Gaziantepli mobilyacılar zor günler geçiriyor
Doların yükselmesi ile zor günler geçiren Gaziantepli mobilyacılar, kış aylarının başlamasıyla işlerinin iyice durgunlaştığından yakınıyor.
Mobilya sektörü olarak Türkiye genelindeki esnafların yaşadığı sıkıntıları kendilerinin de yaşadığını belirten Gaziantepli mobilyacılar, Doların yükselmesi ve aynı zamanda büyük firmaların ucuz ürün satmalarından dolayı işlerinin oldukça kötü bir hale geldiğini belirtti.
Gaziantep’te 15 yıldır mobilya sektörü işi yapan Muhittin Öksüz, geçen yıllara nazaran işlerin çok düştüğünü söyledi.
“Kurun yükselmesi bizim işlerimizi olumsuz etkiledi”
Mobilya sektörü olarak Türkiye genelindeki esnafların yaşadığı sıkıntıları daha fazlası ile yaşadıklarını belirten Öksüz, “Kurun yükselmesi bizim işlerimizi olumsuz etkiledi. Aksesuarın pahalı olmasından dolayı ürün aldığımız firmalar ile sıkıntılar yaşıyoruz. Büyük esnafın üretici firmalara malzeme konusunda fiyat düşüklüğüne gitmesi bizi olumsuz etkiliyor.” dedi.
“Bu soruna büyük firmaların bir çözüm bulması lazım”
Büyük firmaların fiyat değişikliği yapmamasının da kendilerini olumsuz etkilediğini dile getiren Öksüz, “Çünkü bizler de müşterilere iş yaptığımız zaman fiyatlar yüksek olduğu için müşteriler bazı zaman iş yapamaz durumda oluyorlar. Bizler kırsal kesimlere daha çok çalıştığımız için evlerinde kapısız ve penceresiz oturanlar oluyor. Çünkü fiyatları pahalı buluyorlar. Bu soruna büyük firmaların bir çözüm bulması lazım.” ifadelerini kullandı.
“Kış aylarında genelde işlerimizde düşüş yaşanıyor”
Kış aylarının başlaması ile işlerinin daha da düştüğünden yakınan Öksüz, “Şu an işlerimiz normal öyle fazla bir yoğun işimiz yoktur. Artık kış mevsimi de yaklaşıyor. Pek fazla inşaat olmuyor. Kış aylarında genelde işlerimizde düşüş yaşanıyor. Biz de sektör olarak inşaat alanına girdiğimiz için kış aylarında işlerimiz azalıyor. Bir ay sonraya kadar işlerimiz tamamen durur.” diye konuştu.
“Malzemelere yüzde 30 oranında zam geldi”
Mobilya malzemeleri fiyatlarının çok yükseldiğini belirten Öksüz, “Seçimlerden sonra malzemelere yüzde 30 oranında zam geldi. Malzemeye zam geldiği için biz de mecburen fiyatlarımıza yansıtıyoruz. Fiyatlarımıza yansıttığımızda da ürünler pahalıya mal oluyor. Bundan dolayı müşteri de fiyatların yüksekliğinden dolayı ürün almıyor. Çünkü bir evin 10-15 bin TL maliyeti oluyor. Vatandaş da bu maliyeti çok gördüğü için taksitli yaptırıyor. Taksitli olduğu zaman da bizler sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü biz malzemeyi peşin alıyoruz.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)