Eyyübiye ve Siverek'teki Höyük ile ilgili Kültür Bakanlığı karar aldı
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi, Sabanlı (Uzuncuk) Mahallesi sınırları içerisinde ve Şanlıurfa ili, Eyyübiye ilçesi, Üzerlik Mahallesi bulunan her iki Höyük ile ilgili olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kuıulu’nun kararı doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı karar aldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her iki höyüğün II. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmesine yönelik karar resmi gazetenin bugünkü sayısında yayınlanarak yürülüğe girdi.
İşte Kültür ve Turizm Bakanlığının resmi gazetede yayınlanan o kararı:
Şanlıurfa ili, Siverek ilçesi, Sabanlı (Uzuncuk) Mahallesi sınırları içerisinde kazı yapılan alanın sit alanı olup olmadığına ilişkin Siverek Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu’nun 28.03.2019 tarih ve 2019/1530 soruşturma nolu yazısına istinaden tespiti yapılan Sabanlı (Uzuncuk) Höyüğü’nün tesciline ilişkin, Kurulumuz Müdürlüğü uzmanlarının 18.04.2019 tarihli raporu, konunun dosyası, 1/2000 ölçekli öneri sit alanı haritası, tescil fişi, fotoğraflar, bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda:
Şanlıurfa ili, Siverek ilçesi, Sabanlı (Uzuncuk) Mahallesi sınırları içerisinde bulunan, Sabanlı (Uzuncuk) Höyüğü'nün 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği gösterdiği anlaşıldığından ve alan üzerinde günümüz yerleşimi bulunduğundan yaşamın devamlılığı ilkesi gereğince II. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tesciline, sit alanı sınırlarının ekli 1/2000 ölçekli koordinatlı haritada sınırları gösterildiği şekliyle uygun olduğuna,
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kuıulu’nun 05.11.1999/658 sayılı ilke kararı doğrultusunda:
Sabanlı (Uzuncuk) Höyüğü II. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Kullanma Koşulları’nın:
1. Bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak bir sit alanıdır.
2. Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez.
S. Günümüzde kullanılmakta olan tescilsiz yapıların basit onarımları yürürlükteki ilke kararı doğrultusunda yapılabilir.
4. Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanınııı görüşü alınarak Kurulumuzca değerlendirilir.
5. Yeni tarımsal atanlar açılamaz. Toprağın sürülmesine yönelik tarımsal faaliyetler yapılamaz. Mevcut ağaçlardan ürün alınabilir.
6. Taş, toprak, kum vb. alınmasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmesine izin verilemez.
7. Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.
şeklinde yedi madde olarak belirlenmesine karar verildi.
Şanlıurfa ili, Eyyübiye ilçesi, Üzerlik Mahallesi, 119 ada 1 nolu parselde bulunan, Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 17.04.2008/625 sayılı kararı ile I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilen Üzerlik Höyüğü’nün koordinatları belirtilmeyen sit alanı sınırlarının düzenlenmesi ve koruma kullanma koşullarının belirlenmesine ilişkin Kurulumuz Müdürlüğü uzmanlarının 18.04.2019 tarihli raporu okundu. Konunun dosyası, 1/2000 ölçekli öneri sit alanı haritası, hazırlanan tescil fişi, bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda;
Şanlıurfa ili, Eyyübiye ilçesi, Üzerlik Mahallesi 119 ada 1 nolu parselde bulunan, Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarım Koruma Bölge Kurulu’nun 17.04.2008/625 sayılı kararı ile I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilen Üzerlik Höyüğü’nün sit alanı sınırlarının ekli 1/2000 ölçekli koordinatlı haritada gösterildiği şekliyle yeniden belirlenmesine, alan üzerinde günümüz yerleşimi bulunduğundan yaşamın devamlılığı ilkesi gereğince sit derecesinin II. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak değiştirilerek tescilinin devamına;
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999/658 sayılı ilke karan doğrultusunda:
Üzerlik Höyüğü II. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Kullanma Koşulları’nın:
1. Bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak bir sit alanıdır.
2. Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez.
3. Günümüzde kullanılmakta olan tescilsiz yapıların basit onartmları yürürlükteki ilke kararı doğrultusunda yapılabilir.
4. Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşü alınarak Kurulumuzca değerlendirilir.
5. Yeni tarımsal alanlar açılamaz. Toprağın sürülmesine yönelik tarımsal faaliyetler yapılamaz. Mevcut ağaçlardan ürün alınabilir.
6. Taş. toprak, kum vb. alınmasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmesine izin verilemez.
7. Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.
Şeklinde yedi madde olarak belirlenmesine karar verildi.