hem yol yapılıyor hemde araziler tarıma kazandırılıyor
Taban su seviyesi yüksek bulunan Karacadağ bölgesinde yıllardır çözülemeyen çamurlu yol problemleri bölgeye kurulan konkasörle çözülüyor.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Karacadağ bölgesinde bataklık nedeni ile yapılamayan yollar, siyah taş dolgu malzemesi olarak kullanılacak. Kış aylarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’in girişimleri sonucu bir milyar liraya alınan mobil konkasör, havaların ısınması ile çalışmalarına başladı.
Taşlık bölgelerde kurulan Konkasöre, özel idarenin araçları ile çevre tarlalardan siyah taşlar toplanıyor. Tarlalardan alınan taşlar konkasörden geçerek topraktan ayrıştırılıyor. Ardından siyah taşlar dolgu malzemesi olarak yollara serpiliyor. Bu şekilde yolun alt zemini sağlamlaştırılıyor. Şanlıurfa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlui, Karacadağ bölgesindeki vatandaşlarımızın kış aylarında çamurdan dolayı köylerine hapsolduklarını belirtirken, yeni yapılan yollarla bölge halkının kışın da rahatlıkla yolları kullanabileceğini belirtti. Bir milyar liraya alınan konkasörün birkaç yıl içinde kendisini amorti edeceği ifade ediliyor. Saatte 200 ton taş kıran konkasör, şuanda günlük 8 saat çalışıyor. Özel idarenin bir günde konkasörden çıkan taşlarla yaklaşık 350 metre yol yaptıkları öğrenildi.
KÖYLERİN YOL PROBLEMİ KALMAYACAK
İlçedeki 149 köy ve 327 mezranın birkaç yıl içinde yol problemlerinin son bulması hedefleniyor. Konkasörün çalışmasını yerinde inceleyen İl Özel İdaresi Genel sekreter Yardımcısı Bayram Türkdili, çalışanların sorunlarını dinledi ardından gece olmak üzere çalışmaların iki vardiya şeklinde yapılması gerektiğini ifade etti. Tek vardiya ile günlük 350 metre yolun yapıldığına işaret eden Türkdili, vatandaşın daha erken çamurdan kurtulması için ikinci vardiyanın çalışmalarını kısa sürede başlatacaklarını kaydetti.
İki yönlü bir çalışma yürüttüklerini aktaran Türkdili, hem yol yaptıklarını hem de devlet olarak halkın tarlalarını taştan temizlediklerini söyledi. tarımsal arazilerin milli servete kazandırıldığını dile getiren Türkdili, “Biz burada iki yönlü çalışma yapıyoruz. bir tarafta tarımsal arazilerimizin içerisinde bulunan vatandaşımızın temizleyemeyeceği küme taşları temizliyoruz. 500 dönümlük arazi içerisinde yeniden 6 dönümlük araziyi tarıma kazandırmış oluyoruz. Bu şekilde milli servete önemli bir katkı sağlamış oluyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Günlük yaklaşık 350 metrelik yol malzemesi elde ettiklerini aktaran Türkdili, şöyle devam etti; “Günlük mobil kompresör makinemizin kapasitesi saatte Yüz 60 İki yüz ton kapasitesi arasında 1 günde 8 saat çalıştırdığımızı varsayar isek ortalama Bin 500 ton yapar. Günlük 350 m yol yapar. Bu şekilde aylık 10 kilometre yol yapımına ulaşacağız ancak iki vardiyalı çalışmayı planlıyoruz bu şekilde ayda 20 kilometreye ulaşmayı hedefliyoruz.”
Yol Kontrol Mühendisi Celalettin Aydoğdu ise yol standartlarını yükselttiklerini belirtti. Daha önce 5 metrelik yolu 6 metreye çıkardıklarını ve altyapısını güçlendirdiklerini ifade etti. Köylülerde yol çilesinden kurtulmanın sevincini yaşıyor. Eskiden bozuk yollarda hastalarını hastaneye yetiştiremediklerini anlatan Mehmet Yılmaz, taşların tarlalardan temizlenip yolların yapıldığını kaydederek bunun için Bakan Çelik ve vekili Gürpınar’a teşekkür ettiklerini ifade etti.