Güvenç; Sağlıkta Şiddetin Sorumlusu Medyadır
Şanlıurfa Valisi Celalettin güvenç,"Medyamızda sık sık sağlıkla ilgili çıkan olumsuz haberler Şanlıurfa’nın imajını olumsuz etkiliyor" dedi.
Halk Sağlığı İl Müdürlüğü binasında düzenlenen Sağlıkta Şiddete Hayır adlı bilgilendirme toplantısına katıldı. Halk Sağlığı Müdürlüğünde yapılan kahvaltının ardından buradaki konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, yapılan toplantının önemine değinerek toplantının neden yapıldığı hakkında bilgi verdi.
Bu toplantının neden yapıldığının basın mensupları ve saygıdeğer halkımız açısından çok iyi anlaşılması ve bilinmesi gerektiğini dile getiren Vali Güvenç; “sağlıkta ne durumdayız, memnuniyetsizlik oranı nedir, memnun olunacak rakamlar nelerdir? Bunları hasta sahiplerimizle, Şanlıurfalılarla paylaşacağız” dedi.
Medyamızda sık sık sağlıkla ilgili olumsuz haberlere rastlandığını, hastanelerimizin hizmetinden zaman zaman şikâyetlerin olduğunu, sağlık çalışanlarımızın hak etmediklerini düşündüğümüz tavırların sergilendiğini dile getiren Güvenç, bu tür haberlerin Şanlıurfa’nın imajını olumsuz etkilediğini kaydetti.
Vali Güvenç şöyle devam etti: “sağlıkla ilgili ilimizin imajını zedeleyen olumsuz haberler basında yer almıştır. Bu yüzden başhekimlerimiz, doktorlarımız ciddi şekilde rahatsız olmuşlardır, bundan dolayı geçen hafta tüm başhekimlerimiz tabipler odası başkanımız özellikle cerrahi branşta çalışan doktorlarımız bir basın açıklaması yaparak rahatsızlarını kamuoyuyla paylaşmak istemişlerdir. Ama bizim Vilayet olarak ricamız üzerine bütün sağlık çalışanlarımız ve tabipler odamız böyle bir münferit açıklamayı, sert çıkışı yapmayarak toplantı talebimizi kabul etmişler ve sağlıktaki hastanelerimizin durumu valilik makamında yapılan bir toplantıda değerlendirilmiştir. Bu toplantıda ben İl valisi olarak bütün başhekimlerimi dinledim ve rahatsızlıkları konusunda haklı olduklarını gördüm. Çok büyük bir özveriyle çalışmalarına karşın bu karşılaştıkları muameleyi hak etmediklerini düşünüyorum. Kendilerinden rica ettim. Bana anlattıklarını bir kahvaltılı basın toplantısıyla medyamız ve halkımızla paylaşmalarının güven ortamının sağlanmasında, nahoş olayların önlenmesinde etkili olacağını ifade ettim.”
Vali Güvenç, tüm sağlık kuruluşlarından sağlık alanında civar illerle ilimizin kıyaslamasının rakamlarla yapılmasını rica ettiğini belirterek bu verilerin yapılacak toplantıyla tüm halkımıza basın aracılığıyla aktarılması gerektiğini ifade etti.
Bu verileri halkımızla paylaşmanın insanımızın hakkı olduğunu dile getiren Güvenç “bu verileri halkımızla paylaşırsak eminim ki medyamızın da desteğiyle nahoş istenmeyen hareketlerin önüne geçeriz” dedi.
Vali Güvenç; “bütün hasta yakınlarına, bütün Urfalılara rica ediyorum; hekimlerimiz çok yoğun bir mesai içerisindeler. Gerek hemşirelerimizin olsun gerek hekimlerimizin olsun bu verdikleri hizmeti takdir etmemiz lazım. Olumsuzluklar yaşarsak ki hastanelerde olumsuzluklar zaman zaman yaşanır. Dünyanın her yerinde hastanelerde cerrahi branşlarda belirli oranlarda ölümler olur. Belirli oranlarda daha ileri tetkik için daha ileri teknolojisi olan hastanelere sevkler olur. Bunların çoğu işin tabiatı gereğidir. Bunlara saygı duymak gerekir. Buna rağmen ben birçok hasta yakınıyla görüşüyorum. hekimin hatası oldu hemşirenin hatası oldu diye yakınıyorlar. Burada da olabilir. Fiili durum yapmamak, doktoru tehdit etmemek, hemşireyi rahatsız etmemek gerekir. Yapılacak ilk iş önce amirine, başhekimine, olmuyorsa il müdürüne, genel sekretere, başhekime, rektöre, valiye daha olmazsa savcılığa suç duyurusunda bulunmak gerekir” dedi.
Hekimler dahil tüm idarenin, hastane yönetimlerinin hesap vermeye her an hazır olmaları gerektiğini ifade eden Vali Güvenç; “Türkiye’de hak arama yolları açıktır. Nettir. Eskisi gibi hiçbir konunun üstü örtülmez. Halının altına süpürülmez. Dilekçenizi verirsiniz, kaydını alırsınız, çayınızı içersiniz, ilgili amirler gereğini yaparlar. Eğer hekim kardeşimizin, hemşire hanımın bir ihmali, bir kusuru hatta -olmaz ama- bir kastı varsa gerekli soruşturmalar derhal yapılır” dedi.
Vali Güvenç son olarak emniyet güçlerine ve savcılığa çağrıda bulunarak; “hiçbir surette hastane önündeki gösteriyi, hastane çıkışında doktorların taciz edilmesini, kaba kuvvet kullanılmasını, tehdidi kabul etmiyoruz ve emniyet müdürüne talimat veriyorum savcılara da duyuruda bulunuyorum, Hastane düzenini bozan hemşireyi rahatsız eden imajımızı zedeleyen kim olursa olsun gerekli yasal işlemleri yapmaları gerekir ve yapacaklardır” dedi.
Birazdan vereceğimiz rakamlarda da neden böyle bir hassasiyet gösterdiğimöizi herkesin anlayacağını düşünüyorum. Yaşanan tüm bu olumsuz olaylardan dolayı hekim getirmekte sıkıntılar yaşandığını ifade eden Vali Güvenç; üniversitede bir çok branşta profesör bulunamadığını dile getirdi. Bu tür olaylar yaşandıkça kalifiye eleman ve uzman doktorun bu ile gelmek istemeyeceğinin altını çizen Güvenç, gelenlerinde buradan kaçmak için fırsat kolladığını kaydetti. Vatandaşlara seslenen Vali Güvenç; “hem uzman doktor eksik diyeceksin, cerrah yok diyeceksin diğer yandan elimizde olan doktora saygı göstermeyeceksin, emeğine teşekkür etmeyeceksin. Sonra da neden buraya doktor gelmiyor, bu hekim sayısını biz haketmiyoruz diyeceksin” dedi. Her tayin döneminde Sağlık Bakanlığının Şanlıurfa’ya pozitif ayrımcılık yaptığını ifade eden Vali Güvenç, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet olaylarından dolayı Şanlıurfa’nın tercih edilmediğini söyledi. Halkı bu konuda duyarlı olmaya çağıran Vali Güvenç, basın mensuplarından da yaşanan münferit olayları genel bir durummuş gibi aktarmamalarını, yaşanan bu münferit olayları ayıplamalarını rica etti.
Vali Güvenç konuşmasının sonunda münferit açıklamalar yapmayarak Şanlıurfa’ya zarar vermek istemeyen, bu şekilde derli toplu bir toplantıyla sıkıntılarını aktarma yoluna giden tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ederek halkımızdan bu konuya ilgi beklediğini ifade etti.
Vali Celalettin Güvenç’in ardından konuşan kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Turhan Sulhan da konuşmasında sağlık alanında Şanlıurfa’ya çok önemli yatırımların yapıldığını ifade ederek, bu yatırımların insan kaynağı olmadan bir işe yaramayacağını belirtti. Sağlık çalışanlarının karşılaştığı şiddet olaylarından ötürü riskli ameliyatlara girmek istemediğini dile getiren Sulhan, çalışanların önce kendi can güvenliklerini düşündüklerini kaydetti.
Konuşmasında Şanlıurfa'daki sağlık hizmetleri konusunda bilgi veren Sulhan, personel sayısının Türkiye genelinin altında olduğunu, her sağlık çalışanının iki katı çalışmak durumunda kaldığını kaydetti. Şanlıurfa'daki sağlık personeli ve poliklinik sayılarına da değinen Sulhan, şunları kaydetti:
"2002 yılında uzman sayısı 144'tü şu anda bu sayı 944'tür. Kasım ayı itibarıyla pratisyen hekim sayısı 524, diş hekimi 141, ebe ve hemşire sayısı 2 bin 166'dır. Yatak kapasitemiz ise 2 bin 381'dir. Şanlıurfa'daki sağlık personel sayısı çevremizdeki bazı illere göre daha az, bu nedenle insan gücümüz için şiddete hayır diyoruz. Yeterli sayıda personelimiz olmamasına rağmen özveriyle hizmet veren tüm sağlık çalışanlarımıza sahip çıkalım.”
Şanlıurfa'da zaman zaman yaşanan şiddet olayları nedeniyle istifa olaylarının da olduğun ifade eden Sulhan, mecburi hizmetini tamamlayan birçok doktorun kentten ayrıldığını dile getirdi.
Toplantı son olarak konuşan Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu ise Tıp Fakültesine yönelik yapılan karalamaların kesinlikle doğru olmadığını ifade ederek, bu tür karalamala yüzünden öğretim görevlisi bulmakta sıkındı yaşadıklarını belirtti.
Toplantıya Şanlıurfa Valisi Celaklettin Güvenç’in yanı sıra, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Turhan Sulhan, Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Recep Demirbağ, sağlık çalışanları ve basın mensupları katıldı.