'Gebelikte depresyon bebeği de etkileyebilir'
Gebelik döneminde yaşanan depresyonların sadece anneyi değil bebeği de etkileyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, gebelerin ruhsal yönden bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Önemli bir ruh sağlığı sorunu olan depresyon yaşam kalitesinde düşüklük, iş gücü kaybı, karamsarlık gibi olgulara neden olabiliyor.
Depresyonun gebelikte anneyle birlikte bebeğe de zarar verdiğine dikkat çeken Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doktor Mustafa Çelik, gebelerin ruhsal yönden bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Önemli bir ruh sağlığı sorunu olan depresyonun yaşam kalitesini düşürüp, iş gücü kayıplarına yol açtığını belirten Özçelik, “Depresyon, keyifsizlik, isteksizlik, konuşma ve hareketlerde yavaşlama ve durgunluk, değersizlik, küçüklük, güçsüzlük, karamsarlık, intihar gibi duygu ve düşünceleri ile fizyolojik işlevlerde yavaşlama gibi belirtileri içeren bir sendromdur. Bu belirtiler hafif düzeyden başlayıp şiddetli düzeye kadar ilerleyebilmektedir. Depresyon, yaygınlık, kronikleşme, tekrarlama oranlarının yüksek olması, iş gücü kaybı ve intihar riskini de artırması nedeniyle önemli sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir” dedi.
Gebelikte depresyon görülme sıklığı yüzde 12 ile 36 arasında
Gebelik döneminde yaşanan depresyonun hem anneyi hem de bebeği sağlık açısından olumsuz yönde etkileyebileceğini kaydeden Çelik, şunları söyledi: “Gebelik depresyonu, hem annenin hem de çocuğun sağlığını etkileyen ve sık görülen bir ruhsal bozukluktur. Gebelikte depresyon ve depresif belirti görülme sıklığı yüzde 12 ile 36 arasında değişmektedir. Genetik, psikolojik, biyolojik, çevresel, hormonal faktörler gebelik depresyonunu hazırlayıcı nedenlerdir. Uluslararası çalışmalar depresyonun büyük çoğunluğunun gebelik, doğum, lohusalık gibi doğurganlık süreçlerini içine alan 18-44 yaş aralığındaki kadınlarda görüldüğünü belirtmektedir. Bu süreçlerden gebelik, kaygı ve stres oluşturabilecek birçok etkenle karşılaşma riskinin de yüksek olduğu bir dönemdir.”
“Gebeler ruhsal yönden bilgilendirilmelidir”
Çelik, depresyon riski altında bulunan kadınların erken belirlenmesinin, bu konuda önleyici girişimler yapılmasına olanak sunabileceğini dile getirerek, “Gebelikteki depresyon güvenilir tarama yöntemleri kullanılarak belirlenmelidir. Gebeler ruhsal yönden bilgilendirilmelidir. Bu bilgilendirme ancak konu hakkında eğitim ve bilgi sahibi sağlık personeli ile sağlanabilir. Böylece gebelerin, gebelikle ilgili korku ve kaygıları azaltılabilir ve gebeliğe ruhsal uyum kolaylaşabilir. Ayrıca gebelerde ve sağlık personelinde süreçle ilgili ruhsal farkındalığın artması, gebelikte ortaya çıkabilecek birçok ruhsal sorunun erken tanınması, önlenmesi, erken müdahale edilmesi ve tedavisine olanak sağlayacaktır.” dedi.
(İLKHA)