Göbeklitepe'de "Buğday Şenliği" Düzenledi
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından "Tarihin Sıfır Noktası" olarak bilinen Göbeklitepe’de buğdayla hazırlanan yemeklerin sunumunun yapıldığı "Buğday Şenliği" düzenlendi.
BÜYÜKŞEHİR’DEN TARİHİN SIFIR NOKTASI GÖBEKLİTEPE’DE BUĞDAY ŞENLİĞİ
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından "Tarihin Sıfır Noktası" olarak bilinen Göbeklitepe’de buğdayla hazırlanan yemeklerin sunumunun yapıldığı "Buğday Şenliği" düzenlendi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, buğdayın ilk ekildiği toprakların Göbeklitepe’de olması ateşin, tekerleğin, yazının ve paranın bulunması kadar önemli olduğunu söyledi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi gerek kent genelinde ve ilçelerde gerekse farklı şehirlerde gerçekleştirdiği etkinliklerle kentin tarihini, müziğini, gastronomisini tanıtmaya devam ediyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Göbeklitepe’de düzenlenen Buğday şenliği etkinliğinde Şanlıurfa’da buğday ile yapılan yöresel lezzetlerin sunumu ve ikramı da yapıldı. Şenlikte Urfa Ahengi Müzik Topluluğunun seslendirdiği türkülere Urfa sıra gecesi ekipleri de yöresel halk oyunları ile eşlik etti.
BAŞKAN BEYAZGÜL, “BUĞDAYIN İLK ŞANLIURFA’DA TOPRAKLA BULUŞMASI PARANIN BULUNMASI KADAR ÖNEMLİDİR”
İnsanlığın kendi geçmişini araştırmak için mutlaka Göbeklitepe’ye gelmesi gerektiğini belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Göbeklitepe’nin gizeminin henüz çözülemediğini söyledi.
Başkan Beyazgül, “İnsanlık kendi geçmişini araştırmak istiyorsa görmesi gereken yer Göbeklitepe’dir. Buğdayın ilk olarak Şanlıurfa’da toprakla buluşması ateşin, tekerleğin, yazının ve paranın bulunması kadar önemlidir. Şanlıurfalılar buğdayı ektikten sonra işin ucunu bırakmamışlar, onu çok lezzetli bir hale getirmişler. Yemek stantlarının en başına çiğ köfteyi koymuşlar, bana göre en sona da baklavayı koymak gerekiyordu çünkü buğdayın, fıstığın, sadeyağın şehri olan Şanlıurfalı, baklavayı da en güzel kendisi yapmıştır." dedi.
“SIRA GECELERİMİZ KONSERVATUVAR YEMEKLERİMİZ GASTRONOMİ LABORATUVARI”
Şanlıurfa’nın sıra gecelerinin birer konservatuvar, yöresel lezzetlerinin ise gastronomi laboratuvarı olduğunu söyleyen Başkan Beyazgül herkesi bu lezzetleri tatmaya Şanlıurfa’ya davet ederek Şanlıurfa’yı hak ettiği yere taşımak için bütün kurumlarımızla koordineli bir şekilde çalışarak Şanlıurfa’yı bölgenin değil dünyanın cazibe merkezi haline getireceğiz” diye konuştu.
Şanlıurfa Vali Yardımcısı Metin Esen de etkinlikte bir konuşma yaparak bu tür etkinliklerin kentin tanıtımı için son derece önemli olduğunu kaydetti.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek ise yöresel lezzetlerin milli bir tarım politikasıyla dünyaya açılmamız lazım diye konuştu.
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu ise gıdanın önemine dikkat çekerek son dönemlerde gıdanın her şeyin önüne geçtiğini belirtti.
Alman Arkeoloji Enstitüsü Göbeklitepe Proje Koordinatörü Dr. Lee Clare Göbeklitepe’de yürütülen kazı çalışmalarında elde edilen bulgularla ilgili bilgi verdi.
12 Bin yıllık tarihi ile birçok gizemi içinde barındıran Göbekliepe’yi ziyaret etmeye gelen yerli ve yabancı misafirlere alanda yoğurulan çiğköfte ve buğday ile yapılan yöresel lezzetlerden ikram edildi.