GAP'ta yılda 100 milyar dolar gelir sağlanabilir
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, Şanlıurfa Ticaret ve Snayi Odası(ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin ve yönetim kurulu üyelerini ziyaretinde Güneydoğu Anadolu'nun tarımsal potansiyelinin yanı sıra bunun Şanlıurfa açısından önemini anlattı. ŞUTSO Başkanı Ertekin'in Şanlıurfa'nın Ekonomisini harekete geçirmek için "Ben Ne Yapabilirim" projesine katkıda bulunmak noktasında elinde bir dosya ile odayı ziyaret eden Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut'a bir zamanlar öğrencisi olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Şanlıurfa sorumlusu Dr. Murat Çakmaklı da eşlik etti.
Uzun yıllar Kanada da öğretim görevlisi olarak çalışan ve toprak konusunda dünya çapında ödülü bulunan Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut'a, ŞUTSO ziyareti esnasında yaptığı konuşmasında 2007 yılında yaptığı cari fiyatlarına göre Türkiye'nin sadece Güney Doğu Anadolu Bölgesinde tarımsal faaliyetlerden yaklaşık 50 milyar dolar dolayında bir gelir sağlamasının mümkün olduğunu belirtti. Mermut, 2009 yılı fiyatları göz önüne alındığında bu potansiyelin en az 100 milyar dolar civarında olabileceğini vurguladı.
YANLIZCA HARRAN OVASINDAN YILLIK 7 MİLYAR GELİR VAR
Türkiye'nin bitkisel yağ üretiminde yaklaşık 8.4 milyar dolar sadece iç pazarı bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, şöyle konuştu;"Türkiye'nin sadece akaryakıta 2007 yılında 33 milyar dolar ödemiştir. Bu miktarın 5 milyar dolarlık akaryakıtı rafine halde geriye satılmıştır. Tüketilen 28 milyar dolarlık akaryakıtın yüzde 20'si bio-dizel üretiminden elde edilse yaklaşık 5.6 milyar dolar ve buna 2008 yılı itibariyle 2.8 milyar dolar yemeklik yağ açığımız eklenirse bitkisel yağ üretiminde yaklaşık 8.4 milyar dolar sadece iç pazar bulunmaktadır. Ayrıca 2.8 milyar dolar İran, 500 milyon dolar Suriye, 2 milyar dolar Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır ve 2 milyar dolar kuzey Afrika ülkelerinin toplamı göz önüne alınırsa yaklaşık 7.3 milyar dolarlık dış bitkisel yağ pazarı ile toplam 15.7 milyar dolarlık bir pazar bulunmaktadır. Yağ bitkileri küspesinin hayvancılığın gelişimine sağlayacağı katkı da ayrıca unutulmamalıdır. Bu hesaplar dikkate alındığında GAP'ın ekonomimize gereken seviyede katkı sağlamadığı açıktır. GAP'ın yaklaşık 1/7'sini oluşturan ve tamamına yakını sulanabilen Şanlıurfa Harran ovasından 2008 fiyatlarına göre yılda yaklaşık en az 7 milyar dolar gelir elde edilmesi gerekmektedir. Bu da Şanlıurfa ilimizin kalkınması için tarıma ve tarıma dayalı sanayiye inanılmaz bir itici güç olabilir."
TOPRAK NOBELİ'Nİ KAZANMIŞTI
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, toprak biliminin Nobel ödülü olarak kabul edilen Amerikan Toprak Bilimleri Teşkilatı ödülüne layık görülmüştü. Toprakta meydana gelen tuzlanmanın tarıma zararı ve çözüm yolları üzerine 30 yılı aşkın süredir araştırma yapan Mermut, Seattle'da gerçekleştirilen törende ödülünü almıştı. Dünya toprak bilimine pek çok katkısı bulunan Mermut'un 150'nin üzerinde bilimsel araştırması ve 16 adet kitabı bulunuyor. Hindistan, İran, Brezilya, Çin ve Etiyopya'da ders veren ve araştırmalara katılan Prof. Dr. Mermut, 1999'da Roma'da Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Tarım Teşkilatı'nda görev yaptı.
Bitlis doğumlu Prof. Dr. Mermut, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü`nden mezun oldu. 36 yaşında prof. unvanını aldı. Yıllar önce Ankara Üniversitesi aracılığı ile Kanada`nın Askatchenwan Üniversitesi`nde göreve başladı. Daha sonra Harran Üniversitesi Zıraat Fakültesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.