Harran'a su saldık, ya susuz köyler?
Bilindiği gibi dünyanın sayılı ırmaklarından biri olan Fırat Nehri bu bölgeden geçmektedir. Fırat nehri, Türkiye'nin en verimli ve aynı zamanda su potansiyeli en yüksek ırmaktır.
Nehir üzerine Türkiye'nin en büyük barajları inşa edilmiştir. Ayrıca Fırat'ın suyu inşa edilen 2 adet Şanlıurfa tüneli de Harran Ovasını sulamaktadır.
Şanlıurfa olarak bu su akışlarından yeteri kadar faydalandığımız söylenemez. Yıllardır Harran ovasına su veriliyordu. Şu an Ceylanpınar'a da verilecek.
Yıllardır verilecek diye söz verildiği halde Suruç'a bir türlü su verilmedi. Geçen yıl Suruç'a su taşıyacak tüneller için temel atma türeni yapıldı. GAP Projeleri kapsamında "Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi" 2008–2012 yılları arasında 5 yıllık süre içerisinde büyük ölçüde tamamlanacağı açıklandı. Bu hükümetin birçok sözünü zamanında yerine getirdiğinden yola çıkarak; inşallah 2012'de Suruç suya kavuşur diyoruz…
Buraya kadar her şey güzel görünüyor!.. Biz ovaların, tarlaların sulanmasından bahsediyoruz. Bunlar çok güzel gelişmeler. Tarlalara su verilmesi hem verimi artırıyor, hem de kaliteyi…
Cuma günü Harran ovasına su verilmeye başladığı haberi geldi. Suyu bırakma açılışında konuşan Şanlıurfa Vali Nuri Okutan, “Bugün hep birlikte Harran Ovasına suyu saldık. Bereketli Harran Ovasına yıllardır, su bırakılıyor ve Harran Ovası bu suyla hayat buluyor” diyordu. Harran'da tarlalar suya doyuyor da, hala susuz olan köyler ne zaman suya doyacak?
Şu an itibarı ile 261 yerleşim yeri sağlıksız su içiyor. Daha doğrusu susuzdurlar. Etraflarında tarlalar fazla sudan tuzlulaşırken; onlar bir damla su hasretler... onlar yazın o kavurucu sıcağında Köy hizmetlerinde bir tanker su alabilmek için sıraya düzülüyorlar. Aldıkları bir tanker suyu da sağlık açısında facia arz eden sarnıçlara döküp, hem kendileri içiyor, hem de hala ayakta kalabilmişse hayvanlarını suluyorlar.
Ben de soruyorum! Acaba hangi yürekli idareci çıkıp bu zavallı köylülerin acısına merhem olacak bir damla su salacak? Hani “projesi tamam” “ihalesi yapıldı” denilen, Edene grubu içme suyu projesi vardı: o da hep proje olarak kalacak gibi!..
Şubat ayında Belediye Meclisinde konu hakkında açıklamalarda bulunan Şanlıurfa İl Genel Meclisi Başkanı M.Uğur Beyazgül, Edene grubu içme suyu projesi kapsamında Şanlıurfa Belediyesi ile İl Özel İdaresi'nin protokol yaptığını, Özel İdare'nin gerekli ödemeyi yaptığı halde Belediye'nin görevini yapmadığını söylüyordu.
Belediye, özel idare, bilmem kim!.. Siz topu bir birinize atın. Nasıl olsa susuz olan köylülerden fazla ses çıkmıyor.
İnşallah kavurucu sıcaklar gelmeden bu işe bir çözüm bulunur diye temenni etmekten başka bir şey yapamıyoruz. Biz temenni edelim yetkililer de isterlerse icraat yaparlar!..