Hayât Bin Kays El-Harrânî Ve İmam Muhammed Bakır Hazretleri Kitabı

Hayât Bin Kays El-Harrânî Ve İmam Muhammed Bakır Hazretlerinin hayatları konusu işlenen Roman kitabını, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce İlk etapta 2000 adet basılan kitap, Şanlıurfa’nın Kültür ve İnanç Turizmini tanıtım amaçlı olarak ilgililere ücretsiz olarak dağıtılacak.

Hayât Bin Kays El-Harrânî Ve İmam Muhammed Bakır Hazretleri Kitabı
Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şehir Kitaplığı Dizisi: 9 yayını olarak çıktı. Araştırmacı-Gazeteci-Yazar Müslüm ABACIOĞLU’nun yazılı ve sözlü kaynaklara dayanarak hazırlamış olduğu kitap 160 sayfa olarak, roman boyutu şeklinde çıktı. Yayınlanan kitap, alanında yapılan ilk çalışmalardan biri olup, Müslüm ABACIOĞLU’nun daha önce yaptığı çalışmanın yeni bir bakış açısıyla ele alınıp, genişletilmiş baskısıdır. Şanlıurfa’nın inanç turizminde her biri bir kutup niteliğinde olan Hayat Bin Kays El-Harrani ve 12 İmamdan biri olan İmam Muhammed Bakır Hazretlerini anlamak ve tanımak için mutlaka okunması gereken önemli bir kitap. Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce İlk etapta 2000 adet basılan kitap, Şanlıurfa’nın Kültür ve İnanç Turizmini tanıtım amaçlı olarak ilgililere ücretsiz olarak dağıtılacak.

HAYÂT BİN KAYS EL-HARRÂNÎ

Hayat Bin Kays El-Harrani, Harran’da doğmuştur. Asıl adı, Şeyh Yahya Hayat B.Abdulaziz’dir. Hayat El-Harrani olarak tanınmıştır. Öldükten sonra tasarrufu devam eden keramet sahibi, önemli bir şahsiyettir. Kendisiyle çağdaş olan Sultanlar mutlaka Hz. Şeyhi ziyaret etmiş, onunla görüşmekten şeref duymuşlar ve hayır duasını almışlardır. Selahatin-i Eyyubî, Halep hükümdarı ve Urfa fatihi Nureddin Mahmud Zengi Hz. Şeyhi ziyaret eden İslam Fetihlerinin önemli komutanlarıdır. Şeyh Hayat El-Harranî’nin kuraklık günlerinde cemaatiyle birlikte yağmur duasına çıktığında asla boş dönmez, Allah’ın inayetiyle mutlaka yağmur yağardı. Şeyh Hayat El-Harrani 1185 tarihinde vefat etmiş ve mescidinin yanına defnedilmiştir. Şeyhin vefatından 10 yıl sonra Türbesi inşa edilmiştir. Cami ve türbe, Harran şehir surlarının dışında yer almaktadır. Şeyh Hayati El- Harrani türbesinin yanındaki tarihi kuyu, Hz. Yakup Kuyusu (Bir-i Yakup) olarak bilinmektedir.

İMAM MUHAMMED BAKIR HAZRETLERİ

Harran'ın 3 km. kuzeydoğusunda İmam Bakır Köyü'nde 12 İmamdan beşincisi olan Ebu Ca‘fer İmam Muhammet Bakır'a atfedilen bir türbe ve bitişiğinde onun adını taşıyan bir cami yer alır. Halife Hz.Ömer zamanında (miladi 639'da) Urfa ve Harran'ın fethi savaşına katılan Ebu Ca‘fer İmam Muhammed’in kopan bir parmağının buraya gömülerek üzerine türbenin yapıldığı ve köye "İmam Bakır" adı verildiği söylenilmektedir.
www.balıklıgöl.com