Gaziantep'te İmam Hatip Ortaokullarına ihtiyaç var
Gaziantep'teki İmam Hatip Ortaokullarının yetersiz olduğunu belirten İmam Hatipler Platformu Başkanı Salih Bozo, Gaziantep'in İmam Hatipleşme oranında istenilen noktada olmadığını söyledi.
Gaziantep’te açılan İmam Hatip Ortaokullarının ihtiyaca cevap vermede yetersiz kaldığını ifade eden İmam Hatipler Platformu Başkanı Salih Bozo, İmam Hatiplerin şehir dışından ziyade şehir içinde olması gerektiğini ifade etti.
Bu sene TEOG sınavları sonuçlarına göre İmam Hatip liselerinin üçte birinde boş kontenjanlar oluştuğunu belirten Bozo, bu sorunun aşılması için İmam Hatiplerin şehir içine alınması gerektiğini söyledi.
Gaziantep’te 11 bin lise 10 bin de ortaokul olmak üzere toplamda 21 bin İmam Hatip öğrencisi olduğunu belirten Bozo, öğrencilerin İmam Hatiplere yönlendirilmesi için toplumun geleceği ile ilgili tüm kurumların yapması gereken çalışmalar olduğunu belirtti.
“28 Şubat sürecinde çeşitli uygulamalara maruz kaldık”
İmam Hatip Okullarının 28 Şubat sürecinde çeşitli uygulamalara maruz kaldığını belirten Bozo, “28 Şubat 1997 yılında Gaziantep’te İmam Hatip okullarımızda hem kemiyet hem de keyfiyet olarak çok iyi bir durumdaydık. 28 Şubat döneminde Müslümanlara yapılan o zulümlerden dolayı bizler de o dönemde büyük sıkıntılar yaşadık. O dönemde katsayı mağduru olduk. Başörtüsü mağduru olduk ve okullarımızın büyük çoğunluğu kapatıldı. O dönemde Antep’te 3 tane İmam Hatip okulumuz vardı. Bunlardan biri kapatıldı. Müslümanlar genel anlamda görmüş olduğu zulmü İmam Hatiplerde yaşadı.” ifadelerini kullandı.
“Gaziantep’te 21 bin İmam Hatip öğrencimiz var”
Gaziantep’te 21 İmam Hatip lisesi 30 tane de İmam Hatip Ortaokulu olduğunu belirten Bozo, İmam Hatip okulları ile ilgili bilgi vererek, “Gaziantep’te liselerde 11 bin olmak üzere ortaokullarda 10 bin toplamda 21 bin imam hatip öğrencimiz var. Sayı olarak elbette genele baktığımızda bu sayı yeterli değildir. Geçen yıl Türkiye’de İmam Hatipleşme oranında sayı olarak ortaokullarda 63’üncü sıradaydık, liselerde ise 61’inci sırdaydık. Tabi bu sayıları bizler İmam Hatip okullarını mahallelere yakınlaştırdığımız zaman artırabiliriz. Her mahalleye bir İmam Hatip lisesi ile ortaokulu yaptırmak için Milli Eğitim ile beraber çalışmalarımız devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
“Bu sene liselere istediğimiz talep olmadı”
Bu sene TEOG sınavları sonuçlarına göre İmam Hatip liselerinin üçte birinde boş kontenjan oluştuğunu söyleyen Bozo, “Lise olarak bazı okullarımız dolmak ile beraber bazı okullarımız ise dolmadı. Bu da şunu gösterdi bize, bu sene liselere istediğimiz talep olmadı. Fakat şu anda İmam Hatip ortaokullarına talep var. Gaziantep’in merkezinin birçok yerinde İmam Hatip ortaokuluna ihtiyacımız var. Eğer her bölgede birer İmam Hatip ortaokulu açılırsa hem bu sıkıntı aşılmış olacak hem de aileler çocuklarını ortaokuldan itibaren İmam Hatiplere göndermiş olacak.” diye konuştu.
“Karma eğitim başlı başına bir sorundur”
İmam Hatip okullarında karma eğitim sorununu aştıklarını belirten Bozo, sadece bazı ilçelerde okul yetersizliğinden dolayı karma eğitim vermek zorunda olduklarını belirterek, “Ama bizler Antep’te büyük ilçe ve merkez ilçelerde bu sorunu aştık. Çünkü karma eğitim başlı başına bir sorundur.” dedi.
Bu yıl ailelerin İmam Hatip okullarına pek fazla rağbetinin olmadığını gördüklerini belirten Bozo, bunu da ailelerin İmam Hatip konusunda pek fazla bilinçli olmadığına bağladıklarını belirterek, “Tabi bunda farklı sebepler olabilir. Buna son yaşanan siyasi olayların etkisinin olduğunu düşünüyoruz. Fakat Türkiye’de İmam Hatip okullarının önünde her hangi bir engel ve sorun olmadığı zaman İmam Hatip okullarına rağbetin yoğun olduğunu görüyoruz. İmam Hatip konusunda velilerimiz maalesef bilinçli değil. Bizim çocuklarımızı İmam Hatip okullarına yönlendirme konusunda Milli Eğitim müdürlerimizin, STK’ların yani toplumun geleceği ile ilgili tüm katmanlarının yapması gereken çalışmalar var. Bu çalışmalar olduğu zaman inanıyoruz ki, İmam Hatip okullarına rağbet artacaktır.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)