Harran Ovasında Beyaz Altın Pamuk hasadı başladı
Şanlıurfa- Harran Ovasında çiftçinin umudu olan ve tekstil, yağ sanayi, hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlayan pamuk hasadında çalışan işçiler, yoğun mesaisi başladı.
“Beyaz altın” olarak adlandırlan pamuğun Şanlıurfa’da hasadına başlandı.
Her yıl eylül ayının ortasından itibaren toplanmaya başlanan pamuk için tarlalar bu yıl da işçilerle doldu.
Şanlıurfa’da sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan pamuk, çiftçinin umudu olmaya devam ediyor.
“Pamuk toplamak çok daha meşakkatli bir iş”
Pamuk üretiminde ciddi bir konumda olan Şanlıurfa’da bu yıl çiftçiler rekoltenin tahminlerin üzerinde olacağını düşünüyor.
Büyük umutlarla ektikleri pamuk için yaz boyunca etkili olan kavurucu sıcaklarda çalışmak durumunda kalan üreticiler, sıcak hava sayesinde bereketli bir hasat sezonu geçirmeyi umut ediyor.
Tarımda makineleşme hızla gelişmesine rağmen çeşitli nedenlerle bazı çiftçiler geleneksel hasadı tercih ediyor.
ÇİFTÇİ UMUTLU
RHA Ajans’a konuşan pamuk çiftçileri, bu yıl pamuk rekoltesinin iyi olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Pamuk hasadının bir kısmını biçerdöverle, geriye kalan kısmı da elle toplayacaklarını belirten çiftçiler, “Pamuk bu yıl iyi görünüyor. Umuyoruz ki yaptığımız masraflar boşa çıkmaz. Pamuk tarlasında hem bizler hem de işçi arkadaşlarımız yıl boyu emek verdi. Emeğimizin karşılığını alırız diye bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Sabahın ilk ışıklarıyla tarlaların yolunu tutan ve akşama kadar pamuk toplayan işçiler ise ücretlerinin arttırılmasını istiyor.
Pamuk işçileri, güneş altındaki zorlu mesailerinin ardından güneşin batmasıyla evlerinin yolunu tutuyor.
“İŞÇİLER EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”
RHA Ajans’a konuşan pamuk işçi sorumlusu İsmail al ise, pamuk tarlasında çalışan işçilerin emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.
Sabah saat 6’da tarlaya gelen işçilerin saat akşam 7’de eve döndüklerini belirten Akat, “Pamuk işçileri çok çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde tarlaya geliyor. Akşam saatlerine kadar çalışıyor. Aldıkları para bu çalışmanın yanında çok az kalıyor. Yevmiyemiz 35-40 liraya falan denk geliyor” dedi.
Bu yıl Ziraat Odası’nın pamuk toplama fiyatını kilo başına 52 kuruş (1 ton = 520 TL) olarak belirlediğini söyleyen Akat, “ Ziraat odası fiyat belirledi. Ancak fiyat bizce düşük. Her işçi günde en fazla 70 ila 80 kilo pamuk toplayabiliyor. O da ancak 30 – 40 liraya denk geliyor. Bu sıcakta bu insanların bu ücrete çalışması doğru değildir diye düşünüyorum. Ama bizler çalışmak zorundayız o yüzden belirlenen ücretle çalışıyoruz” diye konuştu.
OKUL YERİNE TARLADALAR
Pamuk tarlasında işçiler çalışıyor ancak okullarının zilleri çalan öğrenciler de tarlalarda aileleri ile birlikte önlerinde pamuk önlüğü ile tarlada mesai yapmaya devam ediyor.
Birçoğu ilk ve orta okul öğrencisi olan minik işçiler, ailelerine destek için okul sıraları yerine pamuk tarlalarını seçiyor.
RHA Ajans’a konuşan çocuk işçilerden hasan demir , okul döneminde okulda olmak istediğini söylüyor ve ekliyor:
“Ben okulda olmak isterdim ancak ailem çalışmak zorunda. Ben de onlarla birlikte tarlada pamuk topluyorum. Okul güzel, arkadaşlarım şimdi belki okula gidiyorlardır. Ancak biz pamuk işini bitirdikten sonra okula gidebiliyoruz. Ailem beni göndermiyor demiyorum. Evde kimse kalmıyor. Ben tek başıma evde kalıp okula gidemem, o yüzden hem onlara burda yardım ediyorum hem de okul harçlığımı şimdiden çıkarıyorum.”
Pamuk İşçileri Topladığımız kilograma göre ücret alıyoruz. Ne yapalım ekmek parası için mücadele ediyoruz” dedi