Fıstık kabuğu ile otomobili sanata dönüştürdü
Gaziantepli sanatçı, yarım ton fıstık kabuğu ile eski model bir arabayı süsleyerek çalışmalarına bir yenisini ekledi.
Gaziantep’te fıstık kabuklarını sanat eserine dönüştüren sanatçı Nilay Gündüz, fıstık kabuklarıyla mozaik çalışması başta olmak üzere şuana kadar bir birinden farklı yaklaşık 500 tablo eseri oluşturduğunu, son olarak ise yarım ton fıstık kabuğu ile eski model bir arabayı süsleyerek bir ilke imza attığını söyledi.
Fıstık kabuklarını kullanarak ayakkabıdan tarağa, mutfak eşyalarından gitara ve su bardağından kaleme kadar pek çok eşyayı sanat eserine dönüştüren Gündüz, en büyük hayalinin sanatını Volkswagen bir araba üzerinde sergilemek olduğunu ifade etti.
Bu hayalini yarım ton fıstık kabuğu kullandığı ve iki yılda tamamladığı Volkswagen bir araba ile gerçekleştiren Gündüz, ‘Fıstık gibi araba’ ismini verdiği aracını Ortadoğu Fuar Merkezi’nde açılan GAPPLAST fuarında sergiliyor.
Bu işe ilk olarak çöplerden topladığı evsel atıklarla yaptığı resimlerle başladığını ve çalışmalarına 2004'te çeşitli atık maddeleri kullanarak başladığını belirten Gündüz, 2007 yılından bu yana fıstık kabuğu üzerinden ciddi çalışmalar yaptığını söyledi.
Fıstık kabuklarını önceden sadece tablolarda kullandığını ifade eden Gündüz şu an ise, Gaziantep'in geleneksel ayakkabısı yemeni başta olmak üzere mutfak eşyaları gibi pek çok eşyanın üzerine uygulayabildiğini belirtti.
Antep fıstığının Gaziantep'in önemli ürünü olduğunu belirten Gündüz, geri dönüşüm alanında kullanılan fıstık kabuğunu sanata dönüştürerek bu işe başladığını belirterek, “Bilinildiği üzere Antep fıstığı kentin en önemli ürünü olarak biliniyor. Antep fıstığı kabukları atık olarak çöpe gidiyordu. Bu nedenle ben de kabuklar üzerine yoğunlaştım. Antep fıstığı kabuklarını kullanarak çeşitli tablolar yaparak başladım. Ortaya çok güzel sanat eserleri çıkınca ayakkabıdan tarağa birçok eşya üzerinde kullanıyorum.” dedi.
2007 yılından bu yana fıstık kabuğu üzerinden ciddi çalışmalar yaptığını belirten Gündüz, “Daha önce fıstık kabukları ile mozaik çalışmaları yapıyordum. Biliyorsunuz mozaik çalışması Gaziantep bölgesinde ortaya çıkarılmış önemli sanat çalışmaları arasındadır. Fıstık kabukları da Gaziantep’in en önemli atık meteryali olduğu için bunu sanata dönüştürmek istedim.” ifadelerini kullandı.
En büyük hayalim bu sanatımı araba üzerinde sergilemekti
Fıstık kabuklarının çok önemli bir geri dönüşüm meteryali olduğunu fark ettiğini belirten Gündüz, “Ben daha önceleri hep geri dönüşüm ile çalışıyordum. Fıstık kabuklarının da çok önemli bir geri dönüşüm meteryali olduğunu fark ettim. Bir fıstık firmasının talebi ile başladım. O firma benden bir çalışma istedi. Bu çalışmayı 2007 yılından başlayıp 2009 yılında tamamladım. Yaptığım çalışma devasa bir portre idi. O portreden sonra önümden geçen Volkswagen bir araba gördüm. O günden beri de benim en büyük hayalim bu sanatımı Volkswagen bir araba üzerinde sergilemekti.”şeklinde konuştu.
Fıstık kabuklarını eşyaların üzerine uygulayabilmek için özel yapıştırıcı ve boyalar kullandığını söyleyen Gündüz, eserlerinde kullandığı boyaların 2 yıllık laboratuvar çalışması sonucunda ortaya çıktığını belirterek, “Yapmış olduğum çalışmaların tamamı önemli ve zahmet isteyen çalışmalar. Mozaik stili de yapılıyor ama sonuçta resmediliyor. Mozaikler üzerinde sıfır numara fırça kullanıyorum. O çalışmalarım da inanılmaz zahmet isteyen çalışmalardır.” diye konuştu.
Yapmış olduğu tüm eserlerin yoğun ilgi gördüğünü ancak fıstık kabuğu ile eski model bir arabayı sanata döndürmenin cesaret ve iddia isteyen bir çalışma olduğunu ifade ederek, “Fakat araba konusu çok iddialı bir konu idi. Çünkü eski model bir Volkswagen aracı bu hale dönüştürmek ciddi bir cesaret istiyordu. Her şeyden önce, bu cesareti bir firma gösterdi. Biz de onlarla birlikte önemli olan bu hayali gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)