Haleplibahçe ile ilgili flaş gelişme!..
ŞUTSO Haleplibahçe Mozaik Müzesi projesinde küçülme olmayacağını açıkladı.
Bir süre önce Şanlıurfa’da incelemeler yapan bakanlık yetkililerinin maliyetini yüksek bularak, mozaik müzesi projesi için olumsuz görüş bildirdiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kaynak sorunu yüzünden Şanlıurfa’ya planladığı 2 müzeyi 1’e düşürmeye hazırlandığı, ayrıca Şanlıurfa’da çeşitli incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin de Arkeopark için yeşil ışık yakarken, “Mozaik Müzesi”ne olumlu bakmamaları, kamuoyunda üzüntüyle karşılanırken ŞUTSO’dan sevindirici haber geldi.
Küçültülerek yapılması planlanan Haleplibahçe Mozaik Müzesi Projesi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E.Sabri Ertekin’in girişimleriyle mevcut projeye göre yapılacağı bildirildi.
EMITT Fuar’ı için İstanbulda bulunan ŞUTSO Başkanı Ertekin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Müsteşar Özgür Özaslan’la konuyla ilgili bir görüşme yaptı. Görüşmenin detayları ile ilgili bir açıklama yapan Başkan Ertekin Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ve Müsteşar Özgür Özaslan’la yaptığımız Haleplibahçe Mozaik Müzesi Projesi görüşmesinde, projenin mevcut haliyle yapılması gerektiğini, projenin bitirilmesiyle kentin turizm potansiyeline büyük katkılar sağlayacağını, bunun da Şanlıurfa’ya ciddi turizm potansiyeli oluşturacağını ve doğacak kaynak sorununun da buranın işletilmesiyle rahat bir şekilde aşılabileceğini aktardık. Ayrıca Sayın Bakana, işletilmesinde oluşacak aksaklıkları bertaraf etme noktasında yardımcı olacağımızı taahhüt ettik, Bakan Ertuğrul Günay da projenin mevcut haliyle yapılacağı müjdesini vererek çalışmalara en kısa zamanda başlanacağını ifade etti. Zaten bir müze şehir görünümünde olan ilimize, İnşallah bu proje büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.
M.S. 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen tekniği, sanatı ve Fırat Nehri’nin orijinal taşlarından yapılması gibi özelliklerinden dolayı dünyanın en kıymetli mozaikleri olarak kabul edilen, Roma dönemine ait ”Savaşçı Amazon Kraliçeleri, Av ve Savaş sahnelerinin tasvir edildiği Mozaikler” için 61 bin metrekarelik bir kompleks yapılması düşünülürken kaynak sorununu gerekçe gösterilerek vazgeçilmişti. İçerisinde Arkeoloji Müzesi-Arkeopark ve Mozaik Müzesi ile Anfi Tiyatro ve kapalı otoparkın da bulunduğu, yaklaşık 4 bin, 4 bin 500 eseri aynı anda sergilendiği Türkiye’deki örnekleriyle aynı potansiyelde, bir kompleks yapılması Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca kabul edilmiş ve Projeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da onay vermişti.