GAP’ta pamuk makinelerle toplanıyor

Türkiye’nin en büyük kalkınma projesi olan GAP’ta, sulu tarıma geçilen tarlalarda üretilen “beyaz altın” olarak nitelendirilen pamuk, makineli hasada hazırlandı.

GAP’ta pamuk makinelerle toplanıyor

Makineli hasat için yaprak döktürücü kimyasal uygulama yapan çiftçilerin pamukları makineli hasat için hazır duruma geldi diyen Ziraat Mehmet Tekçe,” İşçilik ücretlerine göre daha ekonomik olan makineli hasat, bölgede giderek yaygınlaşmaya başladı. 250 işçinin yaptığı işipamuk hasat makineleri tek başına yapıyor. İşçilikte dönüme yaklaşık 200 kuruş masraf olurken makineli hasatta 90 kuruşa hasat yapan arazi sahipleri zamandan kazandıkları gibi ekonomik olarak kazanç sağlıyorlar.

 

Diyen Tekçe,Atatürk Barajı Gölü’nden T-1 tüneli ile alınan Fırat’ın suyu ile sulanabilen Harran, Akçakale ovaları ileyeraltından çıkarılan suyla sulanabilen GAP topraklarında bereket fışkırıyor.Türkiye’deüretilen 4 milyon dekarlık alanın 1 milyon 600 bin dekarı Şanlıurfa’da üretiliyor.Şanlıurfa’da sulamanın başladığı1995 yılında bugüne pamuk üretimi sürekli artıyor.Geçen yıl 600 bin ton olan pamuk rekoltesi, bu yıl 700 bin ton olarak bekleniyor. Ancak 2 yıldır pamuk üreticisipamuğunu istediği fiyata satamıyor. Pamuk fiyatları bu yıl yaklaşık bin 250 kuruşa gidiyor. GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da, buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak ekimi yapılan pamuğun şu anda bölgede en çok tercih edilen tarım ürünleri arasında ilk sırada yer alıyor. Bu yıl mısır fiyatları iyi giderse seneye mısır ekimleri alanları büyük oranda artar, dedi.

www.balikligol.com