Hepsi birer kaynak niteliğinde

Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şehir Kitaplığı Dizisi kapsamında Araştırmacı-Yazar Mahmut Kararaş tarafından hazırlanan kaynak niteliğinde 4 kitap çıkardı.

Hepsi birer kaynak niteliğinde

BİR MUTASAVVIF ŞAİR ÖMER NÜZHET VE ESERLERİ
Mutasavvıf Şair Ömer Nüzhet ve Eserleri” adlı çalışmada Ömer Nüzhet’in hayatının önemli evreleri ve eserlerinden önemli görülen örnekler verilmek suretiyle Urfa ve edebiyat dünyası için önem arz eden bu kişilik hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır. 552 sayfa 17x24 cm ebadında akademik boyutta yayınlanan kitap, edebiyat dünyasında önemli bir boşluğu dolduracak nitelikte kaynak kitap olarak hazırlanmıştır. Mahmut KARARAŞ’ın yazdığı kitabın önsözünde “Ömer Nüzhet hakkında şimdiye kadar bir bilgi bulunmuyordu. Şuara Tezkirelerinde Ömer Nüzhet’e yer verilmemiştir. Sadece “Şefkat-ı Bağdadî” tezkiresinde iki gazeli yazılmıştır. Diğer kaynaklardan da sadece Osmanlı Müellifleri’nde yarım sayfa kadar bir tanıtım yapılmıştır. Zaten bütün bilgiler ondan alınmaktadır. “Urfa Şairleri”ni yazan Bedri Alpay da Nüzhet’e bir sayfalık yer vermiştir. Kanaatimce o da bilgilerini Osmanlı Müellifleri’nden almıştır. Bunların dışında Ömer Nüzhet hakkında bilgiye hiçbir yerde rastlamak mümkün değildir. Edebiyat tarihlerinde de bu şairimizden nedense hiç söz edilmemiştir. Bu nedenle kendimizi, bu edebi şahsiyet hakkında yazmak zorunda hissettik” diyerek kitabı yazma gerekçesini açıklamaktadır.
CUMHURİYET ÖNCESİ ŞANLIURFA’DA KÜLTÜR VE EĞİTİM
Cumhuriyet Öncesi Şanlıurfa’da Kültür ve Eğitim” kitabı, medrese, zaviye, tekke gibi eski eğitim kurumlarını işlemek suretiyle Urfa ve eğitim konusunu anlatmaktadır. Araştırmacı bir bakış açısıyla yazılan kitap; Urfa’da kültür ve eğitimin nasıl şekillendiğini ortaya koymaya çalışıyor. 296 sayfa 17x24 cm ebadında akademik boyutta yayınlanan kitap, alanındaki çok önemli bir boşluğu dolduracak nitelikte kaynak kitap olarak hazırlanmıştır. Mahmut KARAKAŞ’’ın yazdığı kitabın önsözünde “Çok eski bir tarihe sahip olan Urfa'nın, kültür ve eğitim bakımından da önemli bir yeri olduğu şüphesizdir. İlk çağlardan beri yanı başındaki Harran Üniversitesinin de etkisi göz önüne alınırsa, Urfa’nın oldukça önemli sayıda ilim adamı yetiştirdiği anlaşılır. Urfa'nın İslam hâkimiyetine girmesinden sonra, kültür ve eğitim sahasında bilhassa İslami ilimlerin yaygınlaşması bakımından büyük ölçüde ilerlemeler kaydettiği bilinmektedir. Bunun için de ilim merkezi birçok medrese açılmıştır. Bu medreselerde yalnız Urfa halkı değil, dışarıdan gelen öğrenciler de ders görmüşlerdir. Kitabımız için Osmanlı arşivlerine girdim. Urfa ile ilgili 8.200 küsur evrakı tarayarak Urfa kültürü ile ilgili olanları çıkardım ve bu evraklarla Urfa kültür ve eğitimini tanıtmaya çalıştım. Bu çalışmamda az da olsa eğer başarılı olduysam ne mutlu”  diyerek kitabı yazma gerekçesini tanımlamaktadır.
ŞANLIURFA MEZAR TAŞLARI
Şanlıurfa Mezar Taşları” adlı çalışma ilimizdeki mezar taşı ve yazıt kültürü incelenmiştir.  Bu şekilde kültür şehri olan Şanlıurfa’mızın başka bir kültür penceresinden incelenmesi sağlanmıştır. 344 sayfa 17x24 cm ebadında akademik boyutta renkli olarak yayımlanan kitap konu ile ilgili araştırma yapan araştırmacılar için önemli bir kaynak olacaktır. Mahmut KARAKAŞ, yazdığı kitabın önsözünde “Mezar taşları, geçmiş devirlerin kültürünü gösteren belgelerdir. İnsanların ve toplumların hayatlarındaki özelliklerini geleceğe yansıtırlar. Bunun da başlıca iki önemli yolla yapıldığı görülmektedir. Birincisi, mezar taşlarının sanat yönünden işlenmesi ve ikincisi de mezar taşlarında ki kitâbelerdir. Şanlıurfa mezar taşlarının sanduka ve dikme taşları (şahideleri) bölümlerinde görülen işleme ve tasvirler sanat bakımından bir incelik ve zarafet gösterdiği gibi, dikme taşının yukarı kısmı, mevtanın hayatındaki mevkiine işaret etmektedir. Bu çalışmamızda bu konuyu inceleme çalıştık, Umarım faydalı oluruz” diyerek kitabı yazma gerekçesini tanımlamaktadır.
ŞANLIURFA VE İLÇELERİNDE KİTABELER
Şanlıurfa ve İlçelerinde Kitabeler” adlı çalışmada Mahmut KARAKAŞ, yıllarca süren araştırmaları sonucunda teker teker ilimizde gidebildiği en ücra köşeye kadar gitmiş ve tespit ettiği kitabeleri bizzat okumuştur. Bu kıymetli çalışma neticesinde alanında çok önemli bir boşluğu doldurmuştur. 464 sayfa 17x24 cm ebadında akademik boyutta renkli olarak yayımlanan kitap konu ile ilgili tez ve çalışma yapanlar için önemli bir kaynak olacaktır. Mahmut karakaş’ın yazdığı kitabın önsözünde “Urfa da, geçmişte çok zengin kültürü olan şehirlerden biridir. Zamanımıza yetişen mimarî eserleri, bunun yanında elimize geçebilen edebî eserleri Urfa'nın eski kültürünü bize tanıtmaya yetmektedir. Urfa zenginlerinin, beylerinin, paşalarının yaptırdıkları hayır eserleri, sosyal tesisleri Urfa’nın ekonomik zenginliğini gösterdiği gibi bunların üzerine yazdırdıkları edebi kitabeler de Urfa'nın kültürel zenginliğini göstermektedir” diyerek kitabı yazma gerekçesini açıklamıştır.
www.balikligol.com