GÜVENÇ: DAHA KATILIMCI DEMOKRASİ İÇİN STK'LARINI DESTEKLEMELİYİZ

Şanlıurfa, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından “STK – Kamu Diyaloğu” seminerine ev sahipliği yapıyor.

GÜVENÇ: DAHA KATILIMCI DEMOKRASİ İÇİN STK'LARINI DESTEKLEMELİYİZ

İki sürecek olan seminerin açılış toplantısı Dedeman Otel’de Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanı Mustafa Yardımcı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.



Açılış konuşmalarıyla başlayan seminer toplantısında Şanlıurfa Dernekler İl Müdürü Selahattin Güldal bir konuşma yaparak, kentteki sivil toplum kuruluşlarının durumu hakkında bilgi verdi.



Dernekler Dairesi Başkanı Mustafa Yardımcı ise, Türkiye’nin son zamanlarda görülmedik bir şekilde halkıyla bütünleşmiş bir şekilde dünya ülkeleri arasında ilerlediğini söyledi. Türkiye’de liderlerin bu ilerlemede büyük payı olduğunu söyleyen Mustafa Yardımcı, “Halk ve sivil toplum kuruluşları ile vakıflar bu işin temel taşlarıdır. Bu ülke belli sıkıntılar çekmesine rağmen halkı bir şeyler yapabilmek için çaba sarf etmektedir. Sonuç olarak liderler de bu halkın arasından çıkmaktadır” dedi.



Çağdaş devletlerde sosyal hizmetleri sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdiğini belirten Mustafa Yardımcı, “STK’ların en belirgin özelliklerinden ilki, hükümetlerden, kamu makamlarından ve siyasi partilerden bağımsız olması; ikincisi ise ticari çıkar gözetmemeleri ve kâr amacı gütmemeleridir” şeklinde konuştu.



Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de yaptığı konuşmasında, sivil toplum demokrasinin gelişmesini bakımından önemi inkâr edilemeyeceğini belirterek, “Bu ülkede sağlam temelleri oturtacaksak; bu ülkede demokrasinin geriye dönüşümü olmayacak şekilde topraklarımızda ve coğrafyamızda kalıcı olmasını sağlayacağız. Biz bu ülkede bir daha darbe korkusu yaşamayacaksak, darbeler olmayacaksa sivil toplumu, dernekleri güçlendirmek zorundayız. Demokrasi dediğimiz olgu sadece ekonomiyle, seçimle, kanunla olan bir şey değil; demokrasi halkın içinde bulunması gereken, özümsediği, bireylerin, toplumların bizzat yaşadığı, duyduğu, hissettiği, havasını tenefüs ettiği, haklarını bildiği ve sahip çıktığı, sorunlarına duyarsız kalmadığı; mahallenin, köyün, ilçenin, şehrin sorunlarına duyarsız kalmadığı, orada yaşayan insanlara sahip çıktığı; bu sorunları valiye, rektöre, kaymakama emniyet müdürüne havale etmediği bizzat sahiplendiği bir sistem demektir.



Türkiye’nin geçmiş yıllarda sıkıntı çekmesinin temelinde sivil toplum kuruluşlarının özgürce bir araya gelememesi ve yönetime katkı sağlayamamasının yattığını dile getiren Vali Celalettin Güvenç, “Bunları aştık dernekler daha özgür ve tamamen sivil idareciler tarafından denetlenmesi son 10 yılda ne kadar büyük mesafe kat ettiğimizin göstergesidir. Ben yönetici olarak derneklerin denetiminin emniyet müdürlüğünden alınarak valilik ve kaymakamlıklara verilirken bunu nasıl yapacağız sorusunu sordum kendime ve bugüne çok başarılı bir şekle geldi. Çok büyük mesafeler kat ettik” dedi.



Demokrasilerde halka güvenin esas olduğunu ifade eden Vali Güvenç, “HerşeyinHalka güvenirsen, halkla bütünleşir ve halka itimat edersen, halkın önünü açarsan yapılamayacak bir şey yoktur. Hayatın hangi alanına bakarsan bak adım adım hatta hızlı hızlı yürüyerek değil koşarak gerçekleştiren bir toplumuz. Demek ki halka güvenirsen halkla bütünleşirsen ekonomimizde gelişir; özgürlükler alanı büyür. Dünyayı izliyoruz halkımızla bütünleştikçe daha da gelişiyor daha da büyüyoruz. Şanlıurfa’mızda da sivil inisiyatifi daha iyi kullanmalı, daha da geliştirmeliyiz” şeklinde konuştu.



Bu arada iki gün sürecek olan seminerde Şanlıurfa’da bulunan 694 sivil toplum kuruluşuna konunun uzmanlarınca sivil toplumun önemi, uygulaması ve işleyişi hakkında bilgi verilecek.


www.balikligol.com