Gaziantep'te 'Hava kirliliğini önleme' toplantısı yapıldı

​Gaziantep'te kentteki hava kalitesinin artırılması için alternatif temiz yakıt kullanımına geçilmesi konulu bir basın toplantısı düzenlendi.

Gaziantep'te 'Hava kirliliğini önleme' toplantısı yapıldı

Gaziantep’te mahalli çevre kurulunda alınan kararlar gereğince kentteki hava kalitesinin artırılması için alternatif temiz yakıt kullanımına geçilmesi konulu bir basın toplantısı düzenlendi.

Gaziantep valiliğinde yapılan toplantıya Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu katıldı.

Toplantıda konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, kentte yeni yapılacak konutlarda ruhsat aşamasında alt yapının uygun olduğu yerlerde alternatif temiz yakıt kullanımının zorunlu hale getirileceğini söyledi.

Gaziantep’te hava kirliğinin önlenmesi için gerekli tüm çalışma ve tedbirleri alacaklarını belirten Vali Yerlikaya, bu anlamda kentteki hava kirliliğinin önlenmesi için kurulan komisyonun tespitlerini ve alınacak kararları kamuoyu ile paylaşmak istediklerini belirtti.

Hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla gerekli tedbirleri almanın kendilerinin öncelikli görevi olduğunu belirten Yerlikaya, “Amacımız, şehrimizde hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla gerekli tedbirleri almak ve bu noktada gerekli kararları almak aynı zamanda alınan kararların uygulanmasını sağlamaktır.  Bu kararların uygulanması sırasında kirliliğin önlenmesi ile ilgili gerekli tedbirlere uymayanlarla ilgili gerekli tahkikatı uygulamak da bizim görevimizdir.” dedi.

Alternatif temiz yakıt kullanımına kademeli olarak geçilecek

Gaziantep’te alternatif temiz yakıt kullanımına kademeli olarak geçileceğini aktaran Yerlikaya, “İlimizde hava kirliğinin azaltılması için öncelikle bölgesel olarak hava kirlilik parametrelerinden partikül madde, kükürt oksit ve azot oksit değerlerinin yüksek ölçüldüğü mahallelerde ısınma amaçlı olarak katı ve sıvı yakıt kullanan konutlar, işyerleri ve sanayi tesislerinde katı ve sıvı yakıt kullanımını sonlandırarak, alternatif temiz yakıt kullanımına kademeli olarak geçilecektir.” ifadelerini kullandı.

Kararlara uymayanlar hakkında idari para cezası uygulanacak

Yeni yapılacak konutlarda ruhsat aşamasında alt yapının uygun olduğu yerlerde alternatif temiz yakıt kullanımının zorunlu hale getirileceğini de belirten Yerlikaya konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Büyükşehir belediye Başkanlığı’na katı yakıtların denetimi konusunda yapılan yetki devri kapsamında konutlar, işyerleri ve sanayi tesislerinin alternatif temiz yakıt kullanmalarındaki denetim ile ilgili işlemlerin ve İl mahalli çevre kurulunca alınan kararlara uymayanlar hakkında idari para cezası uygulanacaktır.”

Bu yıl Gaziantep’e getirilen kömürlerin yoğun kontrollerden geçtiğini ve gerekli kontrollerin yapıldığını belirten Yerlikaya, “Hava kirliğinin önlenmesi için kurulan komisyonumuz, aslında bugün şehrimize kömür tedarikçileri ilgili almış olduğumuz karar artık bu yıl geçiş yılı olarak değerlendirildi. Bu yıl satılan kömürlerle ilgili Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü ile belediyemizin çevre dairesi ile kontrol yapıldı. Önümüzdeki yıl şehre girecek kömürlerle ilgili onlar ile de yapacağımız toplantıda nasıl bir irade birliği ortaya koyduğumuzu görecekler. Kömür sektörü ile de beraber oturup yeni dönemde şehre girecek olan katı yakıtlar, nerede kullanılacak toplam talep ne kadar bu konuyu ele alacağız.” şeklinde konuştu.

Gaziantep’teki hava kirliliği ısınma, trafik ve sanayi kaynaklı

Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep’teki hava kirliliğinin katı yakıt başta olmak üzere trafikten ve sanayiden kaynaklandığını belirterek, “Hava kirliliğinin önlenmesi noktasında en büyük başlık sağlıktır. İnsan sağlığı dediğimiz olay da havanın, suyun ve toprağın korunması yani çevre sağlığı ile direk alakalıdır. Bugün yaşadığımız birçok sorunun sonuç olduğunu, koruyucu ve önleyici tedbirlerle bu gibi toplumsal sorunları ve insan sağlığı sorunu gibi sorun yükselen bir değer olarak en az maliyetle koruyucu ve önleyici tedbirlerle alındığını ve artık bunun bütün dünyada en önemli başlık olduğunu görüyoruz. Biz de bu anlayışla insanımızı merkezimize alıp çocuklarımızın ve şehrimizin geleceği adına bu kararların hızlı bir şekilde alınmasına inandık.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)