlendirilmişlerdir.

Yine Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde son dönemlerde daha önceden aktif olan kadın doğum servisi kapatılmış şu anda doğum yapılmamaktadır. Son dönemlerde 5 poliklinik kapatılmıştır. Bunlar haricinde daha önce mevcut olan 2 Romatoloji polikliniği 2 Hematoloji polikliniği, Algoloji polikliniği 2 Endokrin polikliniği kapatılmıştır.  Ayrıca sözleşmeli kadroların alanlara dağıtımı kura yöntemi yerine yakın ilişkiler ve torpili olanların durumuna göre gerçekleştirilmektedir. Bu durum personel arasında ciddi bir huzursuzluğa yol açmakta ve adaletsizlik duygusunu pekiştirmektedir.

AKP, politik bir tercih veya becerisizlik olarak bütün alanlarda yaşanan sorunları geçici çözümler getirerek, çözemediği yapısal sorunları çözmüş gibi yapmaya yönelik algı yaratma politikasını sağlık alanında da sürdürmektedir. Yıllardır yapısal bir sorun olan doktor açığı sorununu,  2 ayda bir olan zorunlu hizmet atamaları ile çözmeye çalışırken aynı zamdan yüzlerce sağlık çalışanlarını güvenlik soruşturması bahane ederek göreve başlayışlarını yapmamaktadır.

Özellikle Şanlıurfa özelinde bakıldığında sağlık alanında yaşanan sorun ve sıkıntılara bir çözüm üretilemediği gibi mevcut sorunları çok daha derinleştiren politik tutumlar sergilemektedir.

Bu bağlamda;

1- Mobbing nedeniyle 265 doktorun Şanlıurfa’dan ayrıldığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bu konu ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

2- Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki kadın doğum servisi neden kapatılmıştır?

3- Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2 Romatoloji polikliniği 2 Hematoloji polikliniği, Algoloji polikliniği 2 Endokrin polikliniği ile birlikte toplamda 11 poliklinik neden kapatılmıştır?

4- Hilvan Devlet Hastanesinde çalışan tek kadın doğum doktoru neden Şanlıurfa merkeze çekilmiştir?

5- Ceylanpınar Devlet Hastanesine atanan nöroloji ve cildiye uzmanlarının Ceylanpınar'a göreve başlamadan neden Şanlıurfa merkezde görevlendirilmiştir?

6-Hastanelerdeki döner sermaye dağıtılırken,  aynı kategoride ve performans şartlarında olan çalışanlara kişisel ilişkilerden kaynaklı olarak farklı puan karşılığı ile farklı ücret verildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise konu hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

7- Sözleşmeli kadroların alanlara dağıtımı, kura yöntemi yerine, yakın ilişkiler ve torpili olanların durumuna göre yapıldığı doğru mudur? Bu yöntem nedeniyle bazı bölümlerin boş kaldığı doğru mudur? Bu iddialar doğru ise konu hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?