Harran Üniversitesinde Ödüllü Filmler Gösterimi

Harran Üniversitesi GAP Coğrafya Kulübü tarafından organize edilen kültürel etkinlik çerçevesinde Harran Üniversitesi Film Atölyesi (HÜFA) tarafından çekilen ödüllü filmlerin gösterimi, umut fotoğraf sergisi ve müzik dinletisi yapıldı.

Harran Üniversitesinde Ödüllü Filmler Gösterimi

Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi Büyük Amfi Salonunda yönetmenliğini Prof. Dr. Sedat Benek, çekimlerini Mustafa Uluç’un yaptığı "Şakha" kısa belgesel filmi ile yine danışmanlığını Prof. Dr. Sedat Benek üstlendiği, yönetmenliğini, senaristliğini ve oyunculuğunu Mustafa Deniz Doğan'ın yaptığı "Sulara Kapılmak" kurmaca kısa filminin gösterimi ile başlayan program selamlama konuşmalarıyla devam etti.
Programda konuşan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Çiğdem, “Film izlerken çok duygulandım. Konuyla ilgili geçmiş yıllarda bir makale kaleme almıştım. Ayrıca töre cinayetleri ile ilgili bir sempozyuma da katılmıştım. Ne yazık ki bu bölgenin kanayan bir yarası da töre cinayetleridir. Bu bölgedeki insanlarımızın kültürel anlamda, eğitim anlamında yetişmesine hala ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu bölgelerde ne yazık ki bayan olmak, kadın olmak çok zor. Zorla çocuklarımızın evlendirilmesi, aile içi sıkıntılar, töre cinayetleri gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir. Buradaki bayan öğrencilerimiz yarın anne olacaklar. Kendi çocuklarına karşı bir farkındalık oluşturabileceklerini ümit ediyorum” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Benek ise konuşmasında, bölgede törelere bağlı olmanın getirdiği bazı uygulamalarla karşılaştıklarına dikkat çekmek istediklerini belirterek; “Bu kısa film, böyle bir sıkıntıyı anlatmaktadır. Bilimin böyle bir sorumluluğu vardır, gerçeklerle yüzleşmek zorundayız. Biz tozpembe bir dünyada değiliz. Toplumun sorunlarını da çözüm odaklı bir şekilde, kalemlerle, ekranlarla, sosyal sorumluluk çerçevesinde kamusal alana taşımak zorundayız ve farkındalık yaratmak zorundayız. Bu filmin de temel öğretisi buydu. Bu anlamda çok farklı geri dönüşler aldık. Ben öncelikle Mustafa kardeşimi tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Programda, Hilvan ilçesinde Ramazan Aygat tarafından verilen fotoğrafçılık kursu sonrasında kursiyer öğrencilerince çekilen ve çoğunluğunun portre fotoğraflarından oluşan "Umut Fotoğraf Sergisi" yer aldı. Sergi açılışında müzik öğretmenleri Yağmur Taşkın & Volkan Meydan tarafından bir müzik dinletisi verildi. Etkinlik, Prof. Dr. Sedat Benek, Mustafa Deniz Doğan, Mustafa Uluç ve Ramazan Aygat izleyicilerle bir söyleşi gerçekleştirmesi ile program sona erdi.

ŞAHKA FİLMİN KONUSU:
Toplumun geleceği olan çocukların yaşadıkları sorunlara farkındalık yaratmak için çocuk işçiliğini konu edinmektedir. Şakha kısa belgesel filmi. bu belgesel, böylesi can alıcı bir sorunu, Şanlıurfa’da Urfalıların milli gıdası olan İsot (biber) üretim sektöründe isot temizleme işinde çalışan ve ailesine maddi katkıda bulunmak amacıyla okulu bırakmak zorunda kalan 15 yaşındaki Şakha isimli kız çocuğun gerçek hayat hikâyesini işlemektedir. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok festivalde karşılık gören Şakha kısa belgesel filmi, en son Mersin Toros Belediyesi tarafından düzenlenen I. Uluslararası Çocuk Film Festivali'nde Mansiyon ödüllü almıştır.
SULARA KAPILMAK KISA FİLM KONUSU
Bölgede yaşanan gerçek bir töre cinayetinden esinlenerek kurgulanan “Sulara Kapılmak” kurmaca filmi, meramını diyalogsuz bir şekilde beyaz perdeye taşımaktadır. Film, kızın evleneceği gün, kırmızı kurdeleyi erkek kardeşi tarafından beline üç kez bağlayıp çıkarmasıyla başlar. Bu durum, aynı zamanda, kızın bekareti için bütün sorumluluk artık erkek kardeşinde olduğu anlamına gelir. Ertesi gün kız, gelinliğiyle baba evine terk edilmesiyle devam eden film, günümüzde azalarak halen devam eden töre cinayetine dikkat çekmeyi ve toplumda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır Surlara Kapılmak kısa filmi. Bugüne kadar 5 festivalde karşılık gören film, yurtiçinde ve yurtdışında festivalleri dolaşmaktadır.