Helal sertifikasını alan firmalar, cirosunu katladı

Helal sertifikasını alan firmalar, cirosunu katladı

Helal sertifikasını alan firmalar, cirosunu katladı

Gün geçtikçe büyüyen ve 850 milyar doları bulan dünya helal gıda pazarını erken keşfeden firmalar karlı çıkıyor.

GİMDES'TEN HELAL SERTİFİKASI ALAN FİRMALARDAN 35'İNİN İHRACATI TOPLAM 514 MİLYON LİRAYI BULDU

Gün geçtikçe büyüyen ve 850 milyar doları bulan dünya helal gıda pazarını erken keşfeden firmalar karlı çıkıyor. GİMDES'ten ‘helal' sertifikası alan firmalardan 35'inin 2010'da yaptığı ihracat toplamı 514 milyon TL'yi buldu. Türkiye'de helal gıda pazarının hızla büyüdüğüne dikkat çeken GİMDES Genel Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, bu büyümeyle birlikte taleplerin de arttığını kaydetti.

2010 yılında GİMDES'ten helal sertifikası alan firmalardan sadece 35'inin 2010 yılı ihracatı 514.297 milyon TL olarak gerçekleşti. Helal sertifikalı ürün ihracında sektörler sırasıyla un, tavuk, süt ürünleri, yağ, kozmetik ve su şeklinde sıralandı. 2011 yılı için 4-5 milyar TL'lik bir ihracatın gerçekleşebileceği tahmin ediliyor.

‘HELAL' SERTİFKAYLA KÂRLARINI KATLADILAR!
Gıda sektöründe faaliyet gösteren Muratbey Süt Ürünleri 2009 yılında 2.2 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken; firmanın ihracatı 2010 yılında 3.15 milyon dolara yükseldi. Hamidiye firması ise 2009'da 2.7 milyon dolar olan ihracat rakamı helal gıda sertifikasını almasının ardından 3.93 milyon dolara çıkardı. Bir başka gıda firması olan Aytaç ise 9 milyon dolar olan ihracat rakamını 2010 yılında 10 milyon dolara yükseltti. Seyidoğlu Helva Reçel de ‘helal' sertifikasını aldıktan sonra ihracatını 778 bin dolardan 1.8 milyon dolara çıkardı.

850 MİLYAR DOLARLIK PAZARIN YÜZDE 14'Ü REALİZE EDİLİYOR
Türkiye'de helal gıda pazarının hızla büyüdüğüne dikkat çeken GİMDES Genel Başkanı Dr. H. Kami Büyüközer, 850 milyar dolarlık helal gıda pazarının ancak yüzde 14'ünün karşılandığına dikkat çekerek, “Global dünyada helal sertifikalı gıda talebi 850 milyar dolar. Ancak bugün yüzde 14'ü realize olabiliyor” diyor. Talebin yüzde 86'sının karşılanamamasının sebeplerine dikkat çeken Büyüközer, şunları kaydetti: “Bir çok Müslüman ülkenin gıda pazarı, uluslararası ticareti yapılamayan basit ürünlerden oluşuyor. Müslüman ülkelerde üretilen çok sayıda ürün kötü paketleme, istikrarsız ve yetersiz arz ve sürdürülemeyen markalaşma yüzünden talep görmüyor. Helal ürünler kalite, güvenilirlik, paketleme ve etiketleme açısından evrensel standartlara sahip değil. Çok hassas değerler üzerine kurulu olan helal gıda zincirinde uyumluluk ve bütünlük henüz tam sağlanmadı. Müslüman üretici firmalar bu pazarın büyüklüğünü ve önemini henüz tam kavrayamadı. Diğer bir önemli sebep de 2 milyara ulaşan bir Müslüman nüfusun, tükettiği ürünler hakkında bilgisizliğini ve bilinçsizliğini henüz tam olarak giderememiş olması. Ülkemiz bütün bu olumsuzlukları en kısa zamanda giderebilecek bir potansiyele sahip.”

6. HELAL SERTİFİKALI DENETÇİ EĞİTİMİ 8-12 HAZİRAN'DA YAPILACAK

Türkiye'de helal gıda pazarının hızla büyüdüğünü de anlatan Büyüközer, GİMDES'e gelen yoğun talepleri dikkate alarak 8-12 Haziran 2011 tarihleri arasında 6. Helal Sertifikalı Denetçi Eğitimi programını yapacaklarını ifade etti. Programa katılımın 25 kişilik bir kontenjan ile sınırlı olacağını vurgulayan Büyüközer; 5 gün boyunca İslam dini, dini kavramlar, helal standart, helal sertifikalama konularında teorik ve uygulamalı dersler verileceğini söyledi.

YENİ AKİT