Grip tedavi edilmese zatürreye neden olabilir

Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada grip ile ilgili bilgi verildi.

Grip tedavi edilmese zatürreye neden olabilir

Grip mevsiminin genel olarak Ekim-Kasım ayları gibi başlayıp Nisan ayı sonuna kadar devam etmekte olduğunun belirtildiği açıklamada, mevsim itibarı ile vatandaşların dikkatli olmasında büyük fayda olduğunu belirtildi.

İnfluenza adı verilen bir virüsün neden olduğu hastalık hakkında bilgilerin sunulduğu açıklamada, “Grip, bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip kendini ateş, titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile kendini gösterir. Grip en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da 7-10 gün içerisinde geçer. Ancak özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürre gibi hastalıklara neden olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları da oluşturabilir.” denildi.

Açıklamanın devamında, “Dünya genelinde bu hastalık mevsimsel ve yaygın olarak her yıl görülür. Ülkemizde ve ilimizde gribin etkilerini azaltmak amacıyla Bakanlığımız ve Müdürlüğümüz tarafından özel programlar yürütülmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Grip (influenza)  nedir?

Grip, influenza virüsünün sebep olduğu, solunum yoluyla bulaşan bir üst solunum yolu hastalığıdır. İnfluenzanın A, B, C olmak üzere 3 tipi ve birçok alt tipi bulunmaktadır.

Belirtileri nelerdir?

Grip özellikle ateş/titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ciddi halsizlik ve vücut ağrıları gibi bulgularla kendini gösterir. Grip nezleden daha şiddetli bir hastalığa neden olur. Bazen pnömoni (zatürre) gibi hastalıkları beraberinde getirerek hayatı tehdit eden ve ölümle sonuçlanan şiddete ulaşabilir.

Kimler daha çok risk altındadır?

-65 yaş üzerindeki kişiler,

-Yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler,

-Astım dâhil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar,

-Şeker hastaları,

-Kronik böbrek yetmezliği olanlar,

-Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ile 6 ay- 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar.

Gripten nasıl korunuruz?

-Hapşırırken ve öksürürken ağzımızı ve burnumuzu kâğıt mendille kapatalım.

-Kullandığımız kâğıt mendilleri çöpe atalım: Kullandığımız kağıt mendiller mikrop barındırır, bu mikropların başka insanlara da bulaşmaması için kullandıktan hemen sonra çöp kutusuna atalım.

-Hasta kişilerle yakın temastan kaçınalım: Sosyal ortamlarda tokalaşmak, sarılmak ve öpüşmekten mümkün olduğunca kaçınalım. Hastalık belirtileri gösteren kişilere bir metreden daha fazla yaklaşmayalım. Grip belirtileri yaşıyorsak diğer insanlara da bulaştırmamak için onlardan uzak duralım.

-Kirli ellerle göz, ağız ve buruna dokunmaktan kaçınalım. Mikrop bulaşan yüzeylere temas edildiğinde mikrobun yayılımı daha kolaydır. Bu nedenle kirli ellerle gözümüze, ağzımıza ve burnumuza dokunmayalım.

 -Ellerimizi su ve sabunla sık sık yıkamak, mikroplardan korunmamıza yardımcı olur. Özellikle öksürüp, hapşırdıktan sonra mutlaka ellerimizi yıkayalım.

-Vücudumuzun direnci için sağlıklı yaşama dikkat edelim: Vücut direncini artırmak, gribe yenik düşmemek için yeterince uyuyalım, dengeli beslenelim, yeterli sıvı alalım.

Risk grubunda olanların grip aşı ücretleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden aşılarını alabilirler.

Antibiyotikler gribi tedavi etmezler. Bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın.

(İLKHA)