Facebook ve Twitter TBMM Gündeminde, Sosyal Medya kelle koparmaya devam ediyor

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği soru önergesinde Siverek’te görevden el çektirilen öğretmenlere uygulanan yaptırım neden AK Parti Eyüp Kadın Kolları Tanıtım ve Medya Birim Başkanına da uygulanıp uygulanmayacağını sordu.

Facebook ve Twitter TBMM Gündeminde, Sosyal Medya kelle koparmaya devam ediyor

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği soru önergesinde Siverek’te görevden el çektirilen öğretmenlere uygulanan yaptırım neden AK Parti Eyüp Kadın Kolları Tanıtım ve Medya Birim Başkanına da uygulanıp uygulanmayacağını sordu.

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından Anayasanın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği soru önergesinde şunlara yer verdi:

Basında ve kamuoyunda yer alan haberlere göre yurttaşların sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları nedeni ile yoğun soruşturmalar yaşanmaktadır.
Şanlıurfa ili Siverek ilçesi kaymakamı Vural Karagül'ün "Kamu görevlilerinin sosyal medya hesaplarında terör örgütü PKK propagandası yaptıkları iddiası üzerine 2'si ücretli 6 öğretmen ve 1 sağlık görevlisi hakkında bir süre önce idari soruşturma başlatıldığı, idari soruşturma kapsamında 4 öğretmen ile 1 sağlık görevlisinin açığa alındığını, ücretli 2 öğretmenin ise sözleşmesinin sonlandırılarak görevden uzaklaştırıldığı, 7 kişi hakkında adli soruşturmanın da başlatılacağı" ifadeleri basında yer almıştır. Söz konusu haberdeki öğretmenler hakkında açılan idari soruşturma sonucu öğretmenlere kınama cezası verildiği, öğretmenlerden birinin görev yerinin değiştirildiği iddia edilmektedir. Yine öğretmenlerden birinin soruşturma gerekçesinin, öğretmenin sosyal medya hesabından paylaştığı, bir grup çocuk ile çektirilen fotoğrafta, çocukların zafer işareti yapmış olmaları olduğu iddia edilmektedir.
Muhalif kesimlerin sosyal medya hesaplarındaki düşünce ve ifade özgürlüğüne giren paylaşımları dahi çok geniş yorumlanıp soruşturma gerekçesi yapılırken iktidara yakın kişilerin doğrudan nefret suçu teşkil eden paylaşımları soruşturma konusu bile yapılmamakta ya da yürütülen soruşturmaların üzeri hızla kapatılmaktadır.
19 Mart 2016'da, İstanbul’daki intihar saldırısının ardından, AKP Eyüp Kadın Kolları Tanıtım ve Medya Birim Başkanına ait olduğu iddia edilen @irem_87 hesabından yapılan paylaşımda, saldırıda yaralanan İsrail vatandaşları için, “beter olsun İsrail Vatandaşları keşke yaralanmayıp hepsi ölseydi” ifadeleri kullandı.
Bu bağlamda;
1. 1 Ocak 2015 itibari ile Türkiye genelinde sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları nedeni ile hakkında soruşturma başlatılan kişi sayısı kaçtır? Bu soruşturmaların kaçı idari, kaçı adli, kaçı hem idari hem adlidir?
2. Açılan bu soruşturmaların gerekçeleri nelerdir?
3. Açılan bu soruşturmalar sonucu kaç kişi gözaltına alınmış, kaç kişi tutuklanmıştır? Bunların kaçı kamu görevlisidir?
4. Açılan bu soruşturmalar sonucu caza alan kişi sayısı kaçtır? Bunların kaçı idari, kaçı adli cezadır? Adli ceza alanların kaçı kamu görevlisidir? Verilen cezaların tür/sayısı nedir?
5. Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlarla ilgili olarak soruşturma başlatılması için belirlenmiş kriterler mevcut mudur? Mevcut ise bu kriterler nelerdir? Mevcut değil ise bu durum keyfiyete ve suistimale açık değil midir?
6. Açılan soruşturmalar ihbar sonucu mu, yoksa sosyal medya hesapları ile ilgili olarak kurulmuş özel bir birim tarafından mı yürütülmektedir?
7. @irem_87 sosyal medya hesabının, AKP Eyüp Kadın Kolları Tanıtım ve Medya Birim Başkanına ait olduğu iddiaları doğru mudur? Söz konusu paylaşımdaki ifadeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
8. @irem_87 adlı sosyal medya hesabını kullanan şahıs hakkında adli soruşturma başlatılmış mıdır?
9. Siverek'te bir öğretmenin sosyal medya hesabından paylaştığı, bir grup çocuk ile çektirilen fotoğrafta, çocukların zafer işareti yapmış olmasının soruşturma konusu yapıldığı, kınama cezası aldığı, açığa alındığı ve adli soruşturma başlatılacağı iddiası doğru mudur? Doğru ise bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
10. Sosyal medya hesapları üzerinden muhalefete dönük küfür, hakaret, tehdit, aşağılama gibi paylaşımlarla ilgili olarak ta soruşturmalar açılıyor mu? Mülki amirlerin bu konu ile ilgili adil davrandıklarını düşünüyor musunuz?
11. "Terör örgütü propagandası" yapıldığı iddialarının mahkemeler yerine idari amirler veya görevlendirdikleri müfettişlerce soruşturulmasını ve cezalandırılmasını nasıl değerlendirmektesiniz?
12. Tarafınızdan yayınlanan "Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkında" genelge ve Sayın Cumhurbaşkanının konu ile ilgili muhtelif konuşmalarından sonra açılan soruşturmalarda nasıl bir artış yaşanmıştır? Bu genelge ve açıklamaların suistimale açık olduğunu düşünüyor musunuz?,

AKP Eyüp Kadın Kolları Tanıtım ve Medya Birim Başkanı İrem Aktaş'a ait olduğu iddiaedilen hesaptan yapılan paylaşım şu şekildeydi: