Hasan El-Benna Şanlurfa’da anlatıldı FOTOĞRAFLI

Şehitler Ayı olan Şubat ayında RUHA-DER (Ruha Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Eğitim ve Kültür Derneği) bünyesinde 16 Şubat’ta düzenlenen Hasan El-Benna’yı Anlamak Adlı Konferans yoğun bir ilgi topladı.

Hasan El-Benna Şanlurfa’da anlatıldı FOTOĞRAFLI

Şanlıurfa da bulunan STK’ların yanı sıra Siverek ve Viranşehir İlçeleri de konferansa katılım gösterdi. Araştırmacı Yazar Ali Kaçar, Adıyaman Ünv. Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hacı Duran ve Harran Ünv. İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Huzeyfe El-Hatıb konferansa konuşmacı olarak katıldı.

 

Kur’an tilavetiyle başlayan program, Dernek Başkanı Murat Müjdeci’nin selamlama konuşmasıyla devam etti: Derneğin gerçekleştirdiği Eğitim Hizmetlerini, Sosyal ve Kültürel Programlarını ve Toplumsal Kaynaşmayı sağlayan Gezi-Seminer-Sohbet’leri hakkında bilgi verdi. Konferans hakkında da konuşan Müjdeci şunları söyledi: “Mısır’ın yetiştirmiş olduğu ender şahsiyetlerinden olan Üstad Şehid Hasan El-Benna şahadetinin 64. yılına gelmiş olduğumuz bu zamanda aziz şehidimizi rahmet ile anıyoruz. Müslümanları hep aydınlatan ve bu uğurda canını bile hiçe sayan aziz şehidimiz Üstat Hasan El Benna bugün dahi onun hem hayatı hem eserleri yine Müslümanların hayatlarında aydınlatıcı özelliğini koruyor ve hep koruyacaktır. Mısır diktatörü Hüsnü Mübarek’in Şubat ayında ve Müslüman Kardeşler cemaatinin kurucusu İmam Hasan El Benna’nın şehit edildiği tarihe tevafuk ederek devrilmesi bizi hem duygulandırdı, hem de sevindirdi.” Ortadoğu’da yaşanan olaylara da değinen MÜJDECİ: “Özellikle Afrika kıtasında, Tunus ile başlayan, ardından Libya, Mısır, Yemen ve Suriye ile devam eden, zalim ve zorba diktatörlere karşı çıkan halk kıyamlarına ve bu kıyamlarda şehit olan binlerce ümmet evladının feryatlarına sessiz kalmamız mümkün değildi. Bu kıyamlara, özellikle dualarımızla mümkün mertebe destek vermeye çalıştık.” dedi. Ayrıca “Mısır’da, Tahrir meydanındaki mitingleri basından çok heyecanlı bir şekilde takip ettiklerini” de belirtti

 

Araştırmacı Yazar Ali Kaçar genel olarak Hasan El-Benna’nın hayatını ve onun dönemindeki İhvan’ı anlattı ve şunları belirtti: “Müslüman Kardeşler bütün İslami hareketler açısından Hasan El-Benna ise yine bütün Müslümanlar açısından iyi bir eğitimci iyi okul iyi bir mektep görevi görmüştür. Bugün çeşitli yerlerde, Suriye’de, Lübnan’da, Tunus’ta, Sudan’da ve diğer yerlere baktığımızda kurulan İslami Hareketler ya Müslüman Kardeşlerden, İhvan’dan etkilenmişler ya da İhvan’dan ayrılan kişiler tarafından kurulan teşkilatlardan etkilenmişlerdir.” dedi. Ayrıca Hasan El-Benna’nın yaşamından çeşitli kesitleri anlattı ve yazdığı kitaplar, yaptığı faaliyetler hakkında da genişçe bilgi verdi.

 

Adıyaman Ünv. Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hacı Duran Müslüman Kardeşler Hareketinin Söylemi hakkında çeşitli bilgilerinin yanı sıra Üstad Hasan El-Benna’nın hayatından önemli kesiler verdi.

 

Harran Ünv. İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Huzeyfe El-Hatıb İhvan’ın Büyüklüğü ve Şehadetin İhtişamı hakkında genişçe bilgi verip kapanış duasını yaptı.

 

Mavi Marmara Şehitlerinden olan Ali Haydar Bengi’nin kardeşi Ramazan Bengi Şeyh Ahmet Yasin’in “Ümmetin Suskunluğunu Sana Şikayet Ediyorum” adlı duasını okudu.

 

Konferansın sonunda bütün katılımcılara 1500 adet Hasan el-Benna’nın seçme Risaleler’inden oluşan “Davet Esasları” adlı kitap dağıtıldı.