Gönül Köyü, Projesi 1.926 Çocuğa Ulaştı

Gönül Köyü, Projesi 1.926 Çocuğa Ulaştı

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) Şanlıurfa’da faaliyet gösteren Sevgi – Erdoğan Gönül Eğitim Parkı için hazırladığı ve Şanlıurfa Valiliği’nin desteğiyle T.C. Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında uygulanan “Gönül Köyü” projesiyle, Şanlıurfa’daki 7 köy okulunda 1.926 çocuğa eğitim desteği verildi.

Türkiye’nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın Şanlıurfa Sevgi-Erdoğan Gönül Eğitim Parkı, SODES’in “Gönül Köyü” projesi sayesinde köy okullarındaki çocukları TEGV’in etkinlikleri ile tanıştırdı. Sevgi-Erdoğan Gönül Eğitim Parkı gönüllüleri, merkeze bağlı 7 köy okuluna giderek her okulda yaklaşık 1 ay süreyle, çocukların okuma becerilerini, grup çalışmalarına aktif katılımlarını, yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri kısa süreli etkinlikler ve kültürel/sanatsal faaliyetler gerçekleştirdi. Gürpınar Köyü İlkokulu’nda 4 hafta boyunca yürütülen etkinliklere sırasıyla, Payamlı Kalecik Köyü, Kaplan Köyü, Ulucanlar Köyü, Şenocak Köyü, Sayburç Köyü ve Hamurkesen Köyü İlkokulu’nda devam edildi.

Katılan her çocuğa bir kitap verebilmek için her okulda “kitap değişim noktası” adıyla birer kitaplık kurularak toplamda 1.926 kitap dağıtıldı. Çocukların, öykülerini okudukları yazarlarla tanışmaları için, seçilen bir okulda çocuk-yazar buluşması gerçekleşti. Bu kapsamda Yaratıcı Drama Eğitmeni Dr. Nilay Yılmaz, Kaplan Köyü İlkokulu’ndaki çocuklarla buluştu.

SODES; istihdam, sosyal içerme, kültür, sanat ve spor olmak üzere üç bileşenden oluşmaktadır. SODES’in kapsadığı nüfus kesimleri, özellikle yoksulluk ve sosyal imkânlara erişimde sıkıntı yaşayan; çocuklar, gençler, kadınlar, işsizler, yoksullar, göç etmişler ve kentlerin gecekondu bölgelerinde yaşayan bireyler ve gruplardır. SODES kapsamındaki çalışmalar toplumsal hayata etkin şekilde katılmakta zorluklarla karşılaşan bu kesimler için yeni fırsatlar oluşturmakta ve bu kesimin kendine olan güvenini artırarak toplumsal yaşamın daha sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olmaktadır. SODES bu yönüyle uygulandığı illerden başlayarak ulusal düzeyde sosyal restorasyonun gerçekleşmesine katkıda bulunmaktadır.