"Hedefimiz 112'yi gereksiz yere meşgul etmeyi önlemek"
Batman'da 112 Acil Servis Hattı'nın sürekli meşgul edilmesi nedeniyle gerçek hastaların kendilerine ulaşmada sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Batman İl Sağlık Müdürü İhsan Bodakçi, hedeflerinden birinin de 112 hattının gereksiz yere meşgul edilmesinin önüne geçmek olduğunu aktardı.
Batman’da günlük, 112 Acil Servis Hattı’na 4 bin civarında çağrı geldiğini, bunlardan sadece 150 tanesinin gerçek çağrı olduğunu söyleyen Batman İl Sağlık Müdürü İhsan Bodakçi, vatandaşlara 122 Hattı’nın gereksiz yere meşgul edilmemesi çağrısında bulundu.
İlke Haber Ajansı’na konuşan Dr. İhsan Bodakçi, ilde hayata geçirmeye çalıştıkları projeler hakkında bilgi verdi.
Dr. Bodakçi, bakanlık bünyesinde yürüttükleri projenin başarılı olması durumunda Batman’ın sağlık alanında önemli aşamalar kat edeceğini belirtti. Bodakçi, “Batman’da sağlık bakanlığının hayata geçirmeye çalıştığı projeler var. Bunlardan birincisi, 112 hattının gereksiz yere aranmasının engellenmesidir. İkincisi de, trafikte ambulanslara geçiş üstünlüğünün sağlanmasına dair bir projedir. Bakanlığın projesiyle ilgili çalışma başlattık. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Projenin iki ana unsuru var. Biri, mini 112 ekibi, diğeri de açık alan aktivite ekibi. Birinci projemizde temel hedef 112 hattının gereksiz yere meşgul edilmesinin önüne geçilmesidir.” dedi.
“Sorumsuzluk hastaların hayatına mal oluyor”
Batman’da günlük, 112 Acil Servis Hattı’na 4 bin civarında çağrı geldiğini, bunlardan sadece 150 tanesinin gerçek çağrı olduğunu söyleyen Bodakçi, “Gelen çağrıların yüzde 95’i boş çağrılardır. Hatlarımız sürekli meşgul olduğu için gerçek hastalar bize ulaşamıyor. Bu da bu hastalarımıza zamanında ulaşmamıza engel oluyor. Bundan ötürü hastalarımız hayatlarını kaybedebiliyor, sakat kalabiliyorlar. Bu çok ciddi bir sıkıntı ve sorumluluğu ağır bir durumdur.” ifadelerini kullandı.
Bodakçi, devamla şunları söyledi: “Projenin ikinci ayağındaysa, ambulansın zamanında hastaya ulaşmasını sağlamaktır. Bu konuda da ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Ambulans şoförlerinin eğitilmesi de yeterli olmuyor. Çünkü trafikteki sürücülerin çoğu ambulanslara öncelik verme konusunda duyarlı değil. Bundan ötürü hem hastalara ulaşmada hem de aldığımız hastaları hastanelere ulaştırmada büyük zorluklarla karşılaşıyoruz.”
Projelerinin başarıya ulaşması için Belediye, İl Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğüyle koordineli çalıştıklarını dile getiren Bodakçi, “STK’lardan da destek almaya çalışıyoruz. Özellikle şoförler odası ve benzeri yerler, bunlardan bir tanesidir. Projenin sahibi biziz ama diğer kurumlardan da ciddi destek beklentimiz var. İlerleyen günlerde projemizi halkımıza tanıtabilmek için daha yaygın çalışmalarımız olacak. Projemizi tanıtacak eşantiyonlar hazırlayıp dağıtacağız. İlanlar, broşürler hazırlayacağız.” şeklinde konuştu.
“Bize destek olun”
Batman halkına da seslenen Bodakçi, son olarak şu ifadelere yer verdi: “Halkımızın, özellikle sürücülerin bize destek olmalarını bekliyoruz. 112’yi gereksiz yere meşgul etmesinler, meşgul edenlere engel olsunlar. Ayrıca sürücülerimizden ricamız, ambulansı gördükleri zaman veya siren seslerini duydukları zaman ona yol vermeleridir. Eğer sürücü kardeşlerimiz kırmızı ışıkta bekledikleri bir anda ambulans geliyorsa, kırmızı ışığı geçip ona yol verebilir. Eskiden buna ceza kesiyorlardı. Şimdi artık kesmiyorlar. Kısacası birçok hayatın kurtarılması halkımızın tavrına bağlıdır. Halkımızdan yardım ve anlayış bekliyoruz.” (M. Fatih Akgül- İLKHA)