Haciz mektubu alırsanız, şaşırmayın!

9 milyarlık vergi paketinden sonra tahsilata hız veren Maliye, trafik cezası ve MTV borcu olan 2 milyon araç sahibine mektup yolladı. Mektupta, Anayasa hatırlatılarak borçlulara haciz uyarısı yapıldı.

Haciz mektubu alırsanız, şaşırmayın!

Bütçe açığını kapatmak için 9 milyar liralık vergi paketini hayata geçiren Maliye Bakanlığı, vergi borçlularına yönelik tahsilat işlemlerini de hızlandırdı. Bu çerçevede, daha önce ev sahiplerine ve vergi barışını bozan mükelleflere ‘mektup’ gönderen Maliye, bu kez trafik cezalarını ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni (MTV) ödemeyen mükellefleri yakın markaja aldı. Türkiye genelinde, motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezası borcunu ödemeyen 2 milyona yakın araç sahibine gönderilen mektuplarda, sert uyarılara yer verildi. Vergi dairesi müdürleri imzasıyla gönderilen mektupta, Anayasa’nın 73. Maddesinde yer alan, “Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür” hükmü hatırlatarak, bu hüküm doğrultusunda tüm mükelleflerin vergi borçlarını ödemesi gerektiği vurgulandı.
 
Mektupla tahsilat arttı
 
Mektupta, borçlarını ödemeyenlerin banka hesaplarının dondurulacağı, araç ve evlerine de haciz uygulanacağını belirtildi. Mektupta mükelleflere yönelik şu uyarı yapıldı: “Ödenmeyen borçların takibi sırasında mal varlığı haczi, banka hesabı haczi (e-haciz), gayrimenkul haczi, taşıt haczi v.s. gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmamanız için bu borçların tasfiyesine yönelik gerekli görüşmelerin ve ödemelerin yapılması için vergi dairesi müdürlüğümüze başvurmanız önem arz etmektedir.” Mektuplu uyarıların tahsilatta büyük fayda sağladığına dikkat çeken Maliye Bakanlığı yetkilileri, mektubu alan mükelleflerin büyük kısmının vergi borçlarını ödediğini bildirdiler. Araç sahipleriyle ilgili uyarının da tahsilatları artırmak için yapıldığını ifade eden yetkililer, yaklaşık 2 milyon araç sahibine mektuplu uyarı yapılmasının hedeflendiğini kaydettiler.
 
SIFIRCI HOCALAR 32 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMI ENGELLEDİ
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşlarının kriterlerinin sübjektif olduğunu, bu kuruluşların erken uyarı işlevlerini yerine getiremediğini ve hiçbir krizi öngöremediğini söyledi. Kredi notunun aslında çok önemli olduğunu ve kredi notu yüksek olan ülkelerde yatırımların daha çok olduğunu belirten Şimşek “Eğer not artırımı olursa doğrudan ve portföy yatırımları gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 4’ü kadar artabiliyor. Eğer Türkiye’nin kredi notu hak ettiği düzeyde olsaydı Türkiye portföy yatırımı olarak ve doğrudan yatırım olarak 32 milyar dolar ilave yatırım olacaktı. Bu da şu demek, daha çok fabrika, daha çok istihdam” diye konuştu.
 
Enerji dışı cari açık ‘sıfır’
 
Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan ‘Kredi Derecelendirme Kuruluşları: Alternatif Arayışlar’ adlı raporun tanıtım toplantısında konuşan Şimşek, rating kuruluşlarının Türkiye notlarının düşük kalmasının sebebi olarak öne sürdükleri cari açık gerekçesinin sağlıklı olmadığını, bu yıl enerji dışı cari açığın sıfıra yakın olacağını söyledi. Star- Hüseyin Özay