"Gebelikte anne ve bebeğin sağlıklı beslenmesi önemlidir"

Gebelikte anne ve bebeğin sağlıklı beslenmesinin önemine dikkat çeken uzmanlar, gebelik döneminde sağlıklı beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

"Gebelikte anne ve bebeğin sağlıklı beslenmesi önemlidir"

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Edremit Toplum Sağlığı Diyetisyeni Şeyma Kaçar, Gebelik döneminde sağlıklı beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

Gebelik süresince kilo alma ya da zayıflama kaygısıyla hiçbir diyetin uygulanmaması gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Şeyma Kaçar, anne adaylarına önemli uyarılarda bulundu.

Gebeliği, anne adayının birçok önemli değişime uğradığı ve hayatının çok özel bir dönemi olarak nitelendiren Kaçar, “Bu dönemde  anne ve bebek sağlığını etkileyen birçok etmen vardır. Bunlar; annenin yaşı (18 yaş altı veya 35 yaş üstü doğumlar), gebelik sayısı (çoğul gebelikler), son iki gebelik arasındaki süre, kronik hastalıklar, ilaç kullanımı, genetik yapı ve en önemlisi yeterli ve dengeli beslenmedir. Gebe kadının beslenmesi ile anne karnındaki bebeğin sağlığı arasında önemli bir ilişki bulunması sebebiyle  gebelik döneminde beslenme normale göre iki  kat önem kazanıyor.” dedi.

Gebelikte nasıl beslenmeli?

Günümüz annelerinin gebelik döneminde asıl olan bebeğin yeterli ve dengeli beslenmesi olduğuna dikkat çeken Kaçar, “Çünkü  anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi, gelişmesi annenin gebeliği süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür. Unutulmamalıdır ki sağlıklı ve zeki bebekler dünyaya getirmede annelerin katkısı büyüktür. Sağlıklı yetişkin kadınlar için gebelik süresince normal ağırlık kazanımı 10-14 kilo arasındadır. Ağırlık kazanımınızı kontrol altında tutmanız konforlu bir gebelik süreci geçirmenize ve sağlıklı bir bebek doğurmanıza yardımcı olacaktır. Fakat kilonuzu kontrol altında tutmanız; kilo verme diyetleri uygulamanız veya aç kalmanız anlamına gelmemektedir. Eğer  BKI değeriniz yüksek ise bu sorunu hamile kalmadan önce halletmeniz gerekmektedir. Gebelik süresince zayıflama diyeti uygulanmamalıdır.” şeklinde konuştu.

İşte sağlıklı bir gebelik için yapılması gerekenler…

Gebelik döneminde aşırı kilo alımının önüne geçmek, bebeğin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için dikkat edilmesi gereken hususları da sıralayan Kaçar şu tavsiyelerde bulundu:

"Yemekler azar azar ve sık sık tüketilmeli, gebelik döneminde aşırı kilo almak istenmiyorsa; gazlı içecekler, aşırı yağlı yiyecekler, fazla miktarda makarna-pilav, şekerlemeler ve çikolata  gibi besinlerden uzak durulmalı, tatlı ihtiyacı duyuluyorsa çikolata, kızartılmış hamurlu tatlılar ya da şekerlemeler yerine kuru meyveler veya sütlü tatlılar tercih edilmeli, Günde mutlaka 3-4 porsiyon et tavuk ya da balık tüketilmeli, asla ekmek kesilmemeli günlük 6-7 dilim kepek, tam buğday ya da çavdar ekmeği tüketilmeli, Gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alımı, bebeğin iskelet yapısının gelişmesine ve annenin kemik kitlesinin korunmasına yardımcı olur.

Vitamin mineral desteği ve kilo kontrolü  için günde en az 5-7 porsiyon sebze ve  meyve tüketilmeli, günde 2-3 defa ara öğün yapılmalı, günlük beslenmenizde bir adet yumurta bulunmalı, demir emilimini azaltması ve kansızlığa neden olması sebebiyle yemeklerle birlikte veya  yemekten 1 saat öncesi ve sonrasında çay veya kahve tüketilmemeli, mide bulantıları yaşanıyorsa, bulantılarla başa çıkmak için sabah kalkar kalkmaz; tuzlu kraker, tahıldan yapılmış kuru besinler yada sade kızartılmış ekmek tüketilmeli, düzenli fiziksel aktiviteler yapılmalı, yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalı, yemeklerle birlikte C vitamininden zengin sebzeler ve taze meyve suları tüketilmeli, sıvı alımı asla ihmal edilmemeli, günde en az 8-10 bardak su içilmeli, besin çeşitliliğine önem verilmeli,

Anne adayı  düşük tehlikesi  yaşıyorsa; düşüğü kolaylaştırması sebebiyle  maydanoz tüketimi sınırlandırılmalı, salatalarda zeytinyağı kullanılmalı, en önemlisi de gebelik ve emziklilik döneminde alkol ve sigaradan mutlaka uzak durulmalıdır.”  

(İLKHA)