Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Akademik Teşvikte 4. Oldu

Akademisyenlerin bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte proje, araştırma ve yayınlarını desteklemek amacıyla verilen akademik teşvik puan sıralamasında, Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türkiye’deki Fen-Edebiyat Fakülteleri sıralamasında dördüncü oldu.

Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Akademik Teşvikte 4. Oldu

Devlet üniversitelerini ve fakültelerini akademik teşvik puanlarını temel alarak sıralayarak Türk üniversite sistemine farklı bir veri kaynağı sağlama amacıyla geliştirilen Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralaması’nda (DÜS) 2017 yılı raporlarında Fen-Edebiyat Fakültesi beşinci sırada yer almıştı. Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, akademik personelinin ulusal ve uluslararası alanlarda yaptığı akademik yayınlar, kültürel ve sanatsal etkinlikler sayesinde 2018 yılı raporlarında dördüncü sıraya yükseldi.

Akademik teşvik yönetmeliği kavramı, yükseköğretim kurumu elemanlarının dokuz faaliyet türünden akademik teşvik puanlarının hesaplamasını ve bu puanlara göre teşvik ödemesi almalarını düzenlemektedir. Öğretim elemanlarının performansları dokuz faaliyet türünde puanlanmakta olup, adı geçen faaliyet türleri; proje, araştırma, yayın, tasarım, sergi, patent, atıf, tebliğ, ödül başlıklarını taşıyor. Bir öğretim elemanının akademik teşvikten yararlanabilmesi için bu dokuz faaliyet alanından en az 30 puan alması şartı aranıyor. Akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında en yüksek puan sınırı 100 olarak belirtilirken, öğretim elemanlarının birden fazla alanda faaliyetlerini sağlamak amacıyla, her bir faaliyet alanından alabileceği en yüksek puan 30 ile sınırlandırılıyor.

Üniversitelerin akademik teşvik puanlarının temel alınarak hesaplandığı DÜS 2018 sıralamasında Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tüm devlet üniversiteleri arasında 4’üncü oldu. Söz konusu sıralama; yukarıda da açıklandığı üzere üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarının (Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi, Okutman, Uzman) bir yıl boyunca sergiledikleri akademik performanslarına göre geliştirilen bir sistem esasına dayanıyor. Buna göre akademik teşvik puanlamasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden sonra 4’üncü olarak büyük bir başarıya imza attı.

Böylesine önemli bir başarıyı Harran Üniversitesi’ne kazandırdıkları için son derece mutlu olduklarını belirten Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Akan, "Üniversitemizin daha iyi yerlere gelmesi için tüm mensuplarımızla birlikte gayret göstermeye devam edeceğiz. Bu ülke ve bu topraklar için, sorumluluklarının bilinciyle akademik gerekliliklerini yerine getiren öğretim elemanlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum." dedi. Elde ettikleri başarılarda akademik ve idari personelin katkısının çok büyük olduğunu söyleyen Dekan Akan, “Gerek akademik ve idari kadromuzla, gerekse öğrencilerimizle daha çok çalışarak üniversitemizi her alanda daha üst sıralara taşıyacağız. Emekleri için üniversitemizin ve fakültemizin tüm mensuplarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.