Gaziantep'te temiz yakıt kullanımına zorunluluk getirildi
Gaziantep'te oluşan hava kirliliğinin önlenmesine yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında, kent genelinde kademeli olarak "Alternatif temiz yakıta" geçme zorunluluğu getirildi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda kent genelinde kademeli olarak “Alternatif temiz yakıta” geçme zorunluluğu getirilirken, temiz yakıta geçmeyen vatandaşlar hakkında ise cezai işlem yapılacağı belirtildi.
Sanayi şehri olmasına bağlı olarak gün geçtikçe artan nüfusu, sanayi tesislerinin sayısı, trafik yoğunluğu, konut sayısı, iklim ve meteorolojik özellikleri dikkate alındığında kentin, hava kirliliği her geçen gün artış gösteriyor.
Bu kapsamda harekete geçen Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü şehrin hava kalitesini ölçmek için çeşitli çalışmalar yaptı.
Çalışmalar sonunda en çok hava kirliliğinin, Beydilli, Güneş, 60. Yıl, Alleben, Kavaklık, Konak, Deniz, İstiklal, 23 Nisan, Kayaönö, Selimiye, Değirmiçem, Emek, Batıkent, Atatürk, İncilipınar, Güvenevler, Osmangazi, Pancarlı, Fatih, Sarıgüllük, Gazi ve Yaprak mahallelerininde olduğu belirlenirken, çıkarılan raporda ayrıca hava kirliliğinin insanlara ve diğer canlılara zarar verecek düzeyde olduğu tespit edildi.
Bu kapsamda Gaziantep’in hava kalitesinin iyileştirilmesi için kademeli olarak 30 Ekim 2016 tarihine kadar merkezi sistemli binalar ile 30 Ekim 2017 tarihine kadar ise bireysel sistem kullanan; Şahinbey ilçesinde Beydilli, Güneş, 60. Yıl, Alleben, Kavaklık, Konak, Deniz, İstiklal ve 23 Nisan mahalleleri, Şehitkamil ilçesinde ise Selimiye, Değirmiçem, Emek, Atatürk, İncilipınar, Güvenevler, Osmangazi, Pancarlı, Fatih, Sarıgüllük, Gazi ve Yaprak mahallerinin alternatif temiz yakıta geçmesi zorunlu hale getirildi.
Temiz yakıta geçiş, 2018 yılında tamamlanacak
Diğer ilçe merkezlerindeki mahallelerde ise 30 Ekim 2018 tarihine kadar alternatif temiz yakıta geçilecek. Ayrıca yeni yapılan binalarda ruhsat aşamasında alt yapının uygun olduğu yerlerde de alternatif temiz yakıt kullanımı zorunluluğu getirildi.
Vatandaşları getirilen zorunluluğa uyması için uyaran Zabıta Daire Başkanlığı, ayrıca yazılı ihtarda da bulunuyor.
Öte yandan alınan karar gereği denetimlerini daha da sıklaştıran Zabıta Daire Başkanlığı, kazan dairesi kalorifer kazanı yakma belgesi, kazan yakma talimatı, yangın söndürme ekipmanları, katı yakıtların kontrolü ve baca temizliği denetimlerinin yanında, vatandaşları alternatif temiz yakıt kullanımıyla ilgili de bilgi veriyor. Ayrıca ekip, afiş, el broşörü ve bastırılan sitikırları vatandaşlara dağıtıyor.
Temiz yakıta geçmeyenlere para cezası verilecek
Bu arada verilen tarihlerde alternatif temiz yakıta geçmeyen vatandaşlar hakkında cezai işlem yapılacak. Karara uymayan vatandaşlara, bin 157 TL ile 23 bin 249 TL’ye varan idari paza cezası uygulanacak.
(İLKHA)