HACİ BEKTAŞ-I VELİ(1)
Tarih!önder,Rehber,kutup,Veli, Kısacası toplum fertlerini bataklıktan,günahlardan koruyan nadide zevatlarla doludur.
Müntesipleri bu nadide insanları anarlar. İlkeleri ilkelerimizdir derder. Kimisi bu temiz insanları anarken,çıkarlarına alet ederler ke miklerini sızlatırlar. Haci Bektaşî velide bunlardan biridir.Kısaca bu mübarek evli yadan bahsetmek istiyorum.
Haci Bektaşi veli 1281 de İran'ın Horasan İli Nişabur şehrinde dünyaya gelmiştir.Çok özellikleri var en belirgin özelliği deruni bir ilme vakıf Tasavvuf en büyük hayat iksiridir.Ahilik onun en büyük meşrebidir denebilir.
Peki Ahilik Nedir?
Ahilik esnaf dayanışma teşkilatıdır. Bu teşkilatta Dayanişma var,islami kurallara uyma,mertlik,cesaret,sehilik var. Bu teşkilata uyarak ülkemizde Ahilikle övünenler olsada, Kapitalist, helal haram tanımayan asrımız ticaret anlayışı ile, ahilik an layışı uyuşmamaktadır. Bektaşilik bir tarikat koludur. Bektaşilik müritliktir.
Tarikat şeriat yoludur.Şeriat tarikatsız olur. Tarikat şeriatsız olamaz. Tarikat islamın en ince emir yasaklarına uymadır.
Her şey bozulduğu gibi Tarikatlarda ne yazıkki,aslın dan uzaklaşmıştır.
Tasavvuf Osmanlıda yöneticilere,askeriyeye hepöncü olmuş,yöneticilere yol göstermiştir. Asrımızda seyyit lik,şeyhlik babadan oğula,torun ve damatlara kadar uzanması,bu mübarek yolu kesintiye,itibarsızlığına yol açmış,asıl olana da gölge düşürmüştür.
Fesle,cübbeyle, sakalla, müritle kimse bedavadan ne şeyh olur ne de seyyid.
İslam toplumu ölülere önem verdiği kadar,dirilere o kadar önem verseydi,övündüğü öncülerin ilkeleriniilke edinseydi,söylemle değil,eylemle izcisi olsaydı. Belki Dünyanın fatihi olurdu.
Dinin aslı nasılki dünyalıklara alet ediliyorsa,Tarikatta aynı yolun yolcusudur. Nede olsa şeh uçmaz Müritler uçuruyor. Bazıları tarikata karşı olduğumu zanetmesin Tarikat takvanın zirvesidir.Teberruken Haci bektaşi veliden bir kaç cümle alayım.
Faydalı olur inşallah...kalan kısmı ise ikinci yazı da.Haci Bektaşi veliye göre Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak isteyenler; Allah'a karşı doğru ve dürüst, halka karşı adaletli ve insaflı,büyüklere saygılı,küçüklere şefkatli,düşmanlara müsamahalı,dostlara ve dervişlere comert, Alimlere alçak gönüllü,cahillere karşı ise suskun olmalıdır. Fikirsiz alim serap, zikirsiz derviş haraptır fikirsiz bilgin kanatsız kuş,zikirsiz derviş yapraksız ağaçtır.
Fikirsiz bilgin,Nuhsuz gemi,zikirsiz derviş,ruhsuz kalptir.Fikirsiz bilgin,Tursuz Musa,zikirsiz derviş,nursuz kandildir...