Harran Üniversitesine Zeynep Şimşek'de aday oldu
Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK Rektör Adaylığını Bugün Açıkladı
Yaptığı yazılı açıklamada aşağıdakiler yer aldı.
Hepinizin bildiği gibi, üniversiteler nitelikli insan gücü yetiştirmenin yanı sıra, bilimsel bilginin üretildiği ve bu bilginin topluma aktarıldığı evrensel kurumlardır. Üretilen bilginin topluma kazandırılması ise, üniversite ile toplum arasında kurulan mekanizmalara bağlıdır. Akademik hayatım boyunca yürüttüğüm ulusal ve uluslararası araştırma projelerinden edindiğim deneyimlerim, bu mekanizmaların nasıl kurulup işletileceğine dair önemli bilgi-beceri kazanmamı sağladı.
2001 yılında Harran Üniversitesinde öğretim üyesi olarak göreve başladım. 2005 yılında doçent, 2009 yılında profesör oldum. 2003 yılından itibaren halen Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü (2004-2007 yıllarında Sağlık Yüksekokulu Müdürlüğü) ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmekteyim.
Öğretim üyeliği ve yöneticilik görevlerim sırasında lisans, yüksek lisans ve uzmanlık eğitimi yanı sıra, sağlık alanındaki insan gücü ihtiyaçlarını dikkate alarak, üniversite yönetimimiz ve ekip arkadaşlarımla birlikte, ilimizin ve bölgemizin ihtiyacı olan Anestezi, Ameliyathane, İlk ve Acil Yardım, Perfüzyon, Optisyenlik, Eczane Teknikerliği ve Podoloji Programları olmak üzere 7 program açtım.
Kalkınmanın temeli bilimsel araştırmalardır ve üniversitelerin dünya ölçeğinde yerini belirleyen en temel görevlerden biri araştırma-geliştirme çalışmalarıdır. Uluslararası (SCI-SSCI) hakemli dergilerde 40, ulusal hakemli dergilerde 44, ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlarda 93 sözlü/poster bildiri ile 6 kitap bölümü yazdım. Uluslararası yayınlarım 2015 Ocak itibariyle 697 atıf almıştır. Araştırmalarımda saptadığım sağlık sorunlarının önlenmesi için programlar geliştirerek uyguladım ve hizmet kurumlarının kullanımına sundum. Bunlardan bazıları, hastalıkların ve erken ölümlerin önlenmesi konularında muhtarlara yönelik yerel yönetici farkındalık programları, lider kadın programı, hizmet kurumları ile toplum arasında köprü oluşturmak için kültüre duyarlı sağlık aracılığı programlarıdır.
Ülkemizde 2. istihdam alanı olan tarım sektöründe çalışanlarda hastalık ve ölümlerin yaygınlığı nedeniyle, bu alanda önemli çalışmalar yapan üniversitelerde bilgi ve becerimi geliştirdim. Sonrasında, 2012 yılında ülkemizde ilk olan Tarımda Çalışanların Sağlığı Sempozyumunu düzenledim. Çünkü nitelikli tarımsal üretim insan sağlığının en temel unsurudur. Birleşmiş Milletler 2011-2015 ülke programına operasyonel araştırma yöntemini kullandığım Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme programını sundum ve halen yürütmekteyim. Bunlar, yasal olarak hizmet sunum sistemine entegre edilmeye başladı. Üniversitemizin bu alanda misyonunun devam etmesi için Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezini kurdum.
Üniversiteleri işlevsel hale getiren temel unsur öğretim üyeleridir. Her biri ayrı bir değer olan öğretim üyelerinin bilgi üretme süreçlerine katkıda bulunmak, akademik ve sosyal ihtiyaçlarını zamanında ve gereği gibi karşılamak, üretilen bilginin topluma kazandırılması için, üniversite ile toplum arasında mekanizmalar kurarak üniversitemi evrensel standartlara ulaştırmak için adayım.
Hep birlikte, her öğretim elemanının, her idari personelin, her öğrencinin kendisini değerli hissettiği, evrensel anlamda bilginin üretildiği, üretilen bilginin topluma kazandırıldığı, adil ve hak temelli yaklaşımların egemen olduğu bir üniversite için bütün öğretim üyelerimizin desteğini bekliyorum.