Hastaları görünce sigarayı bıraktı

Hastaları görünce sigarayı bıraktı


Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Servisinde tedavi gören babasının yanında refakatçi olarak kalan 32 yaşındaki Yılmaz Işıldak, serviste sigaradan dolayı tedavi gören hastaların durumlarını görünce 10 yıldır içtiği sigarayı bıraktı.

Işıldak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 ay önce 54 yaşındaki babası Durmuş Işıldakı göğüslerindeki ağrı nedeniyle SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesine getirdiklerini ve 38 yıldır içtiği sigaradan dolayı ciğerlerinin büyük oranda tahrip olduğunu öğrendiklerini kaydetti.

Babasının sağlığını kavuşabilmesi için sigarayı bıraktığını anlatan Işıldak, kendisinin de bu süreçte hastanede babasının yanında refakatçi olarak kalmaya başladığını aktardı.

32 yaşında olduğunu ve 10 yıldır sigara içtiğini kaydeden Işıldak, sigaranın zararlarını hastanede gördüğü hastalardan daha iyi anladığını ve hastanenin sigarayı bırakma polikliniğine başvurarak sigarayı bıraktığını söyledi.

Yılmaz Işıldakın babası Durmuş Işıldak da 38 yıl sigara içtiğini, şimdi ise pişmanlık duyduğunu söyledi. 6 ay önce göğüslerinde hissettiği ağrılar nedeniyle geldiği hastanede sigaranın vücudunda yarattığı tahribatı yakından gördüğünü belirten Işıldak, Altı ay önce sigarayı bıraktım, hayatım değişti. Kilo almaya ve gece daha rahat uyumaya başladım. 38 yıl sigaranın esiri olduğum için gerçekten çok pişmanım diye konuştu.

-GERÇEKLERLE YÜZLEŞMEK EN ETKİLİ YÖNTEM-

SDÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya da AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigarayı bırakmada en etkili yöntemin gerçeklerle yüzleşmek olduğunu belirtti.

Son dönemlerde dumansız hava sahasına geçiş ile sigara tüketiminde ciddi oranda düşüş yaşandığını aktaran Akkaya, yapılan caydırıcı reklamların da bunda etkili olduğunu savundu.

Yılmaz Işıldakın serviste yatan hastalardan etkilenerek sigarayı bırakma kararı aldığını belirten Akkaya, Gerçek tabloyu görenler, kendilerinin de bir gün aynı sıkıntıları yaşayacaklarını düşünerek, sigarayı daha rahat bırakabiliyorlar. Gerçeklerle yüzleşmek en etkili yöntem. Yılmaz Işıldak gibi olan bir kaç hastamız daha var. Refakatçı olarak geliyorlar, sigarayı bırakma polikliniğinde tedaviye başlıyorlar. Bundan memnunuz diye konuştu.

aa


Etiketler:  Sigara Hastalık Refakatçi