"Güne kahvaltı ile başlamak çok önemli"

Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı kapsamında anaokulunda meyve dağıtım projesine katılan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Mehmet Eker, güne kahvaltı ile başlamanın sağlık açısından çok faydalı olduğunu belirtti.

"Güne kahvaltı ile başlamak çok önemli"

 Van Halk Sağlığı Müdürlüğü okulların açılması ile birlikte Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı kapsamında okullarda öğrencilere yönelik çalışmalar düzenledi. Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” kapsamında "Kahvaltımı Yaptım, Meyvem Çantamda" temasına uygun olarak sabah, Sebahattin Gündüz Anaokulunda anasınıfı öğrencilerine meyve dağıtımı etkinliği gerçekleştirdi.

Burada bir açıklama yapan Halk Sağlığı Müdür Yrd. Dr. Mehmet Eker, Okul çağı çocukları için beslenmenin önemi ve beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgiler verdi.

Güne kahvaltı ile başlamanın çok önemli olduğunu ifade eden Eker, “Yeterli ve dengeli beslenmede meyvenin rolü çok büyüktür. Okul çağında sağlıklı beslenmenin öğretilmesi bir yaşam boyu unutulmayacak davranışların kazanılmasına olanak sağlar. Sağlığın yapılanması, iyi beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığını kazandırmak için bu dönem çok önemlidir. 6-12 yaşları kapsayan okul çağı dönemindeki çocuklar çevrelerindeki olayları anlamaya ve yorumlamaya başlarlar. Birey olarak kendilerini kabul ettirme çabası içine girerler. Ailenin korumacı ve yönlendirici kabuğundan sıyrılırlar. Okulda beslenmeleri ailelerinden önce kendi seçimleri ve öğretmenleri, arkadaşları gibi aile dışından kişilerin etkisinde olur.” ifadelerini kullandı.

Beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken önemli noktaları anlatan Dr. Eker, “Okul çağı çocukları eğer düzenli beslenme programı ile beslenemezlerse abur cubur ile ara öğünlerinde açlıklarını bastıracak, yemek zamanı aç olmadıkları için istenilen oranda yemek yiyemeyeceklerdir. Bu yüzden 3 ana 3 ara öğün çocuklar için öğretilmesi gereken ideal beslenme düzenidir. Ara öğünlerin önemini anlatın. Sağlıklı ara öğünlerin çocuğun büyüme gelişmesine katkısı büyüktür. Besin seçimleri okul ortamında besin kalitesi düşük enerjisi yüksek besinlerden oluşmaktadır. Meyveler ve çiğ sebzeler, evde yapılmış cevizli kek veya sebzeli böreklerin daha sağlıklı olabileceğini anlatın ve beslenme çantasına yiyebileceği kadarını koyun.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Halk Sağlığı Müdür Yrd. Dr. Mehmet EKER’in konuşmasının ardından öğrencilere meyveler dağıtıldı. (Cihad Coşar – İLKHA)