HÜDA PAR, Medde Bağımlılığına karşı duyarlı olmaya davet etti
Son dönemde toplumun kanayan yarası haline gelen madde bağımlılığına karşı toplumun tüm kesimlerini duyarlı ve hassas olmaya davet eden HÜDA PAR Haliliye İlçe Gençlik Kolları Başkanı Sinan Çetinsu, yetkililere ve bireylere sorumluluk alma çağrısında bulundu.
Madde bağımlılığının her geçen gün can aldığını söyleyen HÜDA PAR Haliliye İlçe Gençlik Kolları Başkanı Sinan Çetinsu, madde bağımlılığına karşı toplumun tüm kesimlerini duyarlı ve hassas olmaya davet etti.
HÜDA PAR Haliliye İlçe Gençlik Kolları Başkanı Sinan Çetinsu, 1-7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, madde bağımlılığına dikkat çekerek, yetkililere ve bireylere sorumluluk alma çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletlerin (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin yayınladığı Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre 2018 yılında dünya genelinde yaklaşık 275 milyon kişinin en az bir kere uyuşturucu kullandığı bilgisini paylaşan Çetinsu, uyuşturucuya bağlı ölüm oranlarının ise 207 bin kişinin üzerinde olduğunu belirtti.
Uyuşturucu madde kullanım yaşının ilkokul dönemlerine kadar indiğini ve durumun giderek daha da kötüleştiğini söyleyen Çetinsu, ticareti yapılan, alınıp satılan sadece uyuşturucu maddenin olmadığını, çocukların ve gençlerin hayatı olduğunun altını çizdi.
Madde bağımlılığının önemli etkenlerinin işsizlik, özgüven eksikliği, aile içi şiddet, dışlanma ve sevgi eksikliği gibi sebepler olduğunu ifade eden Çetinsu, uyuşturucu ve madde bağımlılığının ülkemizde her geçen gün artış gösterdiğine dikkat çekti.
“Madde bağımlılığı gençlerimizi elimizden çekip alıyor”
Son zamanlarda caddelerde ve sokaklarda yerlerde sürünen gençlerin içler acısı haline dikkatleri çeken Çetinsu, “Maddi ve manevi anlamda savunma mekanizmasını yitirmiş olan toplumumuz ne yazık ki günden güne elimizde eriyip yok olmaktadır. Doğal ve sentetik olmak üzere çeşitli uyuşturucu hap ve madde bağımlılığı gençlerimizi elimizden bir bir çekip alıyor. Son zamanlarda caddelerde ve sokaklarda, yerlerde sürünen gençlerimizin içler acısı hali gözler önündedir. Bu konuda her birey elini taşın altına koyup uyuşturucu madde kullanımını azaltma adına her türlü katkıyı sağlamak durumundadır.” dedi.
“Uyuşturucu kullanım yaşı 10'a kadar düştü”
Uyuşturucuya bağlı ölüm oranlarının son derece ürkütücü bir durum olduğuna vurgu yapan Çetinsu, “Uyuşturucu kullanım yaşı 10'a kadar düştü. Birleşmiş Milletlerin (BM) konuyla ilgili yayınladığı raporuna göre 15-64 yaşları arasında yaklaşık 250 milyon insanın en az bir kere uyuşturucu madde kullandığı bilgisine yer verildi. Aynı rapora göre bağımlılığın ardından 6 kişiden sadece bir kişi uyuşturucuyu bırakma adına tedavi görüyor. Uyuşturucuya bağlı ölüm oranları ise son derece ürkütücü bir durumda. Son rakamlar dünya genelinde 207 bin kişinin madde bağımlılığı sebebiyle öldüğünü gösteriyor.” bilgisini paylaştı.
“Çocuklarımızı bu tuzaktan korumamız gerekir”
Uyuşturucu bataklığının kurutulması için herkesi sorumlu olmaya davet eden Çetinsu, “Çocuklarımızı bu tuzaktan korumamız gerekir. Yapılan araştırmalar uyuşturucu madde kullanım yaşının ilkokul dönemlerine kadar indiğini ve durumun giderek daha da kötüleştiğini gösteriyor. Ticareti yapılan, alınıp satılan sadece uyuşturucu madde değil, çocuklarımızın, gençlerimizin hayatı ve geleceğidir. Şanlıurfa’nın her mahallesine, her sokağına ulaşarak, halkımızla ve gençlerimizle birlikte gözümüzden sakındığımız çocuklarımızı, evlatlarımızı ve kardeşlerimizi tehdit eden, onların bedenlerini ve hayatlarını zehirleyenlere, büyük bir kararlılıkla karşı çıkacağız ve bu bataklığı kurutmak için mücadele edeceğiz.” dedi.
“Madde bağımlılığına karşı toplumu duyarlı ve hassas olmaya davet ediyoruz”
Son olarak madde bağımlılığı sorununun sadece Şanlıurfa’nın değil, Türkiye’nin ve dünyanın sorunu olduğu uyarısında bulunan Çetinsu, “Şanlıurfa’mızda madde bağımlılığın önüne geçmek için, ciddi bir mücadele yürütülmesi, madde bağımlısı gençlerimize manevi destek ve dini eğitimlerin yanı sıra iş ve meslek kazandırma programlarıyla birlikte, yeni bir hayata adım atmaları için fırsat verilmesi gerekiyor. Bu sorun sadece Şanlıurfa’nın sorunu değil, Türkiye'nin ve bütün dünyanın sorunudur. Etkileri ve sonuçları itibariyle sadece kullanan bireylerin değil, bütün toplumun yara aldığı bir sorun haline gelmiştir. Uyuşturucu ile toplumsal bir mücadele içine girilerek, geleceğimizi kurtarma adına toplumun tüm kesimlerini duyarlı ve hassas olmaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.