Harran Üniversitesi Sanayinin Hizmetinde

Şanlıurfa Teknokentin Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın 2018 yılı mali destek programı kapsamında desteklediği ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte yürüttüğü Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi, kısa adıyla ÜSİM projesinin önemli aşamalarından birisi Şanlıurfa 2. Organize Sanayi bölgesinde devreye girdi. Ayrıca Organize Sanayi Bölgesinde faaliyete geçecek olan Harran Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bölümlerinin açılışıyla ilgili protokoller de imzalandı.

Harran Üniversitesi Sanayinin Hizmetinde

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi 2. kısımda yer alan Hazır Giyim ve Konfeksiyon Organize Sanayi Bölgesi küme koordinasyon merkez binasında gerçekleştirilen törende, Meslek Yüksekokulu’nun OSB içerisindeki bölümlerinin ve birimlerinin açılışı ile ilgili bir protokol imzalanmasının ardından Şanlıurfa Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ÜSİM merkezi kapsamında sertifikalarını alan mentörler danışmanlık ve hizmet desteği verecekleri firmalarla eşleştiler. Mentör ve menti eşleştirmesi programının ardından tüm protokol heyeti Şanlıurfa Teknokent’in OSB’deki ÜSİM destek ofisinin açılışını da gerçekleştirdiler.

Üretim ve İstihdam Artacak

Programda; Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Sabri Çelik, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek, Şanlıurfa Teknokent Genel Müdürü Prof.Dr. Kasım Yenigün, Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Şanlıurfa temsilcisi Doç.Dr. Gencay Sarıışık ile Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Veysel Gümüş birer konuşma yaptılar.

Törende bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, kurulacak meslek yüksekokulunun, Şanlıurfa’da üretim ve istihdamın artırılmasına yönelik özel bir proje konusu olduğunu belirterek, “Bulunduğumuz bölge, sanayici ve üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak, yatırım yapmaları için teşvik etmek ve bölgeyi cazip hale getirmek için özel bir proje uyguladığımız, kamu-özel sektör işbirliğiyle oluşturduğumuz alanlardan bir tanesidir. Bugüne kadar sıkıntısını çektiğimiz, işsizlik sorununun çözülmesine yönelik en çok umutlu olduğumuz alanlardan biri burasıdır. Hem meslek yüksekokulumuzun hem de diğer meslek kurslarımız sayesinde burada Şanlıurfalı kardeşimiz eğitilmiş vaziyette sektöre kazandırılmış olacaklar” diye konuştu.

Komşu illerle kıyaslandığında Şanlıurfa’nın, bölgede potansiyeli en yüksek il olduğunu dile getiren Vali Erin, bu potansiyelin değerlendirilmesinde geçmişte sıkıntılar yaşandığını ancak bugün üniversitenin desteği ile bu boşluğun doldurulacağına inandığını söyledi. Kamunun destek ve teşvikleri, üniversiteler vasıtasıyla bilimin katkı ve desteği ile özel sektörün cesareti ve iş yapma kabiliyetinin birleştirilmesi gerektiğini ifade eden Vali Erin; “Aynı zamanda sanayiciye, üreticiye kaliteli ve verimli üretim yapacak nitelikli elemanları da yetiştirmemiz gerekiyor. Bunlardan bir ayak eksik olduğunda iş yürümüyor. İnşallah bu yeni dönemde, hem Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın, hem üniversitemizin hem de tüm kamu idareleri ile meslek kuruluşlarının birlikteliğiyle, Şanlıurfa kalkınacak, gelişmesini hızlandıracaktır” dedi.

“Tüm İmkanlarımızı Seferber Edeceğiz”

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, üniversite sanayi işbirliğinin büyük bir önemi olduğu ifade ederek; “Şanlıurfa’da çok kapsamlı bir çalışmaya girdik. Çok üstün gayret, ikili ilişki ve diyalog gereken bir proje. Aksi takdirde bir türlü yürütülmesinde sıkıntılar olabiliyor. Biz, Harran Üniversitesi olarak fakülteleri, meslek yüksekokulları, Teknokent’i ve hocalarımız ile büyük bir külliyeyiz. Şanlıurfa’ya çok büyük hizmetler yapabiliriz. Bunun için, organize bir faaliyet yapmamız gerekiyor. Bu kapsamda göreve geldiğimizden beri hocaların ilgi alanlarını dikkate alarak, acaba kapsamlı araştırma grupları kurabilir miyiz, Şanlıurfa’ya, Harran Üniversitesi’ne has büyük çalışma grupları kurabilir miyiz diye çalışmalar yapıyoruz. Bunları ülke ekonomisine nasıl kanalize edebilirizin çalışmaları üzerine yoğunlaşıyoruz” diye konuştu. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak Meslek Yüksekokulu’nun başarılı olması ve amacına ulaşması için tüm imkânları seferber edeceklerini kaydeden Rektör Çelik, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kurum kuruluşlara teşekkür etti.

Yeni Destekler Yolda

Şanlıurfa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün ise Vali Abdullah Erin’in, 2017 yılında üniversite-sanayi işbirliğine yönelik çağrı yaptığını ve bunun üzerine Şanlıurfa Ticaret Sanayi Odası işbirliğiyle Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezi’nin kuruluşunun başladığını hatırlatarak, bu merkezin Şanlıurfa’da sanayinin gelişimine çok önemli katkılar yapacağından şüphe duymadığını söyledi. Ayrıca UNDP Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye temsilciliğinin Japon hükümetinden aldığı destek çerçevesinde GİGAP Gazelle İnovasyon Girişimcilik Ve Araştırma Programı çerçevesinde yeni bir hızlandırma girişimcilik projesi programı ile Şanlıurfa Teknokent’te yeni bir destek verileceğini açıkladı. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Peltek de Şanlıurfa Teknokent ile yaptıkları işbirliği sayesinde sanayicilere mentorluk yapacak kişileri yetiştirmek için bir eğitim programı düzenlediklerini, nitelikli eleman yetiştirmek adına tüm projelere destek verdiklerini belirterek, “Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimizin sanayisinin gelişmesi için desteklerimizi sürdüreceğiz. Nitelikli meslek elemanlarını yetiştirecek olan meslek yüksekokulumuz da destek verdiğimiz projeler arasındadır. Şimdiden Şanlıurfa’ya hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral bundan sonraki desteklerde özellikle 2019 yılı mali destek programında da buna benzer sanayinin altyapısının güçlendirilmesi ile ilgili projelere ciddi manada destek vereceklerini ifade etti. Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Şanlıurfa temsilcisi Doç.Dr. Gencay Sarıışık ile Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Veysel Gümüş ise konuşmalarında, Sanayi Bölgesinde faaliyete başlayan üniversite-sanayi işbirliği birimleri ile ilgili bilgilendirmede bulundular. Programa katılan sanayici, akademisyen ve öğrenciler üniversitenin sanayinin hizmetine olmasından ve bu tür etkinliklerin yaygınlaşmasında memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.

Konuşmaların ardından Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Şanlıurfa OSB Meslek Yüksekokuluna ilişkin protokole imza attılar.