GAP’ta ürün çeşitliliği artıyor

Atatürk Barajı'nın 1994 yılında devreye girmesiyle sulu tarıma geçen GAP çiftçisi, pamuk, mısır ve hububat tarımının dışında alternatif ürün olarak sebze ve meyvecilik tarımına yönelmeye başladı.

GAP’ta ürün çeşitliliği artıyor
Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine bağlı Yukarıbeydaş köyü çiftçileri alternatif ürün olarak fasulye yetiştiriciliğine başladılar. Deneme amaçlı fasulye ektiklerini söyleyen köylüler, fasulye tarımında iyi gelir elde ettiklerini belirttiler.

Harran Ovası çiftçileri yıllardır tarlalarına pamuk buğday mısır ekiyorlar, diyen Ferhan Tüzün,” Biz bu ürünlerden istediğimiz parayı kazanamadığımız için köyümüzde farklı bir ürün denemek istedik ve fasulye ektik. Gerçekten bu bölgede çok iyi fasulye yetişiyor. Pamuktan daha iyi para kazanıyoruz. Fasulyenin kilosunu 2 TL’den pazarda satıyoruz.” dedi.






Ülkemizde fasulye ekim alanları en çok Karadeniz bölgemizde yaygın olup, bunu orta güney ( Kayseri, Konya, Niğde, Nevşehir) ve orta kuzey (Eskişehir, Kütahya, Uşak Yozgat) bölgelerimiz izlemektedir. İllere göre fasulye ekilisi ve üretimi en çok sırasıyla Kahramanmaraş, Samsun, Malatya ve Afyonda bulunmaktadır