GAP Eylem Planı tanıtım toplantısı

8 Mart 2015’te Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan GAP Eylem Planı’nın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

GAP Eylem Planı tanıtım toplantısı

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca  Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, Dicle Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sabri Eyigün, Vali yardımcıları, merkez ilçe kaymakamları, kurum amirleri, üretici birliklerinin başkanları ve STK temsilcileri  katıldı.

“GAP Projesi, Dünya’daki Önemli Projelerinin En İyilerindendir”

Toplantıda ilk olarak konuşan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, 2008-2012 yıllarında 1. GAP Eylem Planı'nın başarılı bir şekilde uygulandığını söyledi. Yeni planın uygulamaya başlandığını dile getiren Karahocagil, konuşmasını şöyle sürdürdü

"GAP Projesi, Dünya’daki önemli bölgesel kalkınma projelerinin en iyileri arasındadır. Tamamı özsermaye ile yapılan bir projedir. Eylem planını hazırlamaya 2012 yılında başladık. Bu çerçevede hemen hemen herkesin görüşünü aldık. 2014 yılı itibariyle de ciddi bir şekilde uygulamaya başladık. Bu sonuçlarla beraber yeni katkı alanlarını da tespit etmeye çalışıyoruz. Yeni koyduğumuz bazı programlarla da sizlerin katılımını arttırmaya çalışıyoruz."

 “ Silvan Barajı ile 305 bin ek istihdam oluşturulacak”

Açılış konuşması sonrası kürsüye gelen Diyarbakır valisi Hüseyin Aksoy GAP’ın çok önemli bir proje olduğunu ve tamamlanması durumumda Türkiye’nin sadece ekonomik olarak değil aynı zaman da sosyal ve kültürel boyutuyla da büyük bir gelişme sağlayacağını söyledi.

Bu projenin önceki yıllarda başlayan ama son yıllarda büyük bir ivme ile devam eden bir proje olduğunu ve Türkiye’nin bölgesel kalkınma alanındaki en büyük projesi olduğuna vurgu yapan Vali Aksoy, projenin gerçekleşmesi durumunda başta bölge olmak üzere birçok konuda önemli gelişmelerin olacağını söyledi.

Vali Aksoy, “Sadece ekonomik boyutuyla değil; sosyal ve kültürel boyutuyla da birçok gelişmenin bu proje kapsamında hayat bulacağını söyleyebiliriz. Bu eylem planı içerisinde yer alan illerde de birçok yatırım ve proje var. Bölgemizle ilgili birçok önemli yatırımlar var. Sadece Silvan Barajı Projesi tamamlandığı takdirde DSİ’nin bize vermiş olduğu bilgilere göre 305 bin ek istihdamın oluşturulacağı ifade ediliyor. Bunlar bölgemizdeki işsizliğin giderilmesi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda gelişmenin sağlanması adına çok önemli projeler ve tamamlandığında da bölgenin kalkınmasına çok önemli katkıları olan projelerdir.” ifadelerini kullandı.

GAP Eylem Planı kapsamında sadece sulama projeleri ve belirli altyapı projelerinin olmadığını, bunun yanı sıra sosyal ve kültürel amaçlı bölgenin turizm odaklı kalkınmasını da öngören birçok projenin de GAP Eylem Planı içerisinde yer aldığını belirtti.

Vali Aksoy’un konuşmasının ardından GAP İdaresi Başkanlığı Stratejik Planlama, İzleme ve Değerlendirme Genel Koordinatörü Aslıhan Güven tarafından GAP İdaresi Eylem Planı konusunda detaylı bir sunum yapıldı. Sunumun ardından yapılan soru-cevap bölümle toplantı sona erdi.  – İLKHA