Faiz lobisinin kirli oyunu
Türkiye'de riskin artmasını isteyen faizci lobi sokakları kaşıyor. Gerek dışarıda, gerekse içeride 'Türk ekonomisi felaket. Fonlar kaçıyor. Paranızı çekin' yaygarası kopartıyor.
Ağaçlar kesilmesin diye başlatılan masum eylemlerin bir anda sokak anarşisine dönmesi, yerli-yabancı Türkiye düşmanlarının da ekmeğine yağ sürüyor. Öncelikle Türkiye'ye çağ atlatacak dev projelerin durdurulması operasyonunu devreye sokan faizci lobi, bunda başarılı olamayınca, ekonominin iç dengeleriyle oynamaya ve yurt dışından 'Türkiye batıyor, herkes kaçıyor' iftiralarını yaymaya başladı. İlk kez TAKVİM'in duyurduğu Amerika'daki mail oyunundan sonra, yeni operasyonlar planlanıyor. Fakat faizci lobi, bunca işbirlikçisine rağmen başarılı olamıyor. Dün yine piyasalar onların beklediği tepkiyi vermeyerek, sakin bir gün geçirdi.
'MİLLETİN ALIN TERİNİ YEDİRMEYİZ'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye'ye dönüşünde yaptığı konuşmada bu oyunlara vurgu yaptı ve "Faiz lobisi, şu anda borsada spekülasyonlara girmek suretiyle bizi tehdit edeceğini zannediyor. Bu milletin alın terini biz onlara yedirtmeyeceğiz" dedi. Başbakan Erdoğan dün de bu konuda gerekenin yapılacağını kaydetti. Başbakan'ın lobiye izin vermeyeceklerini söylemesi, piyasaları da olumlu etkiledi ve borsa dün yüzde 3.21 yükselişle 78 bin 332 puandan kapandı.
FITCH'TEN İNCE MESAJ!
Bu arada kredi derecelenme kuruluşu Fitch, ilginç bir açıklama yaparak, Türkiye'de devam eden gösterilerin, ülkenin 'yatırım yapılabilir' seviyede olan notunu şimdilik tehdit etmediğini belirtti. Fitch, olayların ekonomiyi olumsuz etkileyecek bir boyutta olmadığını da vurguladı. Fitch'in bu açıklaması, "Acaba 'notu düşür' diyenlere 'Daha çok karışıklık lazım' mesajı mı veriyor" şeklinde yorumlandı.
KANIMIZI EMİYORLAR
Faiz lobisinin oyunları iş dünyasının da tepkilerine yol açıyor. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Gezi Parkı gösterilerinin zamanlamasının enteresan olduğunu belirterek, "Türkiye'de faizin düşmesi bir sürü insanı rahatsız ediyor. Kan emmeye alışmış insanlar için bu tip olaylar çok büyük fırsat" dedi. Özdebir, son 20 yılda Türkiye'nin çok büyük rakamlara ulaşan faiz ödediğini, buradan servet edinmiş gruplar olduğunu söyledi. Faizlerin düştüğünü ancak bunun kredi faizlerine yansımadığını, yeni yeni birtakım kımıldanmaların olduğunu dile getiren Özdebir, şöyle konuştu: "Bu olaylarda kimlerin menfaati var? Burada sokakta tencere-tava çalan insanların bir menfaati yok. Kimin menfaati var, elinde büyük para bulunduran insanların menfaati var. Türkiye bundan çok çekti."
BANKALARA GÜN DOĞDU
Gezi Parkı olaylarını bahane eden bazı çevrelerin tazyikiyle piyasalarda yaşanan dalgalanma, bankalar için de fırsat oldu. Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indirimlerini istemeyerek de olsa oranlarına yansıtan kimi bankalar, hemen harekete geçerek faizleri yükseltti. Bankacılık çevreleri, bazı bankaların henüz izlemede olduğunu ama onların da bu bahaneyle faiz artırımı yapacağını söylüyor. Vatandaşlar; konut, taşıt ve tüketici kredilerini şimdi daha yüksek faizden alıyor.
Takvim gazetesi