Güvenli internet yayını başlıyor

Güvenli internet yayını başlıyor

Türkiye’de tartışma yaratan güvenli internet uygulaması 22 Ağustos’ta test yayınına başlıyor. Güvenli internet paketi, isteyen abonelerce ‘seçilecek’ ve ücretsiz olacak. Test süreci 3 ay sürecek. Uygulaması 22 Kasım’da başlayacak.

Güvenli internet kapsamına girecek siteleri Aile ve Sosyal Yardımlar Bakanlığı koordinasyonunda 11 üyeden oluşacak olan Güvenli İnternet Hizmeti Çalışma Kurulu belirleyecek. Kurul, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan 3, İnternet Kurulu’ndan 2, kurumdan 2 ve psikoloji, pedagoji, sosyoloji ile diğer ilişkili alanlarda uzmanlığı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından teklif edilecek 8 kişi arasından kurum tarafından seçilecek 4 üyeden oluşacak.

Test yayınının başlamasından önce basınla sohbet toplantısında bir araya gelen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ( BTK) Başkanı Tayfun Acarer, ‘güvenli internet’ uygulaması sonrasında kendisinin aile paketini seçeceğini söyledi.

İnternet kullanımı artacak
Basınla sohbet toplantısında bir araya gelen Acarer, tartışmaların tekrarlanmaması için çok çalıştıklarını belirtti ve “Daha açık nasıl söyleneceği konusunda zorlandık. Profil demekten kaçındık, mevcut kullanıcının durumu dedik” diye konuştu. Güvenli internet uygulamasından sonra internet kullanımının artacağını belirten Acarer, “Mütedeyyin aile ya internet almıyor ya da laptopunu saklıyor Verilecek şifre büyük bir esneklik sağlayacak” dedi.

Şu anda bazı servis sağlayıcılarının güvenlik internet paketleri verdiğini ancak bunların kullanılmadığını ifade eden Acarer, “Çünkü pratik değil. Prosedürü var, hoşunuza gitmeyip çıkmak istediğinizde de bir yığın prosedürü oluyor” diye konuştu. Türkiye’nin Avrupa’dan farklı olduğunu, bu nedenle güvenli internet konusundaki usul ve esasları BTK’nın hazırladığını belirten Acarer, “Ben güvenli internetin çok büyük oranda kullanılacağını düşünüyorum. İlk başta olmaz, ama aşama aşama bu paketler yoğun şekilde kullanılacaktır” dedi.

Sosyal medyanın hızını gördük
BTK Başkanı Tayfun Acarer, mayıs ayında ‘internete filtre’ tartışmalarının ardından; Brüksel’de de yanlış bir algılama gördüklerini belirtti.
Bu nedenle bazı değişiklikler yapma gereği duyduklarını ifade eden Acarer, “Anlatmakta zorlanıyoruz ama yeni düzenlemede 6-7 yerde ‘isteyen’, ‘tercih eden’ ifadelerini kullandık. Türkçede zorlanıyoruz, daha açık nasıl söyleyebiliriz. Profil demekten de kaçındık” diye konuştu. Son tartışmalarla birlikte sosyal medyanın hızını gördüklerini ifade eden Acarer, “Diğer medyaya benzemiyor. Müthiş biçimde yayılıyor” diye konuştu.

11 milyon kullanıcı ve 23 bin filtre var
BTK Başkanı Acarer’in verdiği bilgilere göre:
Türkiye’deki internet kullanıcısı sayısı 10 milyon 900 bini aşıyor.
Var olan filtreleme sistemlerini 23 bin abone tercih ediyor. Acarer’e göre bunun nedeni filtrelemenin hizmeti yavaşlatması ve ücretli olması.
AB’de internet sitelerini şikâyet sayısı yıllık ortalama 5 bin. 23 Kasım 2007’den bu yana BTK’ya gelen şikâyet: 320 bin.

Radikal