Fakıbaba; Şanlıurfa’da ciddi belediyecilik yapıyoruz VİDEO

Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba; "Esnafa kindarlıkla yaklaşmıyoruz. Şanlıurfa’da ciddi belediyecilik yapıyoruz" dedi.

Fakıbaba; Şanlıurfa’da ciddi belediyecilik yapıyoruz VİDEO

Osmanlı Konukevi’nde Şanlıurfa Olay Gazetesinin her perşembe günleri rutin olarak düzenlediği fikir kulübü toplantısının bu haftaki konuğu Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba oldu. Toplantıya Şanlıurfa Olay Gazetesi Yazı İşleri müdürü Celal Çiftçi’nin yanı sıra, köşe yazarlarından M. Kemal Uğuzlu, Abdulkadir İkbal, Mehmet İnat, Hüseyin Güzel, Recep Akyol, Yasin Yaşuk ve Bilal Bebe katıldı.

Toplantıda belediye hakkında önemli açıklamalar yapan Fakıbaba, Şanlıurfa’nın artık kabuk değiştirdiğini ve değişimlerin, yeniliklerin olması gerektiğini belirtti.

ESNAFA KARŞI BİR KİNDARLIĞIMIZ FALAN YOK

Belediye Başkanı Fakıbaba, Divanyolu Caddesi'nin trafiğe kapatılmasına ilişkin, yaptığı açıklamada “Bu konunun abartıldığını düşünüyorum. Açılan mahkemelerin sadece 1 tanesini kazandılar haklı olarak. Onun dışında kazanılmış bir şey yok. 3 tane otobüs ring seferi yapıyor. Bizim temelde esnafa karşı bir kindarlığımız falan yok. Biz 100 tane toplantı yaptık ama olmuyor. Bu iş artık geri dönülmez noktadadır.” dedi

Fakıbaba, Olay Gazetesi Fikir Kulübü gibi bir yerde ağırlanmaktan mutluluk duyduğunu ve kulübün Şanlıurfa’da sorunların çözümü açısından çok önemli olduğunu belirtti.

İşte Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ile yapılan söyleşi:

Celal Çiftçi: Öncelikle sosyal sigortalar kurumu (SSK)  hastanesindeki görevinizden başlamak istiyorum. SSK hastanesinde çok önemli çalışmalar yaptınız ve başarılı oldunuz. SSK hastanesinde görev yaparken ne gibi zorluklar yaşadınız ve en ilginç anınız neydi?

SSK hastanesi evim gibiydi

A.Fakıbaba: Hayatın kendisi zordur. SSK hastanesinde problemler yaşadık ama halkın desteğiyle çok güzel çalışmalar yaptık. SSK benim için anlatılmaz bir deneyimdir. Orası benim bir evim gibiydi. SSK hastanesi ile ilgili hep güzel anlar aklımda kaldı. Orada çok güzel arkadaşlarımız vardı. Halkımın, SSK’lı vatandaşımın sevgisini kazandık, bu da benim için çok güzel bir şeydir.

 

Celal Çiftçi: SSK hastanesindeki görevinizin Belediye Başkanlığı döneminde idareye etkisi oldu mu?

 

A.Fakıbaba: Tabi ki benim seçmenimin çoğu SSK’lı vatandaşlarımdır. SSK da görevimden memnun olan vatandaşların oylarını aldım. Ben onların desteğiyle bu göreve geldim. Onlara çok teşekkür ediyorum.

 

Celal Çiftçi: Şu anda belediyenin çalışmaları nasıl gidiyor, ne aşamadayız?

Şanlıurfa’da ciddi belediyecilik yapıyoruz

A.Fakıbaba: Şanlıurfa’da ciddi bir belediyecilik yapılıyor. Her yerde halkın istekleri karşılanmaya çalışıyoruz. Belediye yeri olan yerlerde parklar yapılıyor ve halktan şikâyet almıyoruz. Şanlıurfa belediyesi büyükşehir değil ama büyükşehir gibi bir belediyedir. Normal belediye bütçesi ile büyükşehiri güzelleştirmeye çalışıyoruz. Şanlıurfa belediyesi olarak çalışıyoruz.

 

Celal Çiftçi: Şanlıurfa’nın göbeğinde çirkin görüntüler devam ediyor. Sanayinin taşınması ile birlikte o bölgedeki görüntü iyi değil. Eski sanayinin ve hal pazarının yeri ile ilgili projeniz var mı? Eski Sanayi ve Yeşildirek projeleri Şanlıurfa’da Kentsel dönüşümün başlangıcı  ne olacaktır?

 

A.Fakıbaba: Şu anda sanayi ve Yeşildirek için projemiz var. Bu proje oradaki halk tarafından da beğenildi. Sayın Bakan, Toki başkanının gelmesi için aradı. Bu proje olursa, kentsel dönüşüme bir başlarsak Şanlıurfa’da çok güzel ortam oluşur. Sanayinin taşınması fikri Vali Şükrü Bey tarafından söylendi. Biz dükkânlar yapıp vatandaşları oraya gönderdik. Biz vatandaşlara hiçbir zaman zarar ettirmedik. Bize uymazlarsa zarar ederler.

 

Yasin Yaşuk: Dükkânların taşınması çok güzel oldu fakat burada kalan esnaflarla konuştuğumda, sizin fikrinize karşı olmadıklarını ancak hemen dükkânlarını bırakıp, yukarı sanayiden dükkân alacak durumları olmadığını söylediler. Parası olan kişiler güle oynaya dükkânlarını taşıdı ama bu insanlar mağdur durumda. Bu konuda düşünceleriniz nedir ve çalışmanız var mı?

 

Yukarı sanayiye gitmeyenler bencillik yapmıştır

 

A.Fakıbaba: Bu bir süreçtir. Ben dükkânları hemen yapmadım. Bunun ihale, yapımı var. Defalarca konuşulmuştur, mağdur etmemek adına. Urfa’nın merkezinde Sanayi olması doğru değildir. Burası artık büyük bir şehirdir. Ben kafamı yastığa koyduğumda bu adamlara kötülük yapmadım. Ben defalarca konuştum bu adamlarla. 2006 yılından beri Vali Şükrü Bey ile sanayinin taşınması gerektiğini belirttik. Benim fakirlerle bir zorum yok. Hatta fakirlere pozitif ayrımcılık yapabilirim. Fırsatlar insanların önüne gelir. Buradaki insanlar bencillik yaptılar. Sanayi şehir dışında olduğu için insanın çabucak kendisine gitmesini akıl etmişlerdir. Meslektaşını zor durumda bırakan, bencillik yapan insanlar burada kaldı. Sayın Bakan ve Toki başkanı gelecek ve proje için incelemeler yapacağız. Bu insanların dükkânlarında artış oldu. Bu insanlar mağdur olmayacaktır. Burası projeyle şanlıurfa’nın en gözde yeri olacak. Bu projeyle bu insanlar mağdur olmayacak. Yine de isteyen olursa tekrar Evren sanayiye taşınmaları konusunda yardımcı olabiliriz. Kooperatiflerle konuşabiliriz.

 

Celal Çiftçi: Alım satımların yerinin taşınması ve hayvan pazarının durumu ile ilgili bilgi verir misiniz?

 

Hayvan pazarında insan gibi yaşayacak yerler yaptık

 

A.Fakıbaba: Alım satımların yeri değişiyor. Tapularını aldılar veya almak üzereler. Yeri bellidir. Tapuları ve projeleri de hazır. Yeri de mükemmel bir yer ve herkesin beğendiği bir yerdir. Hayvan pazarı da kalkacak. Orada bazen sıkıntılar  yaşıyoruz. Arsayı 3-5 lira aşağı fiyata çekeriz ama bunu bedava istiyorlar. Biz oraya masraf yapacağız. Büyük baş kalktı. Hayvan otelleri var. İnsan gibi yaşayacak yerler yapılıyor. Çok güzel bir mezbaha yapılıyor. Oraya gitmeleri için halkın da baskı yapması gerekir. Temiz bir alana gitmesi için halkın da talep etmesi gerekir. Kurban alırken daha temiz ortamda alışveriş olması için bunun yapılması gerekir. Gidip görmeniz gerekir. Vatandaşın biz buraya gelmiyoruz, temiz yere gitmek istiyoruz demesi gerekir.

 

Celal Çiftçi: 11 Nisan stadının yeri ile ilgili bir proje var. Belediye bu projenin neresindedir?

 

11 Nisan Projesi İl Özel İdaresinin elindedir

 

A.Fakıbaba: O projeyle direkt olarak il özel idaresi ilgileniyor. Mesela Halepli bahçe 180 dönüm Şanlıurfa Belediyesinin yeridir. Kültür bakanlığı müze için 30 dönümlük yer istedi. Biz 60 dönüm yer verdik. 10 dönüm daha vereceğiz. 120 dönümde de bizim çalışmamız devam ediyor.  Eski otogarda alış-veriş merkezi  (AVM)’nin kazısı başlıyor. Topçu meydanında ise çalışmalar hızla devam ediyor. 3 tarafta belediyemizin çalışmaları devam ediyor. Orada da çalışmalarımız olacaktır.

 

Hüseyin Güzel: Kentsel dönüşüm yapıyoruz ancak kentsel yaşam da olması gerekir. Yaklaşık 18 bin öğrencinin olduğu üniversite uzakta. Öğretim görevlilerini de tutamıyoruz. Bir raylı sistemimizin olması gerekir. Sıradan bir sistem oldu ve artık Şanlıurfa da da olması gerekir. Bu konuda çalışma yapacak mısınız?

 

Raylı sistemin fizibilitesi doğru çıkmadı

 

A.Fakıbaba: Benim 2009 hedeflerimde hafif raylı sistem vardı. Bir iki firmaya fizibilite yaptırdık. Ancak pahalı bir iş olduğunu anladık. Ciddi olarak ilgilendim ancak bunun parasını vermek için tüm işlerimi durdurmam gerekiyor. Aslında bu belediyenin değil ulaştırma bakanlığının sorunudur. Bizce 3-4 sene daha hafif raylı olmadan devam edebilir ama sonrasında bence metro yapılmalıdır ki doğrusu budur. Ve samimi olarak söylüyorum fizibilite doğru çıkmadı. Ayrıca her tarafa devlet yapıyor ve şanlıurfa’ya da yapması gerekir.

 

Celal Çiftçi: Toplu taşımada sular durulmuyor. Açılan mahkemeler ve olaylar var. Bu konuda ne söylemek istersiniz? Bir de Divan yolunun kapatılması ile ilgili bilgi verir misiniz?

 

Divanyolu hakkında 3-5 ay sonra ne yapmak istediğimizi göreceksiniz

 

A.Fakıbaba: Bu konunun abartıldığını düşünüyorum. Açılan mahkemelerin sadece 1 tanesini kazandılar haklı olarak. Onun dışında kazanılmış bir şey yok. 3 tane otobüs ring seferi yapıyor. Bizim temelde esnafa karşı bir kindarlığımız falan yok. Biz 100 tane toplantı yaptık ama olmuyor. Bu iş artık geri dönülmez noktadadır. Halk ta memnun bu durumdan. 3-5 tane kooperatiften çıkan sorundan dolay böyle şeyler ortaya çıktı. Biz çok rahatız. Toplu taşımada farklı projelerimiz var. Divanyolu hakkında ise 3-5 ay sonra ne yapmak istediğimizi göreceksiniz. Eskiden araba trafiğinde 10 bin kişi giriyorsa şimdi toplu taşımada 10 binden fazla kişi giriyor. Divan yolunda sadece yayalar rahat olarak gidiyor. Divanyolunda iyileştirme projemiz var. Orada çiçekler, ışıklandırma ve banklar yapılacak. Orada esnafa toplu taşımada gidiş geliş yapması ile iyilik yapılıyor. Halk oraya daha fazla gidiyor. Orada otobüslerin yerine nostaljik tramvay veya metrobüs alarak yapabiliriz. Hatta en iyisi metrobüs yapmaktır. Fonksiyonlu ve ucuz olur. Bu konuda çalışmamız var.

 

M.Kemal Uğuzlu: Dergâh çevresinden abideye kadar sabah akşam insanlar yaya geziyor. Fakat o arada tuvalet bulunmuyor. Bu konuda özellikle aileler sıkıntı çekiyor. Yeni projelerinizde bunun olması gerekir. Modernleşen şanlıurfa’da bu tuvaletlerin yapılması gerekir. Bu konuda belediyenin bir çalışması olacak mı?Bir de Köprübaşından başlayarak Dergaha kadar 100 metrede bir cami var. Ancak yeni yapılan yerlerde pek cami bulunmuyor. Sizin yeni imar projelerinizde cami yapmak var mıdır?

 

10 dönümlük büyük külliye yapılıyor

 

A.Fakıbaba: Biz Balıklıgöl civarında bir tuvalet yaptık bir de Ulu Cami çevresinde bir evi alıp vakıflara verdik tuvalet yapılması için. Biz halktan yer istiyoruz. Ama tuvalet için kimse yer vermiyor bize. Tuvalet yapılacağını duyunca bize satmıyorlar. Bu sorunu biliyoruz ve çalışma yapıyoruz. Cami konusunda ise bizden cami yeri isteyen hiç kimseyi geri çevirmedik. Biz her mahallemize cami için yer verdik. Şimdi 10 dönüm üzerinde ciddi bir külliye projemiz var. Çok güzel bir cami olacak ve ben de maddi ve manevi olarak destek veriyorum. Ancak her tarafta cami olmaz. Bu ibadet için biraz yürümek gerekir.

 

Yasin Yaşuk: Eğitim kurumları yapmak da çok önemlidir. Birçok okul yapıldı ve Urfa’da bir üniversite daha olması gerekir. Üniversite kurulması hakkında bir iddia çıktı ve sizin yardımcı olmadığınız söylendi. Bu iddia hakkında ne söylersiniz?

 

İkinci Üniversite için gereken her desteği veririm

 

A.Fakıbaba: Bana geldiklerinde Şanlıurfa ikinci üniversiteyi hak etmiştir ve bunun için her desteği veririm. Bunun da fizibilitesi yapıldı ve o zaman müsait değildi. Şimdi kim gelirse üniversite için her desteği veririm. Ben de 2. Üniversite için her desteğe hazırım ve benim bunu engellediğimi söyleyen adamlar yalan söylüyorlar. Bana gelenler oldu biz destek verdik ama başlamadılar. Biz eğitimin yanındayız.

 

Celal Çiftçi: Spot pazarının yeri ve Maşuk köyünün imar planı hakkında bilgi verir misiniz?

 

A.Fakıbaba: Spot pazarı konusunda bize bir teklif veya istek gelmedi. Hiçbir esnaf da bu konu hakkında bize gelmedi. Maşuktaki imarda ise destek verdik. Ama yerelin yetkisini merkeze veriyorlar. Çok yanlış bir şeydir bu. Böyle bir şey olmaması gerekir. Biz Maşuktaki hemşerimize katılıyoruz. Maşukta fıstık var, tarım alanıdır deniyor. Böyle bir şey olamaz ve gerekirse hakkımızı mahkemede ararız.

 

Celal Çiftçi: Şanlıurfa temizlik konusunda çok iyi duruma geldi. Yani temizlikte iyi bir durumdayız. Ancak son zamanlarda yavaşlama  olduğu söyleniyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

 

Temizlik işçilerimiz fazla çalışıyor ama fazla maaş alıyor

 

A.Fakıbaba: Biz temizlik konusunda hassasız. Urfa’yı temizlemek kolay değildir. Bizim zamanımızda yaklaşık 350 süpürgeci arkadaşımız var. Biz işin üzerinde ciddi duruyoruz. Her sokakta çalışan işçi bellidir. Çalışan ya da kaytaran işçi bellidir. Ayrıca ücret konusunda temizlik işçilerimize asgari ücret vermek gerekirken biz daha fazlasını veriyoruz. 12 saat çalıştıkları  doğrudur, ancak ara veriyorlar bu 9 saate iniyor. Bunun yanında 735 liralık maaş yerine yemeğiyle birlikte 1000 liraya yakın maaş veriyoruz. Biz işçilerimize değer veriyoruz.

 

Celal Çiftçi: İkinci döneminizde 7 tane belediye başkan yardımcınız var. Eskiden Fakıbaba yanlış yapmaz deniyordu. Peki, şimdi 7 başkan yardımcısı ile otokontrol yine sizde mi?

 

A.Fakıbaba: Benim her şeyden haberim vardır. Bu bir ekip işidir. Ben arkadaşlara güvenirim ve arkadaşları kontrol ederim. Her yerde ne olduğunu biliyorum ve otokontrol yine bendedir. Ama bu arkadaşlarıma güvenmediğim anlamına gelmez. Ben arkadaşlarıma güveniyorum ve her türlü şeyi kontrol ederim bilirim.

 

Celal Çiftçi: Son günlerde Cumhuriyet savcılığına bir suç duyurunuz vardı. O konuyu biraz açabilir misiniz?

 

Biz görevimizi yaptık

 

A.Fakıbaba: Biz 3000 bin kişilik bir aileyiz. Ben avukat veya savcı değilim. Ortada bir sahte evrak olmasaydı ben diyemezdim bu şahıs bu işi yapmıştır. Ancak ortada bir sahte evrak var. Sahte evrak olmasa ben bunu iç denetime verirdim. Ama ben bunu duyduğumda evrağa baktım ve sahte olduğunu anladım. Hemen Valiliğe ve savcılığa suç duyurusunda bulundum. Bu basında çok yankılandı vurgun diye. Bu vurgun değil bir soygundur. Taşeron firmanın elemanı düzenlemiş bu düzenbazlığı. Sonuçta ne çıkar bilemem. Biz görevimizi yaptık ve takipçisi olacağız.

 

Celal Çiftçi: Bazı caddelerde kaldırım çalışmaları var. Yeni kaldırımların kırılıp yerine yenileri döşeniyor. Bu kaldırımların yeni olması ve taşların kırılması ile boşuna masraf yapıldığı düşünülüyor. Sizin bu konuda düşünceniz nedir?

 

Şanlıurfa kabuk değiştiriyor

 

A.Fakıbaba: Vatandaşta genelde kaldırımların yapılması başkalarına rant sağlama amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Gerçekten ihaleye verdiğimiz adamın belediye işle ilgisi var mı diye bakmanız lazımdır. Biz 17 yıllık kaldırımları kaldırıp yenisini yapıyoruz. Mesela Yunus Emre caddesinde bazı yerlerde yaptık bazı yerlerde yapmadık. Yapmadığımız alanın fotoğrafı çekiliyor yeni olarak. Biz orada kaldırdığımız taş ve kaldırımları da başka yerlerde kullanıyoruz. Hiçbir parçayı boşa harcamamaya çalışıyoruz. Artık Şanlıurfa kabuk değiştiriyor. Her yeri bütün olarak değiştiriyoruz. Buna değer çünkü Urfa’nın tanıtımına büyük etkisi vardır. Biz bunları Şanlıurfa’nın daha güzelleşmesi için yapıyoruz ve bu boşa masraf değil gereklidir.

 

Celal Çiftçi: İlk döneminizde sizinle ilgili çıkan bir haberde basına açıklamada bulunurdunuz. Bu dönemde ise basına pek açıklama yapmıyorsunuz. Acaba haberler size bildirilmiyor mu yoksa sizin başka düşünceniz var mı?

 

A.Fakıbaba: Ben bu konularda gerekli görüldüğü zaman açıklama yaparım. Bir konuda eğer tam açık değilse ve gerekli değilse çıkıp basına ne söyleyeceğim ki. Ancak çok zorunlu durumda olunca çıkıp açıklama yaparız, yoksa her durumda gerek görmüyorum.

 

Celal Çiftçi: Önümüzdeki seçimlerde aday olma durumunuz var mı ve sayın bakanımız Şanlıurfa’dan aday olursa tavrınız ne olur?

 

Benim görevim Şanlıurfa’ya hizmet

 

A.Fakıbaba: Ben ne söz vermişsem tutarım. Ben şehrin bir siyasetçisiyim. Yarın belki başka partide aday olurum veya olmam. Ben makam peşinde değilim. Ben ne görev olursa olsun Şanlıurfa halkına hizmet ederim. Ben ne görev olursa olsun yaparım. Ben ne söz verdiysen tutarım. Artık aday olurum veya olmam zaman gösterir.

 

Yasin Yaşuk: Biz sizin Sayın Başbakan ve üst yetkililer ile bir probleminiz olmadığını halk olarak hissediyoruz. Siz de yanlış bilgilendirme olduğunu ve sorununuz olmadığını söylemiştiniz. Sonra Saadet partisine geçtiniz. Tabanda böyle bir şey vardı. Sizin Saadet partisine değil de Has Parti’ye geçme isteğiniz var mıydı? Keşke geçseydim şimdi tekrar Ak parti ile bağ kurardım diye düşünceniz oldu mu?

 

A.Fakıbaba: Ben Saadet partisine geçtim ama sonra seçimde sorun çıkmasın diye tekrar bağımsız oldum. Ben hiçbir zaman kimseye aman beni de partinize alın, aranıza alın diye bir şey olmadı. Numan Bey çok sevdiğim bir insan. Numan Bey olduğu için Has Partiye geçebilirdim. Ak Partiye geçer miydim, onu bilmiyorum. Ben şu anda görevimin başında bağımsız olarak duruyorum ve hiçbir sorunum da yok.

 

M.Kemal Uğuzlu: Öncelikle Urfa’nın sıcaklıkları malum. Yaşam zorlaşıyor  dışarı gitmek zorunda kalıyoruz. Dışarıya gidince de hem maddi olarak gidiyor hem de zamanımız gidiyor. Şanlıurfa’da birçok bahçeler var. Bunları mesire alanına çevirme durumunuz var mı? Bir de Şanlıurfa’da bir kültür sarayı oluşturma çalışmanız var mı? Bir de 3 tane arıtma havuzları yapılmıştı. O havuzlar şimdi dolmuş ve pislik içinde adeta. Atıl durumda duruyor. Orası ile ilgili çalışma yapıyor musunuz?

 

AB’den Atık su arıtma tesisi için 100 trilyon aldık

 

A.Fakıbaba: Bizim belirli projelerimiz var. Eğer seçimden sonra olursak biz yaparız eğer olmazsak gelecek arkadaş yapar. Mesire alanı ile ilgili projemiz duruyor. Atık su konusunda 2009 seçimlerinden sonra AB Türkiye sorumlusu Marc Pierini geldi. Onunla konuşurken bizimle de ilgilenmelerini istedim. Atık su arıtma ile ilgili sorunumuzu anlattım ve bunun için 100 trilyon para aldım ve % 92 si hibedir. 2013 yılında temelini atıyoruz ve atık su arıtma tesisimiz devreye girecek. Bir de bu adamın yardımcısı Xavier geldiğinde Urfa’nın temizliğini gördü ve bize bu konuda da yardımcı olacağını söyledi. Kültür evi konusunda Kültür Bakanlığının bir projesi var.

 

Hüseyin Güzel: Haşimiye’ye tarihi dokuya bakınca, Özdiker kuyumcular çarşısı var. Orada petrol var ve kaldırımdan geçemiyoruz. Özdiker çarşısını yıkılsa ve gümrük hanının güzelliği ortaya çıksa daha iyi olmaz mı, düşünceleriniz nedir?

 

A.Fakıbaba: Kale’nin eteği yıkıldığı zaman o da projenin içindeydi. Benim istediğim şey Özdiker çarşısını yıkmak, oradaki hamamı restore etmek, gümrük hanını ortaya koymak ve meydanı turizm alanına açmaktır. Vali Nuri Okutan ile yaptığımız projede kale eteğini kaldırmanın yanında orayı da düzenlemek vardır. Orada düşündüğümüz  çalışmaları yaparsak çok güzel olur ve Urfa turizmi için çok önemli  olur.

 

Bilal Bebe: Ulusal basında gördüğüm bir habere göre askeri alanların artık şehir içinde olmaması gerektiği ve hükümet ile askeriye arasında bu tür görüşmelerin olduğu söyleniyordu. Yani 20. Zırhlı Tugayı kalkarsa belediyenin orası ile ilgili bir çalışması olacak mı, Orada ne yapmayı düşünürsünüz?

 

A.Fakıbaba: Orada yapılabilecek en güzel şey bir kültür parktır.  Bunu bütün halkın istemesi ve yaptırması gerekir. Bunu siz ister ve yayarsanız, biz de bunu için çalışma başlatabiliriz. Bunun için yalnız başımıza bir şey yapamayız. Bir ihtiyaç varsa görmemiz gerekir. Oraya kültür parkı, hayvanat bahçesi ile müthiş bir olaydır.

 

Numan Babacan: Şanlıurfa’nın tanıtımı ile ilgili çalışmalar yaptınız. Sizin de rol aldığınız tanıtım filmi çektiniz ve farklı çalışmalarınız oldu. Ancak ben bunun yetersiz olduğunu düşünüyorum. Şanlıurfa’nın tanıtımı adına başka şehirlerde tanıtım günleri veya fuarlar yapılabilir mi, bu konuda çalışmalarınız var mı?

 

Tanıtım için bir bütün olarak çalışmalıyız

 

A.Fakıbaba: Tanıtım ile ilgili olarak bazı fuarlara biz de gidiyoruz. En son Berlin fuarına gittik ve Urfa’yı orada temsil ettik. Herkes ayrı ayrı çalışma yapıyor tanıtım adına. Bizim bir bütün olarak çalışma yapmamız gerekir. Tanıtım adına ciddi projeler düşünüyoruz. Biz tanıtım ile ilgili çalışmalar yapıyoruz ama bunu bütün içinde yaparsak daha etkili bir iş ortaya çıkacağına inanıyorum. Büyükşehir olunca gelirimiz artıyor ve tanıtım için daha güzel şeyler yapmaya çalışacağız.

 

Recep Akyol: Turizm bacasız bir fabrikadır. Biz çok büyük potansiyele sahibiz. Mozaik müzesi özellikle çok önemlidir. Ancak bu mozaikleri iyi tanıtamıyoruz. Bizim 3-4 tane büyük otobüs firmamız var ve bu mozaiklerin resimlerini otobüslerimizde göstersek daha iyi tanıtım olur. Bunu Hatay çok iyi yapıyor. Biz de belediye meclis kararı ile bunları firmalara bildirip otobüslere bu resimleri koyduramaz mıyız? Bununla ilgili çalışma yapabilir misiniz?

 

En çok Göbeklitepe’yi tanıtmalıyız

 

A.Fakıbaba: Mozaikler çok önemlidir. Ancak zorlama yapamayız. Mozaikleri Hatay ve Gaziantep çok iyi tanıtarak aldı. Bizim asıl Göbekli tepe’yi tanıtmamız gerekir. Biz Göbekli tepe ile birlikte UNESCO adayıyız. Eğer otobüslerde yapacaksak bizim Göbekli tepe ve Peygamberler Şehrini tanıtmamız gerekir. Şanlıurfa’da tanıtım için biz de çalışıyoruz ama milletimizde de o bilinç olmalıdır ve hep birlikte tanıtımımızı yapmalıyız. Göbekli tepe bunun için çok önemlidir ve ileride çok güzel yerlerde olacaktır.

 

Mehmet İnat: Sizden daha önceki dönemlerde torpille alınan birçok personel var. Böyle olunca idari personel vizyonu ve misyonu düşük insanlar oluyor. Belki dışarıdaki personelin halkla sorunu yok ama idari personel bazen iletişim kuramayabiliyor ve halk ile sorun yaşıyor. Sizin binadaki idari personel ile vatandaş arasındaki diyalogdan vatandaş şikâyetçi oluyor. Kendi personelinizin eğitimini sağlayabiliyor musunuz, belediyede çalışan orta yaşın üstündeki insanlar vatandaşa doğru yaklaşmıyor. Böyle personelin halk ile diyaloguna nasıl etki ediyorsunuz ve nasıl eğitim çalışmaları yapıyorsunuz?

 

A.Fakıbaba: Desem ki her şey güllük gülistanlık yalan olur. Ancak personele yıllık 10 saat eğitim şartı var. Her Perşembe personelden bazılarını alıp konuşuyoruz. Yine de işini iyi yapan da var yapmayan da var. Eğer yeniden yapılandırma şansım olsa kurumsallaşma yoluna giderdim. Kpss sınavı gibi sınavla eleman alırdım. Torpilcilik, çalışmayan eleman olayı olmaz. Eğer bir şansım daha olsa bunu yaparım ve Türkiye’ye de örnek olur.

 

Yasin Yaşuk: Edebiyat ve şiire karşı sevginizi biliyorum. Balıklıgöl şiir akşamları sizin organize ettiğiniz bir şeydir. Edebiyat ile ilgilenen yazar ve şairleri buraya davet ettiniz. Bu isimlerin tüm masraflarını siz karşıladınız. Peki Şair Nabi gibi büyük bir değer için Şanlıurfa’da hiçbir şey yapılmıyor. Üstelik bu yıl UNESCO tarafından Nabi yılı ilan edildi. Baktığımız zaman bunun için Valilik, belediye, Kültür Müdürlüğü ve diğer kuruluşların bir etkinliği yok. Bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?

 

Şair Nabi ile ilgili çalışma yapacağız

 

A.Fakıbaba: Bizim Nabi ile ilgili mutlaka bir şey yapmamız gerektiğini belirtmiştim. Bizim belediye olarak üniversite, vilayet ile ortak akıl olarak mutlaka Nabi’ye sahip çıkıp bununla ilgili bir çalışma yapmamız gerekir. Biz bu konuda çalışma yapacağız.